Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže kofein?

Co dokáže kofein?

Co dokáže kofein?

27. června 2020 od Eva Šarfová

27. června 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Kofein je nejrozšířenější a po staletí nejoblíbenější stimulant přírodního původu, který dokáže příznivě působit na nervovou soustavu a dodat energii. Kromě toho má ale i celou řadu dalších účinků, o kterých je dobré vědět.

1. Podporuje růst vlasů

Řešíte-li problém s vypadáváním a řídnutím vlasů, vsaďte právě na kofein. Nejde o to vypít o pár hrnků kávy denně víc, ale používat vlasovou kosmetiku s obsahem této látky, která příznivě působí na vlasové folikuly a stimuluje růst nových vlasů. Funguje přitom jak u mužů, tak u žen, které jeho účinky ocení nejen v době menopauzy, ale třeba i po porodu či v období zvýšeného stresu.

Sáhněte například po Plantur 39 Fyto-kofeinovém šamponu pro barvené a poškozené vlasy (koupit v e-shopu) nebo Cannaderm Capillus Šamponu s kofeinem (koupit v e-shopu). Tipem pro muže je Alpecin Šampon Coffein Liquid (koupit v e-shopu), který dokáže udržet vlasové kořínky aktivní, zvyšuje jejich produktivitu a prodlužuje růstové fáze vlasů.

2. Minimalizuje celulitidu

Pomerančová kůže je strašákem většiny žen a dívek. Pokud se vám na stehnech a hýždích objevily dolíčky a hrbolky, pravidelně je masírujte a mažte přípravky s obsahem kofeinu, který prokrvuje pokožku, vypíná ji, a tím pomáhá zmírnit projevy celulitidy. Zároveň urychluje odbourávání tukových buněk, které ji způsobují. Vyzkoušejte Dermacol Chladivý sprej proti celulitidě se zeštíhlujícím efektem (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Vyrobte si doma kávový peeling proti celulitidě. Smíchejte 1 menší šálek kávové sedliny a 3 lžíce mořské soli nebo třtinového cukru. Zahřejte 6 lžic kokosového oleje a přidejte k suchým ingrediencím. Vše dobře promíchejte a používejte vždy před sprchováním. Směs naneste na místa s celulitidou a krouživými pohyby 2 minuty masírujte. Pak opláchněte.

3. Redukuje kruhy pod očima

Nedostatek spánku se mimo jiné projeví otoky a kruhy pod očima, které není jednoduché zakrýt. Kofein zvyšuje mikrocirkulaci krve, a tím tyto projevy únavy dokáže potlačit. Vedle redukce tmavých kruhů přispívá i ke snížení začervenání pleti a jejímu zpevnění. Není proto od věci si při velké únavě dát ráno šálek silné kávy. Vždy by ale měla být doplněna i sklenicí vody.

4. Pomáhá spalovat tuky při cvičení 

Kofein zrychluje krevní oběh, čímž urychluje odvádění vody z těla. Zároveň zásobuje buňky kyslíkem, takže podporuje výkonnost svalů. Nepřímo také působí na uvolňování adrenalinu, který urychluje odbourávání tuků. Pokud si dáte před cvičením horkou kávu, rychleji se zahřejete a začnete se více potit.

5. Zklidňuje kašel

Zkuste si prostudovat složení volně prodejných léků proti kašli a dost možná tam najdete právě kofein. Přispívá totiž k uvolnění svalstva v průduškách, což je důležité pro pacienty s astmatem, v kombinaci s kodeinem působí proti dráždivému kašli. Dokáže také zvýšit účinky různých léků, například těch, jež obsahují paracetamol.

6. Zvedne vám náladu

Kromě toho, že vám dobrá káva dodá energii, zlepší vám také náladu. Kofein totiž prokazatelně zvyšuje hladinu dopaminu v krvi. To je hormon, který v mozku odstartuje chemickou reakci, na jejímž konci je váš pocit spokojenosti a štěstí.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít