Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dělat s drsnou pokožkou na těle

Co dělat s drsnou pokožkou na těle

Co dělat s drsnou pokožkou na těle

24. listopadu 2016 od VMa

24. listopadu 2016 5 minut čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Chaloupecká

Zimní měsíce jsou pro kůži zatěžkávací zkouškou. Zatímco venku ji trápí vítr a mráz, doma či v kanceláři naopak topení chrlí dávku teplého a suchého vzduchu (o klimatizaci nemluvě). Pokožka se pak vysušuje, drsní a šupinatí.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

“Díky chladnému, až mrazivému počasí se stává pokožka sušší a má sklon k červenání a tvorbě drobných šupinek,” vysvětluje korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka Laserového centra Anděl Jitka Chaloupecká. V zimě odborníci doporučují lehčí textury krémů vyměnit za výživnější a mastnější, obzvláště během dne při pobytu v mrazivém počasí. “Na druhou stranu použití vysoce hydratačních krémů těsně před odchodem do mrazivého počasí paradoxně zvyšuje vysušení pleti,” uvádí dermatoložka. Obecně však hydrataci potřebuje kůže i v zimě, proto se nebojte použít krémy s vyšší hydratační složkou na noc.


Hydratujte pokožku zvenčí i zevnitř

Mazat je samozřejmě dobré nejen tvář, ale i tělo. Právě zima přispívá k tomu, že je kůže na namáhaných místech (především pak lokty a nadloktí, kolena či zadní strany stehen) nejen suchá, ale i hrubne. “V zimě mazové žlázy v kůži produkují méně kožního mazu, a tím se stává pokožka sušší a zranitelnější. Další z faktorů hrubnutí kůže jsou samozřejmě i vrstvy oblečení, díky nimž kůže špatně dýchá,” říká Jitka Chaloupecká a dodává: “V chladném počasí míváme snížený pocit žízně oproti létu, tím pádem nedostatečný příjem tekutin. Častěji také vyhledáváme horké koupele, při kterých se pokožka vysušuje.”


Tipy redakce:

1. Nechcete si horkou koupel v zimě odpírat? Pak místo klasické pěny nebo soli přidávejte do vody koupelové oleje, které minimalizují vysoušení pokožky a vytvářejí na ní jemný film. Po koupeli se však již nesprchujte ani neomývejte mýdlem.

2. A jak se hrubnutí kůže vyhnout či jak na něj, pokud se objeví? “Tělová mléka bychom měly vybírat například s bambuckým máslem, které chrání pokožku před nepříznivými vlivy prostředí, regeneruje ji, hydratuje, zvyšuje elasticitu a zpomaluje proces stárnutí. Má také protizánětlivé a hojivé účinky, podporuje její přirozenou obranyschopnost,” vypočítává výhody bambuckého másla lékařka.

3. V krému na ruce by zase podle ní neměl chybět glycerin: “Má zvláčňující a hydratační účinky. Na povrchu pleti vytváří bariéru, čímž udržuje vlhkost i v hlubších vrstvách pokožky.” Kromě častějšího promazávání vhodnými krémy zmírní vysušení horních končetin také používání rukavic.

4. Trpíte v zimě na extra suché ruce? Dopřejte si jednou či dvakrát za týden speciální výživující masku aplikovanou právě na ruce. Může jít o klasický výživný krém na ruce, který ale použijete v silnější vrstvě a na pár minut si navléknete bavlněné rukavice. Nechte zhruba 15 minut působit a následně si přebytečný krém vmasírujte do pokožky.

 

Zimní krémy nejen pro děti

Univerzální použití má pak v zimě vazelína, která skvěle pokožku promastí. Odpuzuje vodu a zároveň chrání před chladem, protože na pokožce vytváří ochrannou vrstvu. Můžete ji aplikovat na ruce, rty, ale i suché lokty či paty.  Výživu mohou pleti poskytnout i masky, kůže na těle zase ocení zábaly a nebo masáže. Nezbytností by se mělo stát i kvalitní oblečení, které ochrání pokožku před mrazem. Speciální péči byste přitom měly věnovat hodně citlivé a atopické pokožce. “Tyto typy mají predispozičně sklon k suchosti, svědění, pálení a napětí,” připomíná dermatoložka. U tohoto typu pokožky je třeba více než jindy dbát na správný výběr denního pleťového krému, pod který je vhodné aplikovat i sérum. Tzv. zimní krémy nejsou ani zdaleka vhodné jen na hory a pro děti. Obsahují větší podíl tukových složek, které brání dehydrataci a poškození pleti mikroskopickými krystalky ledu.
 
Řečeno ve zkratce, univerzální recept, jak v chladných dnech zatočit se suchou či dokonce hrubou kůží, je dostatečný pitný režim, omezení horkých koupelí, pořádné oblečení a nejlépe každodenní promazávání těla i pleti mastnějšími přípravky.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Chaloupecká

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Chaloupecká
Korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka Laserového centra Anděl
36
"Život stále překvapuje."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít