Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 věcí, které byste měli dopřát pokojovým rostlinám v zimě

7 věcí, které byste měli dopřát pokojovým rostlinám v zimě

7 věcí, které byste měli dopřát pokojovým rostlinám v zimě

14. února 2022 od Nina Vránová

14. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Zima prověří všechny pěstitelky a pěstitele. Jak často pokojové rostliny zalévat, kam je umístit, aby se jim podařilo zimu dobře přestát, a je potřeba květiny v zimě hnojit?
1.	Pokojovým rostlinám chybí světlo

1. Pokojovým rostlinám chybí světlo

Existují pokojové rostliny, kterým málo světla dlouhodobě nevadí. Všechny z nich ale k fotosyntéze nějakou svou denní dávku potřebují a většina spíš víc než míň. Proto pro ně zima kvůli nedostatku denního světla není jednoduchým obdobím a musíte na to pamatovat. Ideální je postavit květiny na parapet a dopřát jim světlých okamžiků co nejvíce. Jestliže se rostlina ani tak nechce vzpamatovat a neděláte žádnou jinou chybu, vyzkoušet můžete i umělé osvětlování pro rostliny, a doplnit tak světelný deficit pokojovek svépomocí.
2.	Větrejte, ale opatrně

2. Větrejte, ale opatrně

Ano, právě jsme vám řekli, že nejlépe se v zimě rostlinám bude dařit na parapetu, není to ale bez omezení. Rychlé střídání teplot, které mrazivé větrání a k tomu topení (většinou umístěné právě pod oknem) způsobuje, pokojovkám prostě nesvědčí. Mohou vám potom začít shazovat listy nebo „jen“ hnědnout a kroutit se. I podle těchto znaků poznáte, že květinám vadí nízké teploty.
3.	Místo zalévání raději roste

3. Místo zalévání raději roste

V zimě mají květiny období klidu. Růst slábne a u některých se v tomto čase úplně zastaví. Proto nepotřebují vaši pozornost tolik jako v letních měsících a s konvičkou byste kolem nich měli chodit opatrně. V období vegetativního klidu bude u některých stačit zálivka klidně jen jednou měsíčně. Někdy se totiž snažíme našim milým pokojovým rostlinám dát tak moc to nejlepší, až to přeženeme. Dejte tedy pozor na přelití, protože to je kámen úrazu číslo jedna. Jiná věc je ale rosení listů, za které vám rostliny v suchém zimním období budou vděčné.
4.	Vodu vždy nechte odstát

4. Vodu vždy nechte odstát

Květiny mají rády, když jim v zálivce dopřejete vodu pokojové teploty. Ideální je, pokud si konvičku naplníte večer. Nejenže se voda promění z ledové na příjemnou, ale také z ní vyprchá všechen chlor, což je při zalévání kohoutkovou vodou velmi důležité. Můžete si potom být jisti, že s takovou „odpočinutou“ zálivkou většina vašich rostlinek nebude mít problém.

5. Otřete listy od prachu

Kromě nábytku se při úklidu můžete vrhnout i na rostliny. Aby se jim lépe dýchalo, očistěte jim prach z listů, použít můžete Vileda Actifibre univerzální hadřík (koupit v e-shopu), hodit se mohou také Tip Line Kosmetické tampony (koupit v e-shopu). K otírání pak použijte jemný mýdlový roztok.  
6.	Hnojení nechte raději na jaro

6. Hnojení nechte raději na jaro

Pokojovky se ponořily do odpočinku a žádné velké akce s nimi teď nehnou. Na rozdíl od nás totiž „rozeznávají“ pouze dvě roční období, a to vegetativního klidu a růstu. A teď je v plném proudu klidová je právě to klidové. Na jaro ale můžete mít připravenou zálivku hnojiva, použít můžete třeba Lotos Kapalné hnojivo pro pokojové květiny (koupit v e-shopu). Na jaře pak hnojivo udělá rostlinám dobře, krásně nastartuje jejich růst a budou  a krásně zelené.
7.	V zimě květiny raději nepřesunujte

7. V zimě květiny raději nepřesunujte

A ještě jedna rada na závěr. Pokojové rostliny nemají rády, když se to s péčí o ně moc přehání. V zimě to pak platí dvojnásob. Nelíbí se jim nejen velké přesouvání po pokoji, ale na co teď opravdu zapomeňte, je přesazování. Všechny substráty si připravte pro jarní sezonu, ideální je třeba Primaflora Substrát pro pokojové rostliny (koupit v e-shopu). Rostliny vám nyní paradoxně za menší starostlivost a větší klid prostě poděkují. 
 

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít