Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 tipů, jak snížit cholesterol

7 tipů, jak snížit cholesterol

7 tipů, jak snížit cholesterol

31. března 2023 od Petra Lamschová

31. března 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Cholesterol je látka, bez které se naše tělo neobejde. Přesto patří ke strašákům moderní doby, protože stojí za spoustou onemocnění kardiovaskulárního typu. Věřili byste, že v České republice ročně umírá až třetina lidí právě na kardiovaskulární onemocnění? Jak tedy snížit cholesterol a dostat ho do formy?

Co má vlastně cholesterol v těle na starost?

  • Podílí se na tvorbě hormonů.
  • Potřebujeme ho k syntéze vitaminu D z pokožky.
  • 25 % cholesterolu využívá mozek k produkci hormonů, jako je dopamin nebo serotonin.
  • Je potřebný k tvorbě membrán buněk.
  • Umožňuje tělu tvořit žluč.
  • Pomáhá udržovat ucelenost střevní výstelky.

Špatný a dobrý cholesterol – jaký je mezi nimi rozdíl?

Cholesterol vnímáme většinou v negativním slova smyslu, ale již jsme si vyjmenovali, že jej naše tělo potřebuje. Jenže existují dva typy cholesterolu!

Hodný cholesterol neboli HDL

Ten je potřeba pro správnou funkci srdce, pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol v krvi, současně snižuje zánět v tepnách, který způsobuje kornatění tepen. Úroveň hladiny HDL cholesterolu ukazuje, do jaké míry je náš organismus schopen se cholesterolu zbavovat jeho transportem do jater.

Špatný cholesterol LDL

Je nebezpečný tím, že se může v případě nadbytku usazovat v tepnách a tím snižovat jejich průchodnost. Ucpané nebo zúžené cévy se často začínají projevovat vysokým tlakem. Tyto změny zvyšují tendenci ke srážení krve. Pokud nedojde k odstranění trombu, může dojít u postižené osoby k infarktu nebo mrtvici.

Co způsobuje vysoký cholesterol?

Příčin vysokého cholesterolu je mnoho. Patří mezi ně genetická zátěž, ale také třeba jídelníček. A mimo jiné zde musíme zmínit, že cholesterolu také neprospívá akutní stres, a to zvláště v případě, že jsme chronickému stresu vystavováni dlouho.

7 tipů, jak snížit cholesterol

1. Ideální je středomořská strava

Zaměřte se na nenasycené mastné tuky, které najdete v rybách, avokádu, olivovém oleji, oříšcích, semínkách – Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu) a řepkovém oleji. Lidé, kteří se takto stravují, mají tendenci časem také zhubnout, protože nepřijímají tolik kalorií z cukrů nebo tuků. Většinu živin totiž získávají prostřednictvím potravin bohatých na bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.
 
Tip redakce:
Čemu se vyhnout?
Zapomeňte na cukr, alkohol, smažená jídla, pečivo, průmyslově zpracované potraviny a velké množství soli.

2. Zařaďte do jídelníčku ryby a rybí olej

Omega-3 mastné kyseliny jsou prevencí před srdečně-cévními chorobami. Podporují pokles triglyceridů v krvi, zvyšují také hladinu HDL cholesterolu a navíc snižují zánětlivost v těle.

3. Vyhýbejte se transmastným kyselinám

Jde o nenasycené tuky, které byly upraveny procesem zvaným hydrogenace, aby byly stabilnější. Omezte tedy margarín a tuky, které obsahují hydrogenové oleje, vynechte smažená jídla a průmyslově zpracované potraviny. Ve studené kuchyni používejte olivový olej, lněný olej nebo olej z konopných semínek.

Tip redakce:
Zkuste třeba
TOPVET Lněný olej (koupit v e-shopu), nabídka se může v jednotlivých prodejnách  lišit. 

4. Dopřejte si protizánětlivé potraviny

Kromě již jmenovaných ryb, avokáda nebo olivového oleje zkuste také kurkumu, česnek, skořici, listovou zeleninu, kysané a kvašené potraviny. Nebojte se ani hnědé rýže, ovesných vloček, luštěnin nebo psyllia. Zkuste například Topnatur 100% Originální psyllium indická vláknina (koupit v e-shopu).

5. Zkuste se více hýbat během dne

Pokud patříte mezi věčné začátečníky, kteří to vydrží s pohybem opravdu jen chvíli, nebojte se. Nemusíte dřít. Měli jsme na mysli večerní procházku s pejskem, v práci si zajít na vzdálenější toaletu, vystoupit o zastávku dřív nebo občas vyjít schody. Nemusíte hned vyšlapat pět pater, stačí klidně jedno dvě a postupně přidávat. Zkrátka najděte něco, co je z dlouhodobého hlediska udržitelné.

6. Nezapomínejte na vlákninu

Jde o živinu, které má většina z nás nedostatek. A přitom je při snižování hladiny cholesterolu tak důležitá. Odstraňuje totiž přebytečný cholesterol a zabraňuje vzniku aterosklerózy, navíc pomáhá snižovat zánět i krevní tlak.

7. Dejte si koenzym Q10

Říkalo se, že užívání koenzymu Q10 omlazuje, ale pomáhá také v případě cholesterolu a hubnutí. Studie ukazují, že jeho užívání snižuje hladinu LDL cholesterolu až o 15 %.

Co vše můžete jíst:

  • Mandle, pistácie, vlašské ořechy, ale třeba také ořechová másla – zkuste třeba Bombus Nuts Energy Arašídové máslo (koupit v e-shopu).
  • Olivy, olivový olej a další rostlinné oleje – řepkový, slunečnicový, arašídový, rýžový nebo sezamový.
  • Různá semínka, kromě dýňových třeba lněná, konopná, slunečnicová, mák nebo klidně i chia – Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu).
  • Nebojte se řas, jako jsou chlorela, spirulina, wakame nebo nori – Topnatur Original Chlorella (koupit v e-shopu).
  • Zkusit můžete také sóju nebo tofu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít