Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 6 superpotravin, které se vám budou na podzim v kuchyni hodit

6 superpotravin, které se vám budou na podzim v kuchyni hodit

6 superpotravin, které se vám budou na podzim v kuchyni hodit

14. listopadu 2021 od Petra Lamschová

14. listopadu 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Zdravá výživa, to je alfa a omega moderního zdravého životního stylu. Patří do ní samozřejmě superpotraviny, které nejen skvěle chutnají, ale mají také blahodárný vliv na naše zdraví. Které by vám neměly chybět podle výživového specialisty Petra Havlíčka v kuchyni? A jak je využít?
Co jsou to vlastně superpotraviny? Jde o potraviny, které mají vysoký obsah látek, jež by měly  prospívat zdraví. Poprvé byl tento  výraz použit na počátku 20. století. Které z nich byste měli do svého jídelníčku zařadit na podzim a klidně v jejich používání pak i nadále pokračovat?

1. Kokosový olej

Kokosový olej je rostlinný tuk, který se získává z kopry, jader zralých kokosových ořechů sklízených  z kokosové palmy s názvem kokosovník ořechoplodý. V tropech je po celé generace hlavním zdrojem tuku ve výživě milionů lidí.  „Kokosový olej je neustálým zdrojem mnoha kontroverzí. Nelze mu ale upřít jedno, a to vysokou tepelnou stabilitu. Můžeme ho tedy používat všude tam, kde je potřeba při vaření či smažení vyšší teploty. Tedy k přípravě thajské či indické kuchyně, kam tento tuk krásně zapadá. Skvělý je také při přípravě palačinek nebo lívanců,“ vyjmenovává výživový poradce Petr Havlíček. Zkuste třeba Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Na kokosovém oleji si připravte banánové lívance z banánu a jednoho vajíčka, pokud je těsto řídké, stačí zahustit lžící namletých ovesných vloček. Po upečení můžete lívance zakapat
4Slim Čekankovým toppingem s příchutí slaný karamel (koupit v e-shopu).

2. Přepuštěné máslo ghí

Ghí  je zvláštní druh přepuštěného másla, které se vyrábí z buvolího či kravského mléka. Využívá se v Indii a některých regionech jižní Asie. V posledních letech  se ale stále častěji využívá také v české kuchyni – zkuste třeba Allnature Ghí (koupit v e-shopu). Jeho název pochází z ájurvédy, která mu připisuje léčivé účinky. „Jeden z největších plusů přepuštěného másla  je vysoká tepelná stabilita (neboli vysoký kouřový bod až 250 stupňů Celsia), na rozdíl od normálního másla se tedy nepřepaluje, a tak jej můžete využít v kuchyni třeba ke smažení či restování. Má nulový obsah laktózy, dlouhou životnost a také příjemnou máslovou chuť. Jde vlastně o 100% čistý tuk, na rozdíl od másla, jež obsahuje také malé množství vody, mléčnou bílkovinu a cukr, takže je vhodné pro ty, kteří mají s mléčným cukrem či bílkovinou problém,“ říká výživový specialista Petr Havlíček.
Tip redakce:
„Ghí máslo uznávají i vyznavači paleo stravování, přestože  další mléčné výrobky jsou tam zakázány,“ přidává ještě jednu zajímavost o ghí Petr Havlíček.

3. Lněný olej

Tento čirý žlutý olej se získává ze sušených zralých semen lnu setého.  „Z rostlinných  olejů je nejbohatší a  specifický v tom, že má vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin omega-3. Je také absolutně nevhodný pro tepelnou úpravu jídla, protože je tepelně velmi nestabilní.  Tepelnou úpravou by se omega-3 kyseliny zničily. Ideální je také skladovat jej v temnu a chladnu, ideálně v ledničce, a spotřebovat do několika týdnů. Doporučujeme používat panenský nečištěný olej, protože obsahuje i určitý podíl antioxidantů,“ upozorňuje na specifika lněného oleje výživový specialista. Lněný olej působí  příznivě na imunitní systém, má protizánětlivé účinky, snižuje hladinu vysokého cholesterolu, podporuje mozkovou činnost a střevní mikroflóru a má příznivý vliv na zácpu.
Tip redakce:
Jak lněný olej využít? Pokud jej budete užívat jako superpotravinu, pak si dejte po probuzení 1–2 kávové lžičky
TOPVET Lněného oleje (koupit v e-shopu) a stejně tak si jej můžete dát večer. Nebo si ho přidejte ráno do jogurtu, kaše či smoothie. Hodí se také k hotovým bramborám, na chléb, k sýru nebo zelenině.

4. Chia semínka

Chia semínka jsou vlastně jedlá semínka šalvěje hispánské. Mají  šedou, až černou barvu a jsou velká  1–2 mm.  „ Jsou výjimečná mezi ostatními druhy semínek, protože jsou bohatá na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny. Zároveň mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, která je důležitá pro  výživu našeho střevního mikrobiomu a zvyšuje tak funkci střev,“ vyjmenovává jejich benefity Petr Havlíček. Chia semínka navíc snižují krevní tlak i hladinu zánětlivých markerů, pomáhají při léčbě diabetu  druhého typu, zvyšují sportovní výkonnost, stejně jako iontové nápoje. Mohou také ulevovat při bolestech svalů a kloubů a urychlovat jejich regeneraci.
Tip redakce:
Běžně se doporučuje konzumovat maximálně 2 polévkové lžíce chia semínek denně. Vyzkoušejte
Country life Chia semínka BIO (koupit v e-shopu) přidat do jídla. Pomůžou vám být sytější s menšími porcemi jídla, protože s tekutinou nabobtnají. Zvětší tak objem porce, aniž byste museli přidávat  kalorie nebo tuky. Z chia semínek si můžete připravit pudink nebo třeba smoothie. Do mixéru přidejte jeden banán, jablko, trochu baby špenátu a okurky, lžíci chia a zalijte vodou nebo rostlinným mlékem a rozmixujte.

5. Goji – kustovnice čínská

Patří do čeledi lilkovitých. Jde o keř dorůstající až do výšky 2 metrů. Plody, zvané goji, jsou jasně červené bobule podlouhlého tvaru. Pro lidský organismus patří k hotovým zázrakům přírody. „Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně osmi esenciálních, které si naše tělo nedovede samo vytvořit. Dále obsahují minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, selen, zinek a železo. Nechybí ani vitaminy ze skupiny B, vitaminy A, C a E nebo také látky zvané karotenoidy, k nimž patří známý beta-karoten,“ říká Petr Havlíček a ještě dodává: „V tradiční čínské medicíně se používají pro vysoký obsah těchto účinných látek. Snižují krevní tlak, posilují krvetvorbu a funkci jater.“
Tip redakce:
Goji můžete zobat jako zdravou svačinku, lze je ale také přidat  třeba místo hrozinek do kaše nebo do jogurtu, ale také do salátů. Zkuste
Allnature Goji sušenou (koupit v e-shopu). Skvělá je z nich také omáčka na způsob šípkové třeba ke krůtímu či kuřecímu masu.

6. Dýňová semínka

Severní Americe jsou známá také jako pepita. Jde o jedlá semena dýně, která mají bílou vnější slupku. Po odstranění slupky získáte semínka světle zelené barvy.  „Semínka obsahují antioxidanty, mají protizánětlivé účinky, pomáhají s redukcí toxinů. Obsahují mangan, hořčík, měď, fosfor, zinek, železo, bílkoviny, omega kyseliny a také menší množství vitaminů skupiny B. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny,“ dodává k prospěšnosti  dýňových semínek  Petr Havlíček.
Tip redakce:
Dýňová semínka ideálně nijak tepelně nezpracovávejte. Použít je můžete do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, salátů nebo místo krutonů do polévky. Nebo je můžete také jen tak zobat – skvělé jsou
Allnature Dýňová semínka loupaná (koupit v e-shopu). Ideálně je před konzumací namočte přes noc do vody.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít