Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 6 cviků, které vám uleví od bolesti zad

6 cviků, které vám uleví od bolesti zad

6 cviků, které vám uleví od bolesti zad

26. září 2021 od Petra Lamschová

26. září 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Jak se zbavit bolesti zad, migrén či stresu? Zaměřte se na páteř a celou ji protáhněte. Připravili jsme pro vás speciální sestavu společně s trenérkou Evou Kovářovou.

1. Uvolnění bederní a krční páteře

Tenisový míček umístěte pod křížovou kost. Pomalu podsazujte pánev a celou dobu setrvávejte vahou pánve na míčku. Opakujte 10× a vydechujte s každým podsazením a nadechujte se s uvolněním. Jakmile cviky dokončíte, vyndejte opatrně míček, položte se na podložku a chvíli nechte tělo odpočívat v celé délce páteře.

2. Protažení zadní strany stehen

Overball nebo složenou deku vložte pod pánev (pozor, ne pod bedra) a lehce podsaďte tak, abyste cítili prostor v bederní části zad. Pravou nohu umístěte chodidlem do pásku a protahujte směrem ke stropu. Při cviku nechte uvolněná ramena a obličej a lehounce přitáhněte bradu směrem ke stydké kosti, aby se celá páteř protáhla.

Prodýchejte 10× a opakujte s levou nohou.

3. Rotace pro uvolnění beder, hrudníku i krku

1. fáze – Levé koleno namiřte do stropu tak, aby stehenní kost byla kolmo k trupu a k podlaze. V této pozici ji pomyslně prodlužte směrem ke stropu, aby vznikl v oblasti beder větší prostor.
 
2. fáze – S předsunutou stehenní kostí směrem ke stropu proveďte rotaci doprava a pohled směřujte doleva. Prodýchejte.

Proveďte cvik 6× na každou stranu.

 

4. Úklon – Protažení přední strany stehna a celé boční linie

Klekněte si na levé koleno a stehno pomyslně prodlužte do boku a zároveň se vytáhněte za levou paží nahoru. Pak se lehce vytáhněte za levou paží přes hlavu, jako byste chtěli paži ještě více od levého kolene vzdálit. Váš pohled směřujte vpřed či pod levý loket, abyste ještě lépe protáhli krční páteř.

Prodýchejte 5× a vyměňte strany.

5. Protažení od hlavy až k patě

Stoupněte si na šíři boků, pravá noha vpřed. Prodlužujte se vpřed za pažemi (které si můžete opřít o hranu židle) a temenem hlavy a zároveň za sedacími kostmi a levou patou do země. Uši jsou na úrovni paží.

Prodýchejte s dlouhou páteří 10× a vystřídejte strany.

6. Úplné uvolnění páteře – cvik mimo jiné vhodný při náhlém zablokování páteře

Klekněte si tak, aby stehna byla kolmo k zemi a spodní bříško i bedra se mohly příjemně uvolnit. Hlava i paže jsou opřené o zem. Pozice je úplně pasivní, nechte působit jen gravitaci, vyvěste páteř a lehce dýchejte. V pozici setrvejte 1 až 3 minuty a pak se velmi pomalu zvedejte do sedu na patách.

Pár tipů na závěr:

  • Pokud máte trvalé sedavé zaměstnání, pak je jasné, že budete páteř přetěžovat. Ale stejně může vzniknout jednostranné přetížení u fyzické práce. Důležitá je kompenzace přetížení či nevyrovnané zátěže.
  • Bolest zad může způsobovat také dlouhodobý stres.
  • Bolestem můžete předcházet dostatkem  správného pohybu a pravidelného cvičení. Ideální je jóga nebo pilates, skvělý je také nordic walking. Když je tělo v kondici, bolest zad vás trápit nebude.
  • Nesmíte ale také zapomenout na odpočinek a relax. Dopřejte si čas na sebe, snažte se i během dne zhluboka dýchat. Zkusit můžete aromaterapii, třeba Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu), který dokáže krásně zklidnit.
  • Důležitý je také kvalitní spánek. Než půjdete spát, vychutnejte si bylinkový čaj Leros Radostné usínání konopí & vlčí mák bylinný čaj (koupit v e-shopu), který vám pomůže usnout po náročném dni a působí relaxačně.

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít