Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak se nespálit na slunci: Záleží na opalovacím krému

5 tipů, jak se nespálit na slunci: Záleží na opalovacím krému

5 tipů, jak se nespálit na slunci: Záleží na opalovacím krému

22. června 2023 od Lenka Knápková

22. června 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Léto je tu a s ním přichází i čas dovolených. Abyste si dovolenou užili a byl to opravdu jedinečný čas u moře či na horách, nezapomeňte si vybrat ten nejlepší opalovací krém. Nevíte si rady, jak vybrat ten správný? Máme pro vás pár tipů, jak si vybrat ty nejvhodnější opalovací ochranné produkty nejen pro sebe, ale i pro celou rodinu.

Podle čeho tedy vybírat opalovací produkty?

1. Zjistěte, jaký jste fototyp

Základem pro výběr toho nejvhodnějšího produktu je určit, jaký máte fototyp pokožky. Fototyp vyjadřuje, jak dlouho vydrží vaše pokožka bez spálení na sluníčku. Někdo se spálí za pár minut, jiný může být na slunci dlouhé hodiny a má pokožku bez zarudnutí. Obecně platí, že lidé s fototypem I a II by měli používat nejvyšší stupeň ochrany. A pravidelně po 2 hodinách vrstvu obnovovat.

Rozlišujeme několik fototypů:
1. Fototyp I – velmi světlá pleť, často s pihami, vlasy zrzavé, na slunci se pokožka pravidelně spálí, na slunci vydrží bez spálení 10 minut
2. Fototyp II – bledá pleť, pihy, světlé vlasy, pokožka se opálí dočervena a snadno se spálí, na slunci vydrží bez spálení 10–20 minut
3. Fototyp III – světle hnědá pleť, hnědé nebo i tmavé vlasy, dobře se opaluje a málokdy spálí, na slunci vydrží 20–30 minut
4. Fototyp IV – tmavá pleť, k tomu tmavé vlasy, pokožka se téměř nikdy nespálí, na slunci vydrží 45 minut
Tip redakce: I když máte vyšší fototyp, volte vždy raději vyšší ochranu, předejdete tak nepříjemnému nečekanému spálení a poškození pokožky.

2. Zvolte vhodný ochranný faktor SPF

SPF je zkratka pro ochranný faktor proti slunečnímu záření, česky se používá také zkratka OF. Čím vyšší SPF je, tím déle ochrana vydrží. Příklad: Pokud se vaše pokožka snadno spálí za 10 minut na slunci, opalovací krém SPF 50 může tuto dobu navýšit až 50krát. Pozor, výsledný čas však závisí na vašem fototypu, zeměpisné šířce i správnosti aplikace opalovacího přípravku.
Množství odfiltrovaného UV záření závisí na výši OF:
 
 • SPF 15 blokuje až 93 % UVB záření
 • SPF 30 blokuje až 96,7 % UVB záření
 • SPF 50 blokuje až 98 % UVB záření
Tip redakce: Pozor na UVA záření, proniká hlouběji do pokožky a způsobuje předčasné stárnutí, proto se při výběru zaměřte na to, aby produkt chránil před oběma typy záření. Třeba jako Helios Herb Sprej na opalování OF 50 (koupit v e-shopu) s obsahem beta-karotenu pro krásné opálení.

3. Chemický, nebo minerální filtr?

V opalovacích přípravcích můžete najít dva druhy filtrů.
  • Chemické pronikají do pokožky a UVB záření absorbují. Trvá však, než začnou působit, proto je nutné nanášet opalovací krém s chemickým filtrem alespoň 20 minut před opalováním. Mají lehčí texturu, snadno se aplikují a nedělají bílé skvrny.
  • Minerální filtry nepronikají do pokožky a vytvářejí na ní ochrannou vrstvu, díky které se UVB záření odráží od kůže. Účinkují okamžitě a jsou ideální pro citlivější pleť.
  • Moderní opalovací krémy často kombinují oba typy filtrů pro efektivnější ochranu pokožky.
Tip redakce: Astrid Sun Jemný dětský krém na opalování OF 30 (koupit v e-shopu) obsahuje 100% minerální filtr a poskytuje vysoký stupeň ochrany pro citlivou dětskou pokožku.

4. Typ produktu podle konzistence

Opalovací krémy a mléka na opalování jsou nejoblíbenější a jsou ideální pro normální až sušší pokožku. Mají příjemnou konzistenci, dobře se roztírají a vstřebávají. Krémy jsou o něco hutnější než opalovací mléka. Například Dermacol SUN Mléko na opalování SPF 50 flip-top (koupit v e-shopu) obsahuje panthenol a allantoin a mohou ho používat i děti od 3 let.

Opalovací oleje se dobře nanášejí a nezanechávají mastný film. Často obsahují i výživné složky a jsou obohacené o vzácné oleje, jako je kokosový. Pokud používáte olej, obnovujte jeho vrstvu častěji, protože se lehko smyje ve vodě. Zkuste Astrid Sun Olej na opalování ve spreji OF 30 (koupit v e-shopu) pro krásné bronzové opálení.

Opalovací spreje jsou velmi praktické, doporučujeme Nivea Sun Protect & Dry Touch Neviditelný sprej na opalování OF 30 (koupit e-shopu), který nezanechává bílé stopy a má nemastné složení.
Opalovací mlha je ideální na obličej, ale i tělo. Poskytuje velmi vysokou ochranu a obsahuje ceramidy.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít