Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak na nejkrásnější jarní truhlíky

5 tipů, jak na nejkrásnější jarní truhlíky

5 tipů, jak na nejkrásnější jarní truhlíky

23. března 2023 od Pavla Novotná

23. března 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Pavla Novotná

Stýskalo se vám po rozkvetlých truhlících na balkoně nebo terase? Zima je definitivně pryč a vy máte konečně možnost rozzářit svůj domov nejen doma, ale i venku. Jarní květiny vám vykouzlí úsměv na tváři. Jak na to?
Pokud máte v truhlících přezimující muškáty, pak je nechte ještě chvíli odpočívat a osázet můžete v podstatě cokoli, třeba košíky nebo kameninové hrnce či květináče. Zatímco letní truhlíková klasika je většinou převislá, květiny na jaře jsou spíše drobnějšího charakteru. Proto mezi nimi ani nedělejte takové mezery. Výběr volte tak, aby květiny zvládly ranní, často chladné, teploty. Jaké květiny tedy vybrat?

Co zasadit do truhlíku:

Violky nebo macešky
Jsou malé i velké, to znamená, že můžete vybírat podle velikosti květů. Ale také podle barev. Seženete je předpěstované, takže jen zasadíte a můžete se těšit z jejich nádherných pastelových i sytých barev.
 
Narcisky
Těm se daří stejně dobře někde v zemi, jako v květináči. Existují opět plnokvěté, velkokvěté, mini narcisky. A vybírat můžete také mezi barevností, existují totiž nejen žluté narcisky, ale také bílé nebo bílé s oranžovým středem. Narcisky vydrží i opravdu ve velkém chladnu. Většinou už v únoru začínají vylézat z klasických záhonků. Pokud je venku ještě hodně zima, pak to nepřehánějte se zálivkou.
Sedmikrásky chudobky
Nejde o klasické bílé kvítky, které znáte z trávníku, ale o vyšlechtěnou plnokvětou odrůdu. Může být jak bílá, tak růžová až do temně červené. Většinou jde o dvouletku a na jaře můžete opět sehnat vypěstované sazenice. Navíc vám tahle kytka může dělat radost až do května.
 
Co můžete ještě zasadit:
Do truhlíku či jakékoli jiné nádoby můžete přidat také ještě něco zeleného, které doplní bohatost truhlíku. Mezi jednodruhové květiny se hodí i hyacinty nebo tulipány, počítejte ale s tím, že ty velmi rychle odkvétají. Do truhlíku pak můžete přidat i nějaký dekorační zápich.

Jak truhlík či nádobu připravit:

  1. Nádoby řádně vymyjte a nechte uschnout na vzduchu. Nádoby mohou být nejen zaprášené, ale mohou v nich být také třeba plísně a bakterie z předešlých období.
  2. Vhodnější jsou samozřejmě nádoby, které mají odtokovou dírku, aby rostliny v nádobě neuhnívaly při relativně hojné zálivce, kterou ty jarní většiny potřebují.
  3. Takto připravené truhlíky naplňte zeminou a rozmístěte květiny podle vlastního uvážení. Pořádně zalijte.
  4. Aby vám květiny vydržely co nejdéle, krásně kvetly a byly bohaté, můžete do zeminy přidat také Nohel Garden Hnojivé tyčinky univerzální  (koupit v e-shopu), které jsou vhodné jak pro pokojové, tak pro balkonové i stálezelené rostliny. Zajišťují navíc rovnoměrný a vyvážený přísun živin a podporují bohaté kvetení.
  5. Jakmile některé rostliny odkvetou, můžete dosadit nový druh, který ještě dále pokvete. Takto můžete dosazovat, dokud nezaplníte truhlíky muškáty, pelargoniemi a dalšími květinami vhodnými do truhlíků.
Tip redakce:
V pohotovosti můžete mít také
Prost Fast K (koupit v e-shopu), který ochrání rostliny před mšicemi, housenkami a brouky.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Novotná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít