Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 4 triky, jak hubnout, když je vám přes čtyřicet

4 triky, jak hubnout, když je vám přes čtyřicet

4 triky, jak hubnout, když je vám přes čtyřicet

21. srpna 2020 od Pavla Maříková

21. srpna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Po čtyřicítce se metabolismus zpomaluje a je třeba dát hubnutí nový impuls. Máme pro vás čtyři tipy na to, jak zhubnout, když už vám bylo čtyřicet.

I když jste aktivní žena na vrcholu svého života (především z pohledu kariéry, rodiny a sexuality), hubnutí a formování postavy se po čtyřicítce může zdát jako bitva s větrnými mlýny. Je to proto, že složení vašeho těla, metabolismus a hormony se s věkem mění, takže metody hubnutí, které fungovaly v minulosti, nemusí být tak efektivní nebo rychlé, když jste o pár let starší.

Jedním z hlavních důvodů, proč je po čtyřicítce obtížnější hubnout, je fakt, že se začíná měnit složení těla. Klesá procento svalové hmoty, a protože více svalů znamená také rychlejší metabolismus, opačný poměr naopak může za spalování pomalejší. U některých žen navíc již okolo čtyřicátého roku věku začínají hormonální změny spojené s menopauzou – to může také ztížit hubnutí. Přesto není nutné vzdávat se naděje na štíhlou postavu a krásné tělo. Jen bude možná dobré změnit přístup, s nímž k hubnutí přistupujete, a zkusit třeba i nové techniky.

1. Cvičte a budujte svalovou hmotu

Jak již bylo řečeno v úvodu, jedním z důvodů, proč je po čtyřicítce hubnutí složitější, je i fakt, že ubývá aktivní tělesná hmota (svaly), a tím se snižuje bazální metabolismus. O to důležitější je zaměřit se na takové cvičení, které podporuje udržování svalové hmoty. Přestaňte se bát činek a vůbec cvičení se zátěží. Naopak – silový trénink pomáhá budovat svaly, které pak rychleji pálí kalorie. Běh, kolo, in-line bruslení a další kardio sporty jsou fajn a určitě na ně nezanevřete, ale pokud si chcete i po čtyřicítce udržet štíhlou a pevnou postavu, bez posilování se neobejdete. Jestli nevíte, jak s cvičením začít, najděte si osobního trenéra, který vám se silovým cvičením poradí a sestaví vám trénink na míru. Nezapomeňte také, že svalová hmota se tvoří jen z proteinů, proto bílkoviny zařaďte do každého svého denního jídla. Skvělou svačinkou je například proteinová tyčinka Nutrend Excelent Protein bar s příchutí mandlí a pistácií (koupit v e-shopu).

TIP: Další zdravé potraviny můžete z bezpečí domova nakoupit snadno na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

2. Potraviny pro rovnováhu hormonů

Není žádným tajemstvím, že se po čtyřicítce a v období menopauzy mění hormonální hladina. Během menopauzy se například snižuje hladina hormonu estradiolu. Protože tento hormon pomáhá regulovat metabolismus, může jeho úbytek vést ke zvýšení tělesné hmotnosti. Pomoci může strava bohatá na fytoestrogen, jako jsou lněná semínka, sezamová semínka, sušené ovoce a sójové boby apod.

Tip redakce:
Dýňové semínko se hodí také jen tak jako malá svačinka, přídavek do salátů nebo kaší. Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu) je připravené k okamžité konzumaci.

3. Redukujte stres

Stres – kdo z nás by ho v životě neměl více, než je zdrávo, že? Především ženy ve středním věku mohou být vinou pracovních a rodinných povinností stresem zahlceny. Stres může vést ke zvýšení hladiny hormonů, jako je kortizol, které způsobují, že vaše tělo tuk spíše ukládá, než by ho spalovalo. Pro minimalizaci stresu se doporučují jóga, mindfulness praktiky, meditace a určení priorit, kterými se chcete opravdu zabývat. Není také vůbec na škodu dát si jednou za čas zkontrolovat právě hladinu kortizolu a také hormonů štítné žlázy, a to i v případě, že žádnou dysfunkci diagnostikovanou nemáte.

Tip redakce:
Jezte potraviny bohaté na vitamín C a omega-3 mastné kyseliny, o nichž mnozí odborníci tvrdí, že snižují hladinu cirkulujících stresových hormonů v těle.

4. Dopřejte si kvalitní noční odpočinek – pravidelně

Problémy se spánkem mohou být příznakem menopauzy, takže není neobvyklé, že se s nimi potýkají právě ženy ve věku mezi čtyřiceti a padesáti lety. Bohužel i to může způsobit přibírání na váze. Méně než sedm hodin kvalitního spánku může vést k metabolickým změnám, které mohou výrazně ztížit hubnutí. Hladina hormonu ghrelinu, který podporuje chuť k jídlu, se při únavě zvyšuje, zatímco leptinu (který reguluje hladové podněty) ubývá, což vyvolává zvýšenou touhu po jídle, zejména po potravinách bohatých na tuk a cukr. V případě problémů se spánkem můžete jako první sáhnout po Leros Bio Meďuňce lékařské bylinném čaji (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít