Pečení chleba bylo kdysi v každé domácnosti samozřejmostí. Dnes se k němu hospodyňky pomalu vracejí. Ať už proto, že chtějí mít na stole čerstvý křupavý chléb, nebo touží po zdravější variantě. My vám nabízíme jednoduché recepty, které zvládne každý, a to třeba i bez mouky nebo kvásku.

Super zdravý chleba bez mouky
Ingredience:
200 g lučiny
4 vejce
90 g lněného semínka
60 g chia semínek
30 g sezamových semínek
1 lžička soli
2 lžičky octa
2 lžičky prášku do pečiva
4 lžičky kmínu
My Foods GHÍ Přepuštěné máslo (koupit v e-shopu) na vymazání formy
slunečnicové semínko na posypání
200 g lučiny
4 vejce
90 g lněného semínka
60 g chia semínek
30 g sezamových semínek
1 lžička soli
2 lžičky octa
2 lžičky prášku do pečiva
4 lžičky kmínu
My Foods GHÍ Přepuštěné máslo (koupit v e-shopu) na vymazání formy
slunečnicové semínko na posypání

Postup:
Semínka a kmín umeleme na hodně jemnou mouku. Vejce, lučinu, ocet a sůl spolu vyšleháme, poté spojíme suché i mokré ingredience do hladkého, ale řidšího těsta a necháme asi 10 minut odstát. Díky tomu se těsto zahustí. Formu na chleba vymažeme máslem a vysypeme lněným semínkem. Poté do formy dáme těsto a to posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C (ideálně formou horkovzduchu). Formu položte na plech. Asi po 50 minutách chléb vyjměte z formy a dopečte ještě na plechu asi 10–15 minut, aby odešla část vlhkosti. Po upečení nechte chléb chladnout na mřížce podložený papírovou utěrkou.
Semínka a kmín umeleme na hodně jemnou mouku. Vejce, lučinu, ocet a sůl spolu vyšleháme, poté spojíme suché i mokré ingredience do hladkého, ale řidšího těsta a necháme asi 10 minut odstát. Díky tomu se těsto zahustí. Formu na chleba vymažeme máslem a vysypeme lněným semínkem. Poté do formy dáme těsto a to posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C (ideálně formou horkovzduchu). Formu položte na plech. Asi po 50 minutách chléb vyjměte z formy a dopečte ještě na plechu asi 10–15 minut, aby odešla část vlhkosti. Po upečení nechte chléb chladnout na mřížce podložený papírovou utěrkou.
Tip redakce:
Na chléb si jako zdravou svačinku můžete namazat třeba Allnature Arašídový krém jemný (koupit v e-shopu).
Na chléb si jako zdravou svačinku můžete namazat třeba Allnature Arašídový krém jemný (koupit v e-shopu).

Zdraví a lifestyle
13. 4. 2022Low carb: 5 receptů pro štíhlé tělo
Plánujete zhubnout a být zdravější? Nízkosacharidové stravování vám s tím určitě pomůže. Nízkosacharidové stravování však není pouze dieta. Je to totiž životní styl, který je zaměřený na kvalitní potraviny a na omezení nezdravých polotovarů a rychlých cukrů.
Low carb housky
Ingredience:
2x Topnatur Low Carb Směs na chléb (koupit v e-shopu)
300 g bílého jogurtu
8 vajec
semínka na posypání
Q-Clean Papír na pečení (koupit v e-shopu) na vyložení plechu
2x Topnatur Low Carb Směs na chléb (koupit v e-shopu)
300 g bílého jogurtu
8 vajec
semínka na posypání
Q-Clean Papír na pečení (koupit v e-shopu) na vyložení plechu

Postup:
Troubu vyhřejte na 170 °C. Do mísy rozbijte vejce a vyšlehejte je do pěny. Přidejte jogurt, přisypte směs na chléb a důkladně promíchejte. Nechte odstát ideálně 2–5 minut. Poté tvarujte bulky. Pokud se vám těsto příliš lepí, je dobré namočit si dlaně do vody. Bulky umístěte na plech vyložený pečicím papírem a posypte semínky, pečte asi 35 minut na 170 °C. Po dopečení vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
Troubu vyhřejte na 170 °C. Do mísy rozbijte vejce a vyšlehejte je do pěny. Přidejte jogurt, přisypte směs na chléb a důkladně promíchejte. Nechte odstát ideálně 2–5 minut. Poté tvarujte bulky. Pokud se vám těsto příliš lepí, je dobré namočit si dlaně do vody. Bulky umístěte na plech vyložený pečicím papírem a posypte semínky, pečte asi 35 minut na 170 °C. Po dopečení vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
Tip redakce:
Housky si můžete namazat třeba Druid Veganskou pomazánkou s červenou paprikou (koupit v e-shopu) a obložit čerstvou zeleninou.
Housky si můžete namazat třeba Druid Veganskou pomazánkou s červenou paprikou (koupit v e-shopu) a obložit čerstvou zeleninou.

Zdraví a lifestyle
16. 3. 20233x recepty na nejlepší jarní pomazánky
Zdravý jarní jídelníček by měl být plný vitaminů, bílkovin a zeleniny. To vše se krásně snoubí v nejlepších jarních pomazánkách. Připravili jsme pro vás návody, jak na ně a co by v nich nemělo chybět.
Banánový chlebíček s mandlemi
Ingredience:
2 hrnky Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
3 velmi zralé banány
3 vejce
1 lžíce Allnature Kokosového oleje panenského BIO (koupit v e-shopu)
3 lžíce kokosového mléka
2 lžičky skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička Vanilkového aroma do potravin (koupit v e-shopu)
1 špetka soli
mandle na posypání
2 hrnky Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
3 velmi zralé banány
3 vejce
1 lžíce Allnature Kokosového oleje panenského BIO (koupit v e-shopu)
3 lžíce kokosového mléka
2 lžičky skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička Vanilkového aroma do potravin (koupit v e-shopu)
1 špetka soli
mandle na posypání

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse rozmačkáme banány, přidáme kokosový olej, kokosové mléko, vejce a vanilkový extrakt a důkladně promícháme. Ve druhé míse smícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Poté obě mísy promícháme a vytvoříme těsto. Pečicí formu na chleba vyložíme pečicím papírem. Nalijeme do ní těsto a posypeme mandlemi. Pečeme asi 50–60 minut nebo dle velikosti formy.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse rozmačkáme banány, přidáme kokosový olej, kokosové mléko, vejce a vanilkový extrakt a důkladně promícháme. Ve druhé míse smícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Poté obě mísy promícháme a vytvoříme těsto. Pečicí formu na chleba vyložíme pečicím papírem. Nalijeme do ní těsto a posypeme mandlemi. Pečeme asi 50–60 minut nebo dle velikosti formy.
Tip redakce:
Tento recept samozřejmě můžete upéct také třeba z pohankové nebo špaldové mouky a ozdobit například vlašskými ořechy.
Tento recept samozřejmě můžete upéct také třeba z pohankové nebo špaldové mouky a ozdobit například vlašskými ořechy.
Foto: Shutterstock
Autor: Eva Karlová
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy







