Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 tipy, jak se doma lehce zbavit myší

3 tipy, jak se doma lehce zbavit myší

3 tipy, jak se doma lehce zbavit myší

26. ledna 2022 od Marta Pušová

26. ledna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Pokud nejde o domácího mazlíčka, nechce mít myši doma nikdo. Tito hlodavci roznášejí nebezpečné infekční choroby jako žloutenku, paratyfus či prasečí mor, a aby toho nebylo málo, mohou vám zničit vybavení domácnosti tím, že ho rozkoušou. Jak se tedy nezvané návštěvy zbavit?

Jde předejít myším v domě? Jak na to:

Pokud jste ve fázi, kdy zatím doma myši nemáte, ale bojíte se, že by taková situace mohla nastat, zaměřte se na to, jak jejich příchodu zabránit. Myši dokážou najít jakékoli konstrukční nedostatky a skuliny, ujistěte se proto, že vaše obydlí je důkladně utěsněno a žádné přístupové cesty pro hlodavce nejsou volné. Nezapomínejte také na pravidelný úklid spíže, kde se myši srocují nejčastěji a hledají, čím by se zásobily na zimu.

Jak poznat, že máte myši v domě?

Zjistit, že máte v domě hlodavce, o které nestojíte, může chvilku trvat. Jakmile ale zaznamenáte nezvykle ohlodané potraviny nebo díry v krabicích s luštěninami, je správný čas mít se na pozoru. Pozorujte, zda jsou kousance na izolacích, trubkách a podobně, hledejte také myší trus. V neposlední řadě se hlodavci prozradí sami. Stačí se v tichu chvíli zaposlouchat a pravděpodobně uslyšíte lehké škrábání, pískání i pohyb myší ve zdech či trubkách.

3 tipy, jak se zbavit myší v domě:


1. Pastičky na myši

Pokud už se k vám nechtění návštěvníci v podobě myší nastěhovali, čeká vás boj. Nejúčinněji funguje stará dobrá klasika, tedy pastičky. Pořídit si můžete úplně obyčejnou pastičku, jako je Papírna Moudrý Pastička na myši (koupit v e-shopu), nebo její plastovou verzi Bros past na myši plastová (koupit v e-shopu), do které myšku nalákáte pomocí něčeho dobrého, třeba na kousek sýra. Když pastička secvakne, zpravidla zlomí myši vaz a vy máte po problému. Chcete-li ale myší život uchránit a zabíjení vám vadí, zaměřte se na odchytové klícky. V nich pak můžete myš přenést do volné přírody a vypustit ji ven. Berte však v potaz, že myš si cestu domů pamatuje, a tak by vás zanedlouho mohla navštívit znovu.

2. Jed na hlodavce

Rozhodnete-li se pro jed, počítejte s tím, že bude trvat několik dní, než na myš zabere. Jed většinou obsahuje látky snižující srážlivost krve a myš, která jed pozře, do několika dnů zemře na vnitřní krvácení. Tyto látky jsou účinné i ve velmi nízkých koncentracích a hlodavci nejsou schopni je odbourávat, takže se jim v tělech hromadí. Vyzkoušet můžete například pro hlodavce atraktivní produkt Bross měkká návnada na myši a potkany 150 g (koupit v e-shopu), který je odolný vůči plísním, a proto je vhodný do všech prostorů. Pokud se chcete zbavit myší v prostorách, kde je vlhko, sáhněte po parafínových blocích Ratimor Brodifacoum parafínové bloky 300 g (koupit v e-shopu), protože mají ze všech forem jedů největší odolnost proti vlhku.

3. Plašiče a odpuzovače

Dalším šetrným a ohleduplným způsobem, jak se zbavit nevítaného hosta v domácnosti, jsou nejrůznější plašiče a odpuzovače.
  • Plašiče fungují na principu ultrazvukových vln, které vaše ucho nezachytí, pro hlodavce jsou ale natolik nesnesitelné, že nápor nevydrží a vaše obydlí opustí. Nevýhodou je, že ultrazvukové vlny neprostoupí skrz zeď, a tak plašičů musíte koupit víc, ideálně jeden do každé místnosti.
  • Odpuzovače zase pracují s pachy, které myši nesnesou. Jakmile je ucítí, dají se na ústup a vaše domácnost bude opět bez myší.
Tip redakce: Zkuste babské rady
Pokud nic nepomáhá a vy už si nevíte rady, obraťte se na rady našich babiček a vyzkoušejte jejich triky. Podle babských rad údajně myš nevleze tam, kde ucítí vůni bylinek, jako jsou
heřmánek, máta, vratič, levandule či řebříček. Nevoní jí ani česnek, nebo dokonce listy ořešáku. A pokud doma bojujete i s moly, zabijete dvě mouchy jednou ranou. Myši totiž údajně nesnášejí také prostředky proti molům, jako jsou postřiky a vůně do šatníku, nebo vonné tyčinky.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Blanka Skalníková 9.dubna 2022
selhalo všechno...po vypuštění z pastičky klícky ( ve sklepě)... se snad vracely pro sýr, z cvakací pastičky se časem naučily sýr sundat ( nevím jak) , plašič je neplašil, jed bych jim nedala. Jediné co pomohlo... vyčesané chlupy ze psa a místa, kde byly původně pastičky posypat pepřem.... a už se neukázaly .. jsou totiž čistotnější než kočky a čistily tlapičky s pepřem... asi jim to moc nechutnalo... doporučuji... pepřem jsem je odstranila i z kůlny..

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít