Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 tipy, jak doma využít levanduli + návod, jak ji pěstovat a sušit

3 tipy, jak doma využít levanduli + návod, jak ji pěstovat a sušit

3 tipy, jak doma využít levanduli + návod, jak ji pěstovat a sušit

1. června 2022 od Věra Exnerová

1. června 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Věra Exnerová

Levandule – krásná rostlina s mnoha bonusy. Proč je fajn mít ji na balkóně, jak ji sklízet a hlavně sušit? A co si z ní doma můžete vyrobit? Proč má na naše tělo blahodárné účinky? Věděli jste, že nás dokáže zbavit bolestí hlavy, dýchacích potíží, ale také pomůže s bolestivou menstruací?
Levanduli si můžete vypěstovat ze semínka, ale období výsevu je v únoru, takže teď nezbývá než zvolit lehčí a možná efektivnější variantu a tou je pěstování ze sazeniček. Ty zakoupíte ve většině zahradnictví.

Proč levanduli pěstovat na balkoně?

Levandule skvěle odpuzuje hmyz. Vůni, kterou většina z nás miluje, hmyz přímo nesnáší. Pokud si květy promnete na krku, zápěstí a kotnících, bude fungovat jako repelent. Pro zintentivnění vůně poslouží i Q-Home Vonné sáčky Levandule (koupit v e-shopu), které obsahují 100% přírodní granule obohacené vůní na bázi esenciálních olejů. Příjemnou vůni si užívejte až 6 týdnů!

Jak na to?

Levandule je v zásadě nenáročná, ale neobejde se bez slunce. Proto ji umístěte na místo, kam slunce svítí klidně celý den. Pamatujte, že čím víc sluníčka, tím voňavější  a fialovější budou její květy. Pokud chcete rostlinkám přilepšit, pomohou vám Nohel Garden Hnojivé tyčinky (koupit v e-shopu), které můžete použít nejen pro venkovní, ale i pro interiérové květiny.

 Kdy sklízet levanduli?

Levanduli sklízejte v průběhu srpna, kdy je nejvhodnější do čajů, limonád i na výrobu oleje. Pokud ji chcete na sušení, pak sklízet musíte o dost dříve, a sice v průběhu června. Levandule nebude tolik opadávat, ale ochudíte se o krásu a vůni jejich květů. Při stříhání levandule nesmíte nikdy střihnout do zdřevnatělého stonku. Rostlině by to velmi ublížilo. Nestříhejte levandule, pokud prší nebo je vlhko, ale naopak pouze během suchého a slunečného dne. Důvod je jednoduchý, vlhká levandule by vám zplesnivěla.

Jak sušit levanduli?

Asi nejznámější forma sušení je svázání stonků k sobě a pověšení květy dolů. Samozřejmě ideálně na suchém místě. Levanduli lze sušit i v sušičce na ovoce, ale pozor, teplota nesmí být vyšší než 35 °C.

Jak doma využít levanduli?

 

1. Levandulový olej  

Levandulový olej je kouzelník mezi oleji. Pár kapek přidejte do vody, když mácháte prádlo, opojná vůně se z prádla bude linout ještě dlouho. Pomůže při dýchacích obtížích, bolestivé menstruaci i bolesti hlavy. Sáhněte vždy po 100% přírodním esenciálním oleji. Doporučujeme třeba Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Levandulový olej si ale můžete vyrobit sami. Nasekejte květy nadrobno, dejte do sklenice, kterou zalijte olivovým olejem
COSTA D’Oro E.V.O.O. Biologico nefiltrovaný olivový olej (koupit v e-shopu) a pořádně uzavřete. Dejte na parapet, na slunce a nechte alespoň 4 týdny louhovat.

2. Levandulový sirup

Je skvělý na výrobu osvěžujících limonád.

Potřebovat budete:
Postup:
Nasekané květy zalijte v hrnci jedním litrem horké vody. Přidejte pokrájený citron, kyselinu citronovou a nechte jeden den odstát. Následně sceďte přes utěrku do větší nádoby, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Rychleji se rozpustí, pokud tekutinu lehce zahřejete, ale pozor, nesmí se vařit! Hotový sirup nalijte do láhve a uchovávejte v lednici.

3. Levandulová voda

Levandule má skvělé účinky i na pleť. A pokud nejste zrovna skvělí pěstitelé, zkuste Floré Bylinný dvoufázový odličovač (koupit v e-shopu), který šetrně odstraňuje make-up i voděodolnou řasenku. Skvělá je také přírodní a veganská Floré Květová pleťová voda levandule (koupit v e-shopu), je mimořádně jemná a vhodná k péči o všechny typy pleti, včetně té nejcitlivější. Levandulová voda pomáhá proti akné.
Tip redakce: Jak vyrobit levandulovou vodu?
Snadno, z levandulových květů, které nadrtíte nadrobno a zalijete neperlivou minerálkou – třeba
Rajec Pramenitá voda nesycená (koupit v e-shopu). Uzavřete do sklenice a nechte 3 týdny louhovat. Před použitím sceďte květy a vodu nalijte do nádobky s rozprašovačem.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Věra Exnerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít