Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 recepty na nejlepší vánočku: zdravou a chutnou

3 recepty na nejlepší vánočku: zdravou a chutnou

3 recepty na nejlepší vánočku: zdravou a chutnou

10. prosince 2021 od Petra Lamschová

10. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Vánočka je klasický sváteční pokrm, který se často podává o Vánocích. Pokud se ovšem zamýšlíte nad svým životním stylem, zkuste ji letos upéct zdravě. Někdy stačí nahradit klasické suroviny těmi o něco zdravějšími, jako je mouka, mléko nebo cukr.

Špaldová vánočka

Ingredience:

400 g hladké špaldové mouky
300 ml vlažného mléka
½ sáčku sušeného droždí
5 polévkových lžic Purity Vision Kokosového oleje Bio (koupit v e-shopu)
80 g třtinového cukru
1 lžíce Vanilkového aroma do potravin (koupit v e-shopu)
1 vejce
hrozinky podle chuti
špetka mořské soli

Postup:

  1. Ohřejte mléko, přidejte lžičku cukru a droždí a nechte vzejít kvásek.
  2. Nechte asi 15 minut nakynout
  3. V míse smíchejte mouku se zbytkem cukru, hrozinkami a solí.
  4. V jiné nádobě smíchejte zbytek mléka s rozpuštěným olejem a vanilkovým extraktem, nalijte k připravenému kvásku a nakonec přidejte vejce.
  5. Vypracujte těsto, které se nebude lepit, a nebudou v něm bubliny.
  6. Poprašte moukou a nechte v teple kynout asi 60 minut.
  7. Po vykynutí rozdělte těsto na 6 dílů.
  8. Ze tří válečků upleťte základ, který přemístíte na plech vyložený papírem na pečení.
  9. Další dva válečky zpracujte a rozdělte na tři menší válečky, ze kterých upleťte střed a položte ho na základ.
  10. Z posledního válečku udělejte dva a zamotejte do sebe jako cop a dejte navrch vánočky.
  11. Lehce upravte, dolaďte a nechte znovu kynout asi 20–30 minut v teple.
  12. Takto připravenou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, máslem nebo mlékem, a posypte nasekanými mandlemi.
  13. Pečte asi 8 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dalších 45 minut.

Zdravá vánočka s tvarohem

Ingredience:

2 vejce
250 g měkkého polotučného tvarohu
500 g polohrubé mouky
1,5 prášku do pečiva
100 g 4Slim Čekankového sirupu Originál (koupit v e-shopu)
150 g povoleného másla
1 vanilkový cukr
rozšlehané vejce na potření
Druid Brusinky americké půlené (koupit v e-shopu)

Postup:

  1. Vejce rozklepněte do mísy a vyšlehejte s čekankovým sirupem do pěny.
  2. Pak přidejte povolené máslo, vanilkový cukr a tvaroh a vše rozmíchejte.
  3. Nakonec pomalu vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  4. Přidejte hrozinky a vypracujte hladké nelepivé těsto.
  5. Poté těsto rozdělte na 6 stejných dílků, ze kterých vyválejte válečky a upleťte vánočku.
  6. Vánočku dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
  7. Pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 180 stupňů Celsia.
  8. Zkuste špejlí. Pokud by bylo třeba vánočku ještě dopéct, přikryjte alobalem, aby se vršek nespálil.

Zdravá kokosová vánočka

Ingredience: 

300 g celozrnné hladké žitné mouky
300 g celozrnné polohrubé mouky
2 lžíce 4Slim Vanilkového necukru (koupit v e-shopu)
7 polévkových lžic Purity Vision Kokosového oleje Bio (koupit v e-shopu)
šťáva a kůra z ½ citronu
1 a 2/3 šálku Alpro Mandlového nápoje (koupit v e-shopu)
1 lžička kokosového cukru
½ hrnku nasekaných mandlí
½ hrnku brusinek
½ hrnku strouhaného kokosu
30 g čerstvého droždí 
špetka soli

Postup:

  1. Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek.
  2. Smíchejte mouku, sůl, mandlový nápoj, necukr, kokosový olej a citronovou kůru a kokos. Do důlku uprostřed vlijte kvásek, pomalu přidávejte do těsta a přilévejte zbytek mléka, citronovou šťávu a rozinky.
  3. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které nechejte kynout přibližně 30 minut.
  4. Následně již postupujte klasicky. Upleťte vánočku, dejte ji na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 200° přibližně 20 minut. Průběžně kontrolujte, případně vyzkoušejte špejlí.
 
Tip:
Hotovou vánočku můžete posypat kokosem.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Martina Oulická 15.prosince 2021
Malá, ale důležitá poznámka pro ty, co nevědí (včetně autorky článku): cukrářské droždí neboli amonium není totéž co běžné droždí neboli kvasnice ( čerstvé či sušené). Amonium se používá na výrobu některých druhů cukroví, pracuje se se studenými ingrediencemi a těsto se zpracovává hned. Když amonium nasypete do vlažného mléka, jak je uvedeno v receptu, začne bouřlivě reagovat a uvolní se čpavek. Když stihnete otevřít okno, tak se neudusíte. Doporučuji tedy k přípravě těsta na vánočku ( obyčejnou, špaldovou, kokosovou,...) použít staletími ověřené droždí klasické, které v drogerii Teta nekoupíte ( tedy zatím, pokud třeba časem nezařadí do sortimrntu sušené droždí). Pečení zdar! :)

Nejčtenější články

Vánoční hra drogerie Teta o nákupy za 1 milion Kč

Tělo 1.listopadu 2021 od Teta drogerie

0 15


Vyrobte si adventní věnec: 3x rychle a levně

Tělo 11.listopadu 2021 od Věra Exnerová

0 1


Fenomén chlebíčky: Zkuste je letos jinak

Tělo 16.prosince 2021 od Petra Lamschová

0 0

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít