Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 10 tipů pro hezký start školního roku

10 tipů pro hezký start školního roku

10 tipů pro hezký start školního roku

14. srpna 2019 od Eva Suchomelová

14. srpna 2019 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Štarková

Těší se vaše děti po prázdninách do školy? Zkrášlete jim začátek školního roku, a nejen první den! Máme pro vás 10 tipů, jak jim ulehčit nástup do školy, co nakoupit do školy a jak s úsměvem zvládat učení i jiný režim než dosud.

1. Hezké plánování

Rozvrhů hodin pořiďte raději víc kusů – na domácí nástěnku, dítěti do školní tašky a pro jistotu i sobě do kabelky. Zapište do něj nejen jednotlivé školní předměty, ale také odpolední zájmové kroužky či sportovní tréninky.

Zapojte děti:
Pomozte dětem vytvořit vlastní rozvrh – těm menším narýsujte základní matici na 5 dnů v týdnu a 8 hodin denně. Okolo této matice, kam se později vyplní školní rozvrh hodin, ponechte dostatek místa na výzdobu: tu zajistí děti podle vlastní fantazie pastelkami nebo fixami. Nejlepší bude, když okolo nakreslí věci a situace, které mají rády. Po vyplnění nechte rozvrh zalaminovat, aby vydržel až do konce školního roku.
nástěnka

2. Sám sobě nástěnkářem

K psacímu stolu dítěte pořiďte i nástěnku a spolu s ním ji udržujte aktuální. Měňte její výzdobu podle ročních dob, pomozte dítěti udržet rovnováhu mezi praktickými informacemi (např. rozvrh hodin, datum školy v přírodě, termíny narozenin jeho kamarádů či třeba slovíčka z angličtiny k opakování) a ozdobnými motivy podle měnících se zájmů a vkusu dítěte. Postupně se snažte předávat více iniciativy dítěti.

Tip redakce:
Na magnetickou nástěnku se hodí barevné magnety nebo magnetky z prázdnin. Na korkovou nástěnku můžete připevnit jednobarevný balicí papír. Výrazný vzor dítěti vymluvte, pokud vzorovaný podklad, je potřeba zvolit velmi jemný, nenápadný motiv, jinak se bude „tlouct“ s ostatní výzdobou nástěnky.

3. Nákupy do školy? Společně!

Týden před začátkem školy je nejvyšší čas zrevidovat školní potřeby a místo opotřebovaných nebo vypotřebovaných pořídit nové. Nejprve společně sepište seznam toho, co chybí, a pak se vydejte na společný nákup. Vy hlídejte funkčnost potřeb, dítě vybere design. Oblíbený motiv zaručí, že bude brát školní potřeby do ruky rádo, takže i úkoly se mu budou dělat s lepší náladou.


4. Kreslení bez nehod a bolavých rukou

Když se řeknou školní potřeby, dětem se jistě hned vybaví pastelky a fixy. Co u nich sledovat? U psacích potřeb obecně se vyplatí investovat do těch, které jsou ergonomicky tvarované. Mezi pastelkami v tomto směru vítězí ty trojboké, které se dětem dobře drží a podporují správný úchop. Zkuste například Koh-i-noor Triocolor, Kores Kromas nebo Stabilo Trio Thick. Dokonce se dají sehnat i trojboké voskovky, třeba Koh-i-noor Trio Wax. Pro zanícené malé kreslíře jsou tu kreativitu podporující Koh-i-noor Magic Multibarevné pastelky.
kreslení
Postrachem všech maminek jsou fixy. Kdo už se někdy pokoušel vyprat stopy fixek z oblečení nebo je smýt z pomalovaného dítěte, ví svoje. Naštěstí už jsou v nabídce prodejen, vypratelné fixy, jež se dají smýt z kůže i bez mýdla. Pořiďte letos dětem například Carioca Joy Vypratelné fixy Superwashable nebo Koh-i-noor Školní popisovače s motivem pirátů, které se také snadno vyperou z oblečení. Chce vaše dítko zazářit? Pořiďte mu  Maped Fluo Trojboký fluorescenční popisovač Soft Grip.


5. Originalitě se meze nekladou

Co ještě zlepší dítěti náladu při přípravě na školu? Vlastní praktické výrobky! Sice mu můžete koupit sešity a zápisníky v nejrůznějším designu, ale nejlepší jsou stejně ty, které si vyzdobí samo podle vlastního vkusu. Pomoct mu při tom mohou nejrůznější obrázkové samolepky, razítka nebo třeba plastové šablony s obrysy zvířat. Ze starých kulatých obalů od sypkých potravin si udělají stojánky na pastelky, fixy apod. Ozdobit je mohou za pomoci lepicího barevného papíru nebo třeba nalepovacích motýlků.

6. Vychytávky

Při nákupech nezapomeňte na praktické vychytávky. Lepidlo Herkules je ve škole velmi frekventovanou pomůckou, ale řekněte, kolikrát jste už řešili uzávěr se zaschlým obsahem? Herkules Vychytávka univerzální lepidlo s výsuvným uzávěrem proti ucpání tomu předchází. Plný penál polámaných pastelek? Pořiďte elektrické ořezávátko! Třeba Tiko Elektrické ořezávátko na baterie a s možností ořezávání dvou šířek pastelek. Hitem posledních let mezi mladšími i staršími školáky je Pilot Gumovací pero. Nepořizujte je prvňáčkům a zjistěte si ve škole, zda s nimi mají starší žáci povoleno psát. Pokud ano, pak má dítě na výběr z celé škály barev skoro jako u pastelek.
radostné vstávání

7. Radostné vstávání

Ach ano, do školy se většinou dětem vstávat nechce. Prázdninový režim je ale pryč, tak jak to udělat, aby dítě nebylo hned od rána otrávené? Společně najděte příjemnou melodii nebo zvonění, které spáče probudí jemně nebo radostně. Oblíbená písnička, nebo spíš tábornická trubka? Nechte vybrat potomka – první týden školy ukáže, zda vybral správně.


8. Jídlem k úspěchu

Zní to zvláštně? Ale je to tak! Má-li dítě podávat ve škole kvalitní výkon, je třeba ho podpořit správným jídelníčkem a ve správnou dobu. Nezapomínejte na snídaně, ideálně společné – vhodné jsou třeba obilné kaše. Neméně důležité jsou také zdravé svačiny, pro které dětem pořiďte svačinový box. Jaký by měl být? Lehký, ale odolný, z omyvatelného materiálu (nejlépe by měl jít umýt v myčce). Skvělé je, když má box několik přepážek. Nic se nerozmáčí a každá část svačiny si zachová svoji chuť, takže do něj můžete naskládat jak obložený chléb, sezonní ovoce či zeleninu (klidně obojí) a ještě malou sladkou tečku.
svačina
Tip redakce:
Tou „sladkou tečkou“ může být třeba jeden medový perníček ve tvaru srdce nebo sušenka ve tvaru zvířátka – prostě něco, co dítě potěší sladkou chutí, připomene mu, že na něj myslíte, a není toho mnoho, aby přemíra cukru způsobila nežádoucí únavu a nepozornost ve škole. Zkuste třeba
Medové bio perníčky z Pekárny Zemanka nebo Bahlsen ZOO Jungle kakaové sušenky.


9. Panák, školka a spol.

O prázdninách mělo dítě daleko víc času i příležitostí k přirozenému pohybu. Ano, existuje spousta kroužků, ale než začnou, věnujte se jim vy. Naučte děti hry svého dětství – pro společnou zábavu, jejich i vaši kondici a mrštnost. Pamatujete si, jak se skáče guma, panák, vybavíte si ještě školku se švihadlem i s míčem? A rovnou smeťte ze stolu i klučičí argument, že švihadlo je jen pro holky! Vždyť s ním trénují fotbalisté i boxeři, aby měli rychlejší nohy. Jestli nechodí vaše dítě do družiny, zařaďte tuhle aktivitu nejlépe před přípravou do školy – okysličí se jim mozek, uvolní se tělo ztuhlé sezením v lavici a pak jim půjdou i úkoly lépe od ruky.

10. Pryč s nechutí!

Jak zařídit, aby děti rády chodily do školy? K tomu můžete napomoct i vy jako rodiče. „Jedním z důležitých faktorů, který ovlivňuje to, jaký vztah mají děti ke škole a s jakými pocity a motivací do ní chodí, je vztah rodičů k jejich profesi,“ vysvětluje psycholožka Mgr. Petra Štarková. „Když děti už v nízkém věku vidí, že máma s tátou dělají práci, která pro ně má smysl, že se ji snaží dělat poctivě a kvalitně a že jsou zároveň za tuto práci i patřičně ohodnoceni, podvědomě napodobují jejich styly chování a přejímají i jejich motivaci. Vnímají potom samy vzdělání jako něco, co má smysl pro jejich budoucí život.“ Co pro to konkrétně můžete udělat:
  • nemluvit o své práci špatně,
  • nedávat najevo, že se vám nechce do práce,
  • povídat si s dětmi o tom, co hezkého vám vaše práce přináší a jaké vzdělání k ní potřebujete (to zahrnuje i celoživotní vzdělávání, děti si často neuvědomují, že i dospělí se vlastně stále „dovzdělávají“).

Tip redakce:
Zaveďte si společný večerní rituál – Palec nahoru, palec dolů. Před spaním, když už dítě leží v posteli, každý z vás řekněte, co z toho, co se stalo v daném dni ve škole nebo v práci, si zaslouží palec dolů a co palec nahoru. Končete vždycky pozitivně a doprovoďte svá slova gestem ruky, tedy skutečným palcem daným směrem.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Štarková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Štarková
psycholožka a spisovatelka
11
"Show must go on!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít