Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej SOS! Co dělat, když se vám objeví lišej na obličeji?

SOS! Co dělat, když se vám objeví lišej na obličeji?

SOS! Co dělat, když se vám objeví lišej na obličeji?

4. října 2022 od Marta Pušová

4. října 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Krásná pleť je přáním téměř každé ženy, a proto takový lišej může způsobit pěkné trápení. V zimním období se většinou zhoršuje naše pleť na obličeji i pokožka na celém těle. Mrazy, sychravé počasí, rozdíly teplot venku a vevnitř, víc oblečení i nemoci, to vše má na naši pokožku vliv a také může způsobit nechtěný lišej.
Lišej je tvořen kruhovými zánětlivými plísňovými ložisky, která se mohou vyskytnout kdekoli na těle a napadají zejména obličej, vousové strniště, kotlety a okraje vlasového porostu. Tento nepříjemný problém se týká především mužů, a to hlavně těch, kteří mají husté vousy. Ti se musejí intenzivněji holit, což je pro lišej ideální. Zvláště náchylné jsou partie na krku. Lišej má rád vlhko, stejně jako všechny ostatní plísně. Proto se mu daří všude tam, kde dochází k nadprůměrnému vylučování potu, ať už z důvodu stresu nebo fyzické námahy. A nevyhýbá se samozřejmě ani ženám.

Co radí dermatoložka:

Lišejem se obvykle myslí vytvoření ložiska podrážděné začervenalé pokožky. Pleť obličeje je velmi citlivá a lišej se snadno šíří, a proto je nutné zabránit jeho rozšíření na větší plochu. „K omývání pleti lze v takovém případě použít Jarischův roztok (borová voda s glycerinem) nebo převařenou vodu. Ke zklidnění pokožky bych doporučila zinkovou pastu v kombinaci s ichtamolem – pomáhá i na počínající dermatitidy,“ radí dermatoložka MUDr. Markéta Majerová.
Na některá podráždění okolo úst a očí pomáhají obklady s černým čajem. Oblíbený Floré Bylinný esenciální olej tea tree (koupit v e-shopu) bych na obličej doporučovala raději naředit. Na drobné ranky můžeme zkusit i Allnature Aloe Vera BIO (koupit v e-shopu) a zcela univerzální je promašťovaní pokožky vyškvařeným sádlem, do kterého se přidávají i různé bylinky,“ říká MUDr. Markéta Majerová, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Jak se starat o pokožku s lišejem?

Pokud možno si příliš nesahejte na obličej, neboť se tak může rozšířit infekce a podráždit pokožka. Udržujte své vlasy čisté, protože nemyté vlasy spočívající na vaší tváři mohou stav pokožky zhoršit. Pokud namísto přípravků v tubách používáte ty v kelímku, nabírejte přípravek čistou lžičkou, nikoli prstem nebo rukou. Pokožku vždy osušte jemným poklepáváním, nikoli třením. Umývejte se teplou, ne horkou vodou.

Lišeje a používání make-upu

Zkuste se držet make-upu, který je hypoalergenní, nekomedogenní (nepodporuje vznik akné) a je určen pro citlivou pleť. Dívejte se po přípravcích, jež jsou neparfemované, nikoli nearomatické, protože nearomatické přípravky mohou stále obsahovat parfemaci. Nezapomeňte se make-upu vždy zbavit podle doporučení výrobce – zejména oční make-up by se měl vyměnit každé tři až čtyři měsíce, protože oči jsou obzvlášť citlivé. Make-up na bázi vody nebo vodou rozpustný make-up je snadnější odstranit a pokožka se díky tomu méně dráždí. Před nanášením make-upu si vždy umyjte ruce Dove Deeply Nourishing tekuté mýdlo na ruce (koupit v e-shopu) a Diva & Nice Professional kosmetický štětec na make-up (koupit v e-shopu) pravidelně promývejte.

Babské rady

Co pomáhá, trápí-li vás lišej?

  • Osvědčeným pomocníkem je pasta z prášku do pečiva. Ta pomáhá proti svědění a připravuje plíseň o živnou půdu. Připravíte ji velice snadno. Stačí smíchat prášek do pečiva s vlažnou vodou a rozetřít směs na postižená místa. Nechte působit tři minuty a posléze smyjte. Obličej si dobře osušte a naneste na něj pudr nebo škrobovou moučku.
  • Pomocníkem jsou také léčivá omývání. Omývat obličej můžete vodou s léčivými bylinami, účinný je například odvar z dubové kůry.
  • Na zklidnění kůže můžete použít obklad z rozemletých Emco Ovesných vloček jemných s vlákninou (koupit v e-shopu), které smícháte s trochou horké vody, kašičku nanesete na postižené místo a překryjete obkladem. Pokud je kůže přesušená, můžete místo vody rozmíchat kašičku z ovesných vloček kvalitním rostlinným olejem.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít