Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Proč je tak oblíbená kosmetika bez vody?

Proč je tak oblíbená kosmetika bez vody?

Proč je tak oblíbená kosmetika bez vody?

2. listopadu 2018 od Karolína Hornová

2. listopadu 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

O bezvodé kosmetice se hovoří stále více. Čím je tak zajímavá? Přinášíme vám informace, díky kterým budete v obraze a zjistíte třeba to, že kosmetika bez vody nejsou jen oleje.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Bezvodá kosmetika je hitem milovníků všeho přírodního, ale i oblíbeným produktem modelek a bloggerek. Velmi často ji najdete na pultech obchodů s přírodními produkty a biokosmetikou, ale proniká už i do běžných drogerií. Pojďte se podívat na to, čím se dá voda v kosmetice nahradit a čím jsou tyto látky zajímavé.

 
Proč je v kosmetice voda?

Voda je (nebo alespoň donedávna byla) jednou z nejčastějších základních složek kosmetiky, bez níž by nemohly vznikat emulze (směsi vodné a olejové báze), které jsou základem třeba tělových nebo odličovacích mlék či krémů. 
 
výroba kosmetiky

Proč kosmetiku bez vody?

Jedním z argumentů proti vodě v kosmetice je fakt, že obsah vody může snižovat životnost produktu – ve vodě se totiž daří životu, a to včetně života mikrobů, které se do lahvičky s produktem chtě nechtě dostávají s každým jeho otevřením.
 
I proto se pak do výrobků přidávají konzervanty jako třeba alkohol, který produkt učiní nezávadným po dlouhou dobu. Citlivá pokožka ho ale nemusí dobře snášet a vysoký obsah alkoholu může způsobovat její vysušování. Výhodou může být tedy i to, že bezvodá kosmetika bývá bez konzervantů.

 
Kde se mikrobům nedaří?

Kosmetika na olejové či tukové bázi neposkytuje dobrou živnou půdu pro mikroby. Nemají v ní totiž vodu, bez které nepřežijí. To ale neznamená, že tyto produkty vydrží věčně – jsou „pouze“ odolnější, nicméně stejně přicházejí do styku s našima rukama a vzduchem a ke změnám či zkažení dojít samozřejmě může.
 
bříza

Bezvodá kosmetika – jsou to jen oleje?

Odpověď zní ne. Je to dobrá zpráva především pro ty, kteří chtějí kosmetiku bez vody používat, ale mají suchou, citlivou pleť, která potřebuje hydrataci ve velké míře. Co je tedy bezvodá kosmetika?

 
1. Kosmetika na bázi olejů

Zahrnuje produkty, které v posledních letech zažily (často zcela právem) vlnu velké obliby. Pleťové a tělové oleje, másla a jejich směsi kůži vyživí, zjemní a omladí. Pleťové oleje pečují o pokožku, aniž by ji zatížily, ale nedodají pleti hydrataci. Je proto třeba střídat je i s jinou kosmetikou – buď na vodní bázi, nebo… a to už se dočtete dále.

 
2. Kosmetika na bázi náhrady vody

Některé značky jdou ještě dál – nesází pouze na olej, ale vyrábějí kosmetiku velmi podobnou té na bázi vody. Vodu v ní nicméně nahrazují látkami, jež jsou konzistencí a charakteristikou vodě velmi podobné, ale o vodu nejde. Velmi oblíbená je v tomto směru šťáva z Aloe vera a také březová míza, kterou často najdeme v severské přírodní kosmetice. Obě tyto látky navíc obsahují pleti prospěšné složky, takže nejsou jen náhradou, ale dokonce „něčím lepším“ než voda. Březovou mízu najdete třeba v produktech značky Weleda, u níž je zajímavé, že březová ingredience pochází z bříz, rostoucích v České republice.
 
aloe

Pokožka potřebuje vodu i tuky

Aby byla kůže zdravá (a pro pleť obličeje to platí dvojnásob), potřebuje dostávat pravidelné dávky „jídla“ i „pití“ – tedy tuků (lipidů) a vody (hydratačních složek). Obojí lze dodávat zvenčí i vnitřně. U hydratace ale platí, že nestačí obličej omýt vodou – tu si pokožka zvenčí neumí „nasát“. Proto je důležité i pravidelné pití tekutin a konzumace vodnatých jídel (např. okurek a další zeleniny či Aloe vera). Pokud chceme pokožce dodat lipidy, můžeme zvolit klidně i vhodný pleťový olej. Neměl by ale přijít na velmi dehydratovanou pokožku, která potřebuje napřed „zavlažit“. Při hydrataci pleti zvenčí je třeba sáhnout po sofistikovanějším produktu, než je pouhá voda – buď po produktu na bázi vody s dalšími ingrediencemi, nebo po bezvodém produktu – třeba s obsahem Aloe vera, která umí hydratovat lépe než voda.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít