Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Práce a pleť aneb Jak pracovní prostředí ovlivňuje stav pokožky

Práce a pleť aneb Jak pracovní prostředí ovlivňuje stav pokožky

Práce a pleť aneb Jak pracovní prostředí ovlivňuje stav pokožky

19. listopadu 2017 od Jana Kantorová

19. listopadu 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Celé dny sedíme v klimatizované nebo přetopené místnosti, navíc často také v tzv. open spacech, které jsou v podstatě semeništěm různých bakterií a virů. Nejen, že takové pracovní prostředí ovlivňuje naše zdraví, ale také stav naší pokožky. Víte, jak s tím bojovat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1) Když je puštěná klimatizace nebo topení

I v zimě se v mnohých kancelářích pouští klimatizace, a to i přesto, že suchý a klimatizovaný vzduch vysušuje pleť a ničí ochrannou funkci kůže. Teplotní změny při přechodu z tepla do mrazivého vnějšího prostředí pleti také nesvědčí. Mazové žlázy v obličeji produkují v zimních měsících mnohem méně tuku než v létě. Hlavní zimní kancelářskou výbavou by tak měl být krém, který obsahuje olejovitou složku a další ingredience, např. ureu, glycerin nebo kyselinu hyaluronovou, které vyživují a ochraňují pleť.

„V mrazech snižují mazové žlázy produkci lipidů na minimum. To je právě ten důvod, proč musíme v péči o pleť sáhnout po hutnějších zimních krémech. Platí pravidlo, že čím více oleje krém obsahuje, tím účinněji chrání pleť před ztrátou vlhkosti,“ vysvětluje dermatologická odbornice Martina Šmidrová z Lékařského domu na Praze 7 a dodává, že kůže nemá dostatek živin a kyslíku, čímž jsou zpomaleny regenerační procesy v pleti.

Krém noste vždy s sebou a po pár hodinách pleť na obličeji promazávejte. Prvním varovným signálem je pnutí pokožky. Dopřejte pleti také vodu ve spreji, díky které ji udržíte hydratovanou zvenčí kdykoli v průběhu dne. Myslete i na rty! Stejně jako pleť na obličeji trpí ve vysušeném prostředí také naše rty. Ostatně takový balzám na rty oceníte i venku v nevlídném počasí.

Tip redakce:
Pomoci mohou také různá séra, která slouží jako vitaminový doplněk pro pleť. Nebo se naučte v zimě používat pod make-up podkladové báze.

stres v práci


Co může ještě pomoci:

Vysušená pleť více trpí a vznikají tak mnohem rychleji vrásky. Existuje ale několik rad, díky kterým můžete i v klimatizovaném open spacu udržet svoji pokožku hydratovanou, svěží a zdravou:
 
  • Dodržujte pitný režim – zavlažovat pleť je nutné hlavně zevnitř. Pijte tedy hodně vody nebo například bylinkové čaje.
  • Ačkoli je venku zima, nebojte se pravidelně větrat místnost, ve které pracujete. Klimatizace nenahradí přívod čerstvého vzduchu, aby nedocházelo k vysušování pokožky, ale zároveň také k pocitům únavy a ospalosti.
  • Ani v zimě nezapomínejte na UV ochranu. Ale pozor, vyhněte se přípravkům, které obsahují alkohol.
  • Poslední radou je hydratační krém neroztírat, ale vklepávat, čímž dosáhnete lepšího zvlhčení a vyživení pokožky.


2) Když je kancelář zdrojem stresu

V práci v podstatě žijete. Trávíte zde většinu svého času. Toto prostředí tak významně ovlivňuje vaše zdraví i vzhled. A to nejen složením vzduchu nebo teplotou, ale také psychickými vlivy, které působí na nervovou soustavu. Pleť je zvyklá vyrovnávat se s námahou a únavou. Ale v dnešní uspěchané době už je pro ni taková práce mnohem náročnější, protože jde hlavně o zátěž psychickou. Projevuje se to hlavně tak, že stárne mnohem rychleji. Přestože práce vám asi ze dne na den nezmizí, lze proti psychickému stresu bojovat tak, aby měl co nejmenší účinky na váš vzhled.
 
  • Spěte! I když je spánek v současnosti nedostatkové zboží, zaměřte se na něj. Moderní technologie ruší přirozený rytmus těla, a zabraňují tak dostatečnému odpočinku. Proto tedy alespoň večer nekontrolujte emaily nebo nesledujte dlouho do noci televizi, abyste se nepřipravili o nejefektivnější část noci, kdy má tělo i pleť největší schopnost regenerovat.
  • Nedostatek spánku brzdí produkci kolagenu. Pleť tak ztrácí přirozenou pružnost a pevnost. Pokožka je mdlá a trápí ji mnohem více různé záněty ve formě nevzhledných pupínků. Negativní vliv na pleť má i spánek jen o hodinu kratší.
  • Stres způsobuje vrásky, záněty na kůži, pleť je citlivější a snadněji dochází k začervenání. Mimo jiné se stres podílí i na vzniku nebo zhoršení pigmentových skvrn. S těmi už se ale dá bojovat, když víte, jak správně na ně.


3) Když musíte dezinfikovat

Ačkoli se to nezdá, pracovní prostředí je plné virů a bakterií. Podle posledních statistických výzkumů vyplývá, že více než čtvrtina počítačových klávesnic je velmi rizikových z hlediska potenciálu pro šíření nemocí. Podle studie na Arizonské univerzitě byly z hlediska kontaminace nejnebezpečnější kohoutky a baterie dřezů ve společných kuchyňkách, úchyty dvířek u mikrovlnných trub, počítačové klávesnice, úchyty ledniček, tlačítka na chlazení vody a tlačítka u výdejových automatů.

dezinfekční ubrousky
 
Redakce zjistila:
Na běžném pracovním stole se nachází 400x více bakterií než na záchodovém prkénku. Znečištění tak najdete na klávesnici, telefonním sluchátku nebo u počítačové myši.

 
Proto je potřeba věnovat pozornost hygieně nejenom na společných toaletách, ale také na jiných místech na pracovišti. Jednoduchým řešením je pořízení různých dezinfekčních gelů či dezinfekčních ubrousků, které můžete během dne používat, a snížit tak riziko onemocnění. Zároveň tak snížíte i negativní vliv na pleť. Pokud si totiž nečistýma rukama sáhnete na obličej, hrozí riziko různých zánětů a zhoršení akné.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít