Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pod rouškou: Jak trpí vaše pleť a rty?

Pod rouškou: Jak trpí vaše pleť a rty?

Pod rouškou: Jak trpí vaše pleť a rty?

9. dubna 2020 od Jana Kantorová

9. dubna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Možná to najednou poznáte i vy – pleť pod rouškou se začíná chovat jinak. Objevují se pupínky, akné nebo popraskané rty a koutky. Jak na to, aby pleť během koronavirové pandemie nestrádala?
Nosit roušku je v dnešní době nutnost a zároveň i ohleduplnost k ostatním lidem, protože je velkou pravdou, když se říká: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška zase mě.“ Jenže kromě toho, že mívají lidé problémy s mlžením brýlí, trpí pod rouškou či respirátorem také pleť a rty. Zvlášť pokud ji na sobě musíte mít bez možnosti sundání hned několik hodin.

Jak pečovat o roušku?

Vidím to i sama na sobě – běžně nemám problematickou pleť, o akné jsem slyšela jen z rychlíku, když jsem byla v pubertě. Jenže teď se mi na obličeji začaly pravidelně tvořit pupínky. Moje kamarádka zase mnohem více trpí na opary a koutky. Je to ale pochopitelné. Běžná papírová rouška zhruba po 20 minutách nošení zvlhne. Látkové roušky sice vydrží déle, ale ani ty nenoste několik hodin v kuse. Vždy mějte na den připraveny dvě až tři roušky, večer je vyperte (vyvařte) a vyžehlete. Vlhko a teplo je totiž ideálním prostředím pro množení bakterií, maštění pleti, a tím i tvorbu akné. Neprospívá tak vůbec citlivé nebo mastící se pleti.
nošení roušky

Co všechno pleť potřebuje a jak o ni pečovat?

 

1. Nestresujte se

Koronavirová nákaza je v současnosti jedním z největších strašáků. Restrikce, které s ní pak souvisejí, působí negativně na psychiku. A stres negativně působí nejen na imunitu, ale také na vzhled pleti. Zkuste se ale většinu času chovat jako běžně, když se chystáte do práce nebo máte volné dny. Pracujte (i když z domova), pečujte o celé tělo, cvičte, když máte možnost, jděte na procházku, dobře spěte, jezte vyváženou a pestrou stravu, abyste zmírnili dopady stresu.
čištění pleti

2. Hlavně čistit a čistit

Čištění pleti je v tuto chvíli primární. Pravdou ale je, že mnoho lidí v domácím prostředí tuto kosmetickou rutinu zanedbává. I když se doma nelíčíte, minimálně ráno a večer vyčistěte pleť mlékem a následně tonikem, například NIVEA Osvěžující čisticí pleťovou vodu (koupit v e-shopu). Mimochodem kromě toho, že odstraníte usazené nečistoty a maz, zčásti zabráníte i koronaviru, aby se šířil. Koronavirus má totiž lipidovou membránu, kterou narušují právě tuková rozpouštědla.

3. Dopřejte si peeling a masku

2x týdně si udělejte pleťový peeling, který je vhodný právě pro váš typ pleti, například Neutrogena Pleťový peeling Skin Detox (koupit v e-shopu). A nezapomínejte ani na peeling rtů. Vyzkoušejte třeba Labello Pečující peeling na rty Wild Rose (koupit v e-shopu). Zároveň si častěji dávejte na pleť masky, ideálně detoxikační nebo čisticí. Dopřát si třeba můžete NIVEA Slupovací zjemňující masku Urban Skin Detox  (koupit v e-shopu) nebo Pil'aten Kolagenovou masku na rty (koupit v e-shopu).
pleťový peeling

4. Sundejte si roušku

I když je potřeba roušku nosit na veřejnosti, tam, kde to nemá smysl, si ji sundejte. Zkrátíte tak dobu, kdy se v ní pleť zbytečně zapařuje. Platí to třeba pro vlastní zahrady, kde rozhodně nemusíte roušku mít, nebo při jízdě vlastním autem. Noste roušku, když víte, že někoho potkáte. Často větrejte, pokud jste sami.

5. Stop make-upu a rtěnkám

Takovou mini výhodou roušky je, že nemusíte chvíli používat rtěnku, make-up, pudr a další dekorativní líčidla. A ani se to nedoporučuje, protože pokud v zapařené roušce ještě schováte pupínky pod make-up, akné se zpravidla ještě zhorší. Naopak nechte pleť co nejvíce volně dýchat. A na rty používejte hydratační balzámy na rty jako třeba Labello Pečující balzám na rty Med Repair (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Namísto toho se zaměřte na líčení očí, které jsou vidět, a zaujmou tak na první pohled. Dokonce si klidně můžete troufnout i na
kouřové líčení nebo jen nalíčit oči řasenkou. Zkuste třeba Maybelline New York Řasenku Black Volum' Express (koupit v e-shopu).
pleťový krém

6. Krém pod roušku

Pleť obličeje pod rouškou chraňte také aplikací hydratačních krémů. A to proto, aby nedocházelo v místech tření k podráždění nebo nadměrnému vysušení. Vyzkoušejte například L'Oréal Paris Hydratační krém pro suchou a citlivou pleť Hydra Specialist  (koupit v e-shopu) nebo Astrid Denní krém hydratace + rozjasnění pleti OF 10 Citylife Detox (koupit v e-shopu). Během dne si po sundání roušky opláchněte obličej vlažnou vodou a krém znovu naneste.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít