Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pleťové katastrofy a jejich S.O.S. řešení

Pleťové katastrofy a jejich S.O.S. řešení

Pleťové katastrofy a jejich S.O.S. řešení

2. dubna 2017 od Pavla Maříková

2. dubna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Dokonalou pleť bez jediné chybičky nemá snad žádná žena na světě. Takzvané pleťové katastrofy sice nikoho neohrožují na životě, nicméně dokážou pěkně potrápit. Pihy, drobné mimické vrásky, pupínky, kruhy pod očima nebo pigmentové skvrny se zkrátka občas nevyhnou žádné z žen. Poradíme vám, jak na ně.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pihy

Přestože je mnozí považují za symbol krásy a pihaté holčičky již odmalička patří k nejroztomilejším, mnohé rusovlásky (kterým příroda nadělila pih nejvíce) často neřeší nic jiného, než jak se jich zbavit. Pihy se objevují nejčastěji na obličeji, ramenou a zádech a jejich množství se zvyšuje v době, kdy sílí sluníčko – tedy především nyní na jaře a v létě.

sos


Co s nimi:

Nejjednodušším řešením je z nich opravdu udělat přednost a nijak více se s nimi netrápit. Pokud vás toto řešení neuspokojí, zkuste některý z bělicích krémů (fungují převážně na bázi ovocných kyselin), které mohou viditelnost pih alespoň zmírnit. Výsledek by měl být patrný již po několika dnech. Další možností je chemický peeling, který však nemusí být vhodný pro každého, a pokud se pro něj rozhodnete, určitě se svěřte do rukou odborníka. Jako poslední možnost, i když často také ne definitivní, je ošetření laserem. Laserový paprsek pronikne povrchem kůže a pigmentovou část pihy rozloží.


TIP REDAKCE!
Dáváte přednost přírodě? Pak vyzkoušejte masku z banánu a několika lístků máty. Vše rozmixujte a naneste na 30 minut na obličej. Maska barvu pleti sjednotí a pihy nebudou tak patrné.



Mimické vrásky

Stejně jako u pih je jedni budou považovat za krásné a výraz toho, že se často usmíváte, ale vám samotným mohou být na obtíž. Mluvíme o drobných vějířcích kolem očí, úst anebo také o pár linkách na čele. Jde o drobné vrásky, které vznikají pohybem kůže na obličeji při častých grimasách. Více o vráskách se dozvíte v článku zde.

sos


Co s nimi:

Nejúčinnější je samozřejmě prevence, tzn. včas začít používat kvalitní krémy proti mimickým vráskám, popř. oční krémy, kterých dnes najdete dostatek a velký výběr i v drogerii a nemusí vás stát „majlant“. Druhou zásadou by mělo být spaní na zádech, aby se v noci pleť co nejméně mačkala. Dejte si pozor také na nadměrné používání make-upu, který může naopak vznik mimických vrásek podporovat.


TIP REDAKCE!
Blíží se léto a s ním i silnější sluneční paprsky. Pokud máte k mimickým vráskám sklon, nezapomeňte ani ve městě používat krém s vysokým UV faktorem. Již dávno neplatí, že UV faktor 50+ patří jen dětem nebo na exotickou dovolenou.



Pupínky

Příčina drobných pupínků v obličeji může být různá. Nebudeme zde rozebírat různé vážnější typy vyrážek, dospělácké akné, ekzémy apod. Spíše se zaměříme na drobné pupínky, které se zkrátka na pleti tu a tam objeví.

sos


Co s nimi:

Většinou také naštěstí brzy zmizí samy od sebe. Chcete-li se jich zbavit rychleji, ošetřujte je antibakteriální tyčinkou, která je vysuší, a ještě více dbejte na čištění pleti, ať se pupínky nezanítí. Korektor používejte pokud možno také s antibakteriální přísadou a make-up aplikujte zásadně jen houbičkou.


TIP REDAKCE!
Pokud to jen trochu jde, omezte dotýkání se obličeje na minimum. Zní to velmi jednoduše, ale schválně si vyzkoušejte, kolikrát se jen za jedinou hodinku nevědomky dotknete obličeje. Veškeré tyto dotyky nanáší na obličej bakterie, z nichž některé mohou produkci pupínků nebo jejich životnost ještě více podpořit.



Kruhy a otoky pod očima

Nevyspání, příliš mnoho práce a povinností nebo „jen“ genetická predispozice. To vše může za to, že se vám pod očima tvoří nevzhledné tmavé kruhy, otoky a opuchliny. Co s tím? Rada jít spát dříve, méně pracovat atd. je ne vždy aplikovatelná, proto se zaměříme na to, co dělat, když už se kruhy pod očima objeví.

sos


Co s nimi:

V první řadě pleť v oblasti očí pořádně hydratujte kvalitním očním krémem. Následně naneste korektor, který ale nedávejte přímo na otok, ale spíše až na oblast, kam vrhá stín. Rozetřete od vnitřního koutku oka směrem ven. Pokud je otok očí opravdu výrazný, zkuste tento trik: dejte si přes noc do lednice lžičku a ráno si vychlazenou lžičkou oblast pod okem opatrně masírujte.


TIP REDAKCE:
Obligátní obklady z okurek nebo vymáčených a vystydlých sáčků čaje jsou sice již trochu obehrané, ale fungují téměř stoprocentně, takže doporučujeme určitě vyzkoušet.



Pigmentové skvrny

Stejně jako u již zmíněných pih jde o proces zvýšené pigmentace, který může být způsoben věkem, hormonálními vlivy, ale třeba také špatnými kosmetickými postupy, například sluněním po depilaci horního rtu apod., jak jsme psali v našem článku zde.

sos


Co s nimi:

Základem je správná ochrana před sluníčkem, a to po celý rok. Pokud máte pigmentové skvrny opravdu výrazné, můžete vyzkoušet bělicí pero nebo sérum. Zkrátka něco, kde je bělicí látka silně koncentrovaná. Následně si již vystačíte s krémy, které působí jemněji. Zaměřte se na krémy s obsahem ovocné kyseliny a vitaminu C. Některé pigmentové skvrny, především ty způsobené hormonálně, časem vymizí i samy.


TIP REDAKCE!
Jestliže sázíte spíše na babské rady, namíchejte si peeling z cukru a citronové šťávy. Naneste na 15 minut a nechte působit. Pokožka pak bude mírně světlejší.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít