Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Vráskologie

Vráskologie

Vráskologie

2. října 2016 od PoM

2. října 2016 5 minut čtení
Připravil/a PoM ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Vějířky okolo očí, ty jsou prý od smíchu. Někdo je nemá celý život, a jiného zdobí už od osmnácti. Co ale s těmi ostatními? Někomu na kráse neuberou, naopak, obecně je ale známo, že vrásky jsou – ať chceme, nebo ne – příznakem toho, že pleť stárne. A kult mládí samozřejmě vyzývá spíše k tomu, že vrásky jsou nežádoucí.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Lidská pleť má několik vrstev. To, co vidíte, když se kouknete do zrcadla, se nazývá epidermis. "Skutečná" pleť, jak se vrstva občas označuje, ale leží pod epidermis a nazývá se dermis neboli škára. Dermis obsahuje elastinová vlákna, která udržují mladistvý a vypnutý vzhled pleti. Obsahuje i protein kolagen, díky němuž je kůže pěkně vypnutá. Jak čas ubíhá, obou těchto složek ubývá, takže se pleť ztenčuje a stává se méně pružnou. Jakmile pleť ztratí svoji elasticitu, nestahuje se již zpět do původního tvaru. A tím jsme zpátky u vějířků okolo očí - v mládí linky a vrásky kolem očí ze smíchu zmizí, když se přestaneme smát – pleť se vrátí do původního tvaru. Nicméně tím, jak stárneme, je pro pleť stále složitější vrátit se k původnímu vzhledu. A přesně tak se jemné linky mohou měnit v hluboké vrásky.

"Mnohem více ohrožená je pleť, která byla vystavena slunci nebo ještě hůř – soláriu. Krátkodobě sice kůže vypadá po opalování přitažlivě, ale nezapomeňte, že pleť má paměť. Jednou vám všechny hříchy sečte,“ vysvětluje vedoucí kosmetického centra pražské kliniky Esthésia Eva Hašková. Ta se spolu se svými klientkami snaží proti vráskám bojovat den co den. Naštěstí současná úroveň estetické medicíny a kosmetiky umožňuje stárnutí pokožky efektivně potlačit a zmírnit.

Pojďme si ale realisticky říct, že ze zralé šedesátileté madam školačku neuděláte. Pro zkušeného „vráskologa“ je zásadní posoudit, jak je na tom obličej s podkožním tukem. Pokud chcete mít vrásek co nejméně, musí pod vrstvou pokožky alespoň nějaký zůstat. Sport a zdravá strava jsou samozřejmě skvělé pro vaše tělo, kondici, ale co naplat – hubení lidé mají zkrátka vrásek více. Všimli jste si třeba, že vysportované národy jako třeba Norové nebo Švédi mají v pozdějším věku obličej samou vrásku?
Vrstva tuku funguje totiž jako svého druhu lešení, které udržuje pleť vzpřímenou a vypnutou. Jak se tento podkožní tuk oslabuje, svrchní vrstva kůže, epidermis, začíná poklesávat a začínají se formovat vrásky. K tomu všemu navíc "přispívá" ještě gravitace. Laicky řečeno – pokud má co viset, tak to visí. Oční víčka a celkově kontury obličeje i krku.
 
Abychom ale neházeli vrásky jen na „hubeňoury“, nalijme si čistého vína. Velké množství lidí si způsobí rýhy v obličeji úplně samo, a to životním stylem, který není nic moc. Velkou měrou se na stárnutí pokožky podílí například kouření. Mezi další faktory patří nedostatek spánku, stres nebo přílišná konzumace alkoholu. 
 
Základem zamezení vzniku vrásek je zdravý životní styl s vyváženou stravou bohatou na selen, zinek a vitaminy A, E a C. Naštěstí existuje i řada jiných zákroků, samozřejmě i chirurgických, ale jak se říká „better safe, than sorry“.
 
,,Hydratujte, to je asi to nejdůležitější, co vám mohu poradit. Ať už zevnitř, tak zvenčí. Doporučuji krémy s antioxidanty a na zralejší pleť výborně fungují také séra s kofeinem. Samozřejmostí je poctivé odlíčení, každý večer před spaním. Co vám prošlo ve dvaceti, teď už neošidíte, “ zdůrazňuje Hašková.
 
Navíc, dermatologové důrazně doporučují přenechat diagnostiku pleti odborníkovi. V určení typu pleti se (nejen) Češky často pletou. Bylo dokázáno, že každá druhá žena si myslí, že má jiný typ pokožky, než ve skutečnosti vlastní. Nejsou výjimkou ani ty, které celý život používají nevhodnou kosmetiku, a tím své pleti abnormálně škodí. Při špatné diagnostice je jedno, zda používáte domácí pleťovou masku na vrásky, nebo krém proti vráskám z drogerie.
 
Nezapomeňte, že pleť je vaše vizitka a zrcadlo. A vyplatí se do ní investovat spíš než do super moderní garderoby – krásná a udržovaná tvář totiž nikdy z módy nevyjde.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás PoM ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Eva Hašková, DiS.
vedoucí kosmetického centra Esthesia
1468
"Dávám do své práce srdce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít