Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pigmentové skvrny a pihy: Maskovat nebo je přiznat?

Pigmentové skvrny a pihy: Maskovat nebo je přiznat?

Pigmentové skvrny a pihy: Maskovat nebo je přiznat?

20. července 2019 od Eva Suchomelová

20. července 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Máte pihy, výrazné mateřské znaménko či pigmentovou skvrnu na obličeji? Nemusíte je vždy schovávat, zkuste z nich udělat svou přednost! Na radu jsme se ptali vizážistky a lektorky Lucie Hruškové Gibodové.

Jsou velmi sexy

Už v rokoku si ženy záměrně lepily tzv. „mušky“ neboli umělé znaménko krásy, aby upoutaly pozornost muže a vytvořily si jedinečný vzhled. Mnoho současných celebrit  udělalo z mateřského znaménka své poznávací znamení. Bez výrazné „pihy krásy“ si už snad nelze třeba Marylin Monroe, Evu Mendez nebo Cindy Crawford představit. Nejdál to ovšem dotáhla modelka Winnie Harlow, která dokázala poruchu pigmentace kůže, tzv. vitiligo (na některých místech pokožky těla a pleti obličeje chybí pigment) otočit ve svůj prospěch. Její jedinečný vzhled ji vynesl mezi „andílky“ značky Victoria Secret’s.
mateřské znaménko

Zamaskovat, nebo přiznat?

Velmi záleží na tom, jakého druhu a vzhledu vlastně pigmentová skvrna nebo znaménko je. Vizážisté se často kloní spíš k maskování formou sjednocení pleti. „Podle mého názoru je nemůžeme nijak moc využít. Můžeme se snažit vyhnout se jejich vzniku používáním vhodných přípravků a hlavně téměř celoročním používáním krému s SPF 30. Když už je ale máme, snažíme se je zamaskovat co nejvíc,“ myslí si vizážistka Lucia Hrušková Gibodová. Ale přece jen jsou případy, kdy můžete udělat ze svých nedostatků přednost:
  • pihy
  • jediné mateřské znaménko
  • pigmentová skvrna do velikosti nehtu na malíčku

Jak postupovat při líčení

1. Pihy

Máte-li přírodní pihy rozeseté rovnoměrně po tváři (neslévají se v nepravidelné fleky), pak je přiznejte v duchu aktuálního trendu přirozenosti. Po běžné hydratační rutině tvář jen rozjasněte, např. pomocí pár kapek rozjasňovače L’Oréal Paris Glow Mon Amour. Celý make-up pojměte střídmě, oči zvýrazněte řasenkou v hnědém odstínu. Na den se hodí rty jen přetřít balzámem nebo nenápadným odstínem hydratační rtěnky či lesku na rty, na večer si můžete dovolit se odvázat a dopřát si výraznější odstín. Co zkusit slušivý odstín rudé?
pihy

2. Mateřské znaménko

Na rozdíl od pigmentové skvrny nebo pih je vystouplé a většinou tmavě zbarvené. Nejprve si ho nechte prohlédnout dermatologem, zda je v pořádku. Když ano, udělejte z něho své znamínko krásy. Po běžné hydratační rutině pleť sjednoťte make-upem, ale vyhněte se znamínku. Důvod? „Když se snažíme takové znamínko zalíčit, dostane opticky nepěknou zašedlou barvu. Mnohem lepší je ponechat znamínku přirozený odstín, čímž vznikne zajímavý kontrast s ostatní pletí,“ vysvětluje vizážistka, která sama učí ženy podtrhnout svoji krásu vhodným líčením v kurzech French Look Makeup Academy. Líčení přizpůsobte svému barevnému typu, ovšem nejlépe se znamínkem krásy vynikne klasické precizní a elegantní líčení. Zkuste se inspirovat třeba u výše zmíněné Marylin Monroe, Cindy Crawford nebo Palomy Picasso.

3. Pigmentová skvrna

Máte-li jen jednu pigmentovou skvrnu, která ale nepřesáhne velikost nehtu na malíčku, pak lze postupovat podobně jako u mateřského znamínka. Ovšem při nanášení make-upu se nevyhnete přetření. „Abychom se vyhnuli nepěknému našedlému odstínu, opatrně vatovým tamponkem vrstvičku make-upu ze skvrnky odstraníme, vše pak zafixujeme transparentním pudrem,“ radí expertka na krásnou vizáž.
pigmentové skvrny

Kdy raději maskovat

Mohou nastat případy, kdy je nejlepší pigmentové nedokonalosti pleti zamaskovat. Které to jsou?
  • pihy, které se slévají ve větší nepravidelné a nevzhledné fleky
  • větší barevná odchylka na jedné části obličeje (např. tzv. oheň, vitiligo atd.)
  • pleť, kombinující pigmentové nedostatky s dalšími nedokonalostmi pleti (např. akné, jizvičky, ekzém apod.)

Rada expertky:
Jestliže pigmentové skvrny převažují jen na jedné půlce obličeje, pak je potřeba po sjednocení pleti sáhnout k technice stínování pleti vycházející z konturování. Je potřeba dodat obličeji harmonii. Strana se skvrnami se bude zdát vinou tmavšího odstínu menší než strana beze skvrn. Pak je potřeba vyrovnat to. Na „světlejší“ stranu obličeje zrcadlově obráceně „vymodelujeme“ tmavším odstínem odpovídající „tmavší místa“ jako na druhé straně obličeje. Tím se proporce srovnají.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucia Hrušková Gibodová
Make-up artist
1444
"Všichni jsme krásní… a všichni mohou být krásní."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít