Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Méně je více: Tyto produkty nepoužívejte denně

Méně je více: Tyto produkty nepoužívejte denně

Méně je více: Tyto produkty nepoužívejte denně

30. října 2017 od Karolína Hornová

30. října 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lenka Peške

Někdy můžete mít pocit, že čím více krému použijete, tím více bude pleť hydratovaná a regenerovaná nebo vrásky méně viditelné. Není to tak. Zeptali jsme se kosmetické poradkyně Lenky Peške, se kterými kosmetickými produkty bychom to neměli přehánět.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
U většiny přípravků si stačí pozorně přečíst návod a držet se ho. Když je na masce napsáno „používejte 2x týdně po dobu 10 minut“, rozhodně nezlepšíte její působení tím, že ji budete aplikovat denně na půl hodiny. Výrobci vědí nejlépe, jaké účinné látky v jejich přípravcích jsou, a tedy i jak nejlépe působí. Některá účinná séra zase mohou ve větším množství podráždit pleť nebo se může snížit jejich účinnost. Pojďme si to rozebrat podrobněji.


Abrazivní peeling

Jde o peeling s hrubými částečkami, laicky řečeno „pískem“, který obrušuje odumřelou kůži. Čím jemnější je, tím je účinnější a lépe čistí i póry. Jeho účinky jsou skvělé, ale používat ho denně je nesmysl. „Odstraňovat odumřelé buňky nemusíme každý den – pleť by se nestačila regenerovat,“ vysvětluje kosmetická poradkyně Lenka Peške. Takový peeling můžeme používat maximálně dvakrát týdně, a to v případě pleti pevné a víceméně smíšené. Na sušší pleť stačí použít takový peeling jedenkrát za 7-10 dní,“ radí odbornice. Po peelingu by měla vždy následovat šetrná a nedráždivá péče, třeba v podobě zklidňujícího séra.

Naopak peeling s většími částečkami či kuličkami, který bývá určen především na tělo, můžete používat častěji. „Tento peeling neodstraní z pleti takovou vrstvu odumřelých buněk, aby pleť byla dlouho náchylná,“ říká Lenka Peške. Takový peeling tolik nedráždí svrchní vrstvu pokožky, ale zároveň není tak účinný.  Odbornice ale i tak nedoporučuje používat peelingy nebo peelingové sprchové gely vyloženě denně, nebo dokonce dvakrát denně, ale spíše v případě potřeby nebo třeba obden.


Neabrazivní (chemický) peeling

Tento peeling odstraňuje odumřelé buňky pomocí chemického procesu. Bývá také součástí některých procedur v kosmetickém salonu. „Nechá se na pleti působit několik minut a poté se opláchne. Je vhodný pro zralou pleť, suchou pleť a také pro pleť se sklony ke kuperóze. Nedochází zde k mechanickému tření křehčí pokožky. Ale opět se nesmí používat vícekrát než dvakrát týdně,“ radí Lenka Peške.

Tip:
Pro dokonalé vyčištění pleti můžete používat každý den jemný čisticí kartáček na pleť, který pleť nedráždí, ale masíruje.


Maska

„Dalším přípravkem, který by neměl být používán každý den, je jakákoliv maska - hydratační, čisticí, bělicí, stahující póry, regenerační a podobně,“ říká odbornice. Na pleť ji nanášejte opět dvakrát v týdnu nebo podle potřeby, ale ne každý den. Podobně je to i s maskami na vlasy, které by zase při přehnaně častém používání mohly vlasové vlákno zbytečně zatížit. Stačí ji používat dvakrát týdně, nebo pokud si myjete vlasy méně často, i jen jednou za týden.

Tip:
Masky na oči každý den používat můžete. Nechávají se působit krátkodobě a pomáhají proti unaveným a oteklým očím.

maska


Lokální přípravky s účinnou látkou

Jde o všechny produkty, které používáte k řešení nějakého menšího místního problému na pleti či pokožce: masti na pupínky, krémy proti ekzému, zinková pasta, kortikoidová mast a podobně. Často mohou být i z lékárny, nebo dokonce na předpis – s takovými byste měli zacházet striktně podle návodu, jinak může hrozit naopak rozšíření nebo vznik jiného problému. „Přípravek používáme pouze v případě, že máme pupínky či jiný problém na pleti, a to jen lokálně v místě problému, nikoliv celoplošně na pleti,“ varuje odbornice.


Přípravky s vysokým obsahem vitaminu C

Jde o přípravky, jež mají pleti dodat „vitaminovou injekci“ – skvěle fungují na unavenou pleť „bez života“, které dodají potřebnou dávku antioxidantů. „Doporučujeme je spíše nanášet jako kúru. To znamená měsíc v kuse a pak zase za 3-4 měsíce znovu. Většinou po zimě a po létě, kdy je pleť vysušená a unavená. Jsou to většinou séra, která se používají každý den dvakrát – pleť se po nich velmi rychle detoxikuje a regeneruje. Některé pleti tyto přípravky snesou každý den, ale já osobně bych je doporučila jen jako kúru,“ radí Lenka Peške.

Tip:
Oční krém či sérum proti vráskám a únavě pleti se možná zdá jako lokální přípravek. Používat ho ale můžete s klidem denně nebo i dvakrát denně.

pečující kosmetika


Voděodolná dekorativní kosmetika

Třeba voděodolnou řasenku doporučuje Lenka Peške pouze k moři na dovolenou nebo do bazénu. „Na denní líčení ji používají pouze ženy, které se extrémně potí v obličeji, extrémně slzí nebo mají opravdu nadváhu a kůže kolem očí se jim neustále otírá o řasy,“ říká a dodává, že voděodolná řasenka či jiná dekorativní kosmetika musí být natolik kvalitní, aby ji nerozmazalo a nerozpustilo opravdu nic. Vyplatí se investovat do kvalitních voděodolných líčidel, která nejen dobře drží, a naučit se voděodolnou kosmetiku správně používat a odličovat.

řasenka


Silně krycí make-up

Make-up je z pohledu denního používání trošku „slovem do pranice“. „Některý make-up není rozpustný ve vodě, a tím pádem drží celý den na pleti, ale přitom ji nevysušuje a naopak hydratuje. Takový není problém používat denně, takže bych spíše upozornila na make-upy s kamufláží, složkou, která dokonale kryje pleť,“ říká odbornice. Jde o make-upy, které se používají pro líčení herců a využívají je i lidé s výraznou „vadou na kráse“ – silnou akné, tzv. ohněm a jinými problémy. Lenka Peške vysvětluje, proč je lepší je používat jen tehdy, když je to opravdu nutné, nebo lokálně k zakrytí konkrétního problému: „Krytí je dokonalé, ovšem pleť opravdu nemá moc šanci dýchat a fungovat po celý den normálně.“
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lenka Peške

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lenka Peške
Nezávislá kosmetická poradkyně a vizážistka
6229
"Učím ženy být krásné každý den."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít