Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Líčení a sluneční ochrana: Jak mít obojí?

Líčení a sluneční ochrana: Jak mít obojí?

Líčení a sluneční ochrana: Jak mít obojí?

4. srpna 2018 od Eva Suchomelová

4. srpna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Michaela Lakó

Chráníte v létě svou pleť před UV paprsky, i když jste nalíčená? Je lepší make-up s vyšším OF, nebo raději ochranný krém pod líčidla? A jak to udělat, aby se spolu tyhle kosmetické přípravky snesly? Na to vše jsme se vyptali vizážistky Michaely Lakó.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Každé léto je to stejné: experti varují před rizikem slunečního záření na kůži. Když se chystáte na dovolenou, jistě máte nepřeberné množství ochranných přípravků s vysokým OF zabalené jako první. Ale snese se takový opalovací krém s vaším make-upem? Také je potřeba chránit svoji pleť před slunečními paprsky i v době, kdy na dovolené nejste. Jaké máte možnosti?


Aby si opalovací krém a make-up rozuměly

První možností je použít ochranný krém s UV faktorem podle vašeho fototypu a na něj nanést váš oblíbený a osvědčený make-up. Pro dokonalý výsledek je potřeba dodržet správný postup:
  • Na vyčištěnou pleť naneste hydratační krém. Vyčkejte malou chvíli, až se vstřebá.
  • Aplikujte ochranný krém s dostatečně vysokým OF. Krém naneste a pak ho do pleti vmasírujte. Použijte minimálně OF 30, protože tvář je stále vystavena slunečnímu záření.
  • Pak použijte svůj make-up a dokončete kompletní líčení.
opalovací krémAby se přípravky nezačaly nežádoucím způsobem míchat, radí expertka nanášet jen malé množství každého z nich. Nanášejte jen množství, které je pleť schopna vstřebat. Hydratační krém je velice důležitý, ale nesmí usychat příliš dlouho, neboť pleť potřebuje vstřebat ještě jeden krém navíc,“ vysvětluje Michaela Lakó. Rozhodně ani v létě nezapomínejte na oční krém! „Kůže v očním okolí je nejjemnější stejně jako pokožka rtů. Rychleji vysychají a jsou nejvíc vystavené vlivům, způsobujícím rychlé stárnutí. Mimo to mhouření očí a následně vyschlé vrásky na kráse nepřidají,“ vysvětluje expertka.


Make-up s OF? Jedině s hodně vysokým!

Druhou možností je použít líčidla, která již obsahují ochranný UV filtr. Možná právě řešíte, jestli při letním líčení dát přednost BB krému, nebo make-upu? „BB krém je jemný pomocník, v němž se snoubí hydratační péče a lehké krytí nedostatků. Takový malý hybrid mezi péčí a make-upem. Hodně těchto přípravků má standardně OF 15, maximálně 20, ale to mívá i většina make-upů, aniž by to výrobci psali,“ upozorňuje vizážistka. „Je to jen taková malá berlička, ale kvalitní ochrana to není. Když se podíváme na fototyp 2 a vykrátíme to 15, tak zjistíme, že je naše pleť chráněna na přímém slunci 30 minut. To doopravdy moc není.“

aplikace make-upu a pudruV tomto ohledu se vyplatí při výběru letního make-upu poohlédnout se po přípravku s faktorem 30 nebo vyšším. „Chrání pleť po delší dobu a v našem podnebném pásmu dostatečně,“ uvádí Michaela Lakó. Podle ní mají takové make-upy, které patří k těm dražším, díky svému složení i další plusy:
  • předcházejí pigmentovým skvrnám nebo je korigují,
  • jsou určeny pro citlivou pleť - ať už jde o pleť se sklony k solárním alergiím, nebo o pleť, jíž lehce praskají žilky v obličeji,
  • jsou většinou i plné antioxidantů, které předcházejí předčasnému stárnutí pleti.
Tip redakce:
Příkladem make-upu s ochranným faktorem 30 je legendární Dermacol Make-up cover, voděodolný, hypoalergenní a extrémně krycí make-up.
Dermacol Make-up cover

Obnovujte ochranu nalíčené tváře

Stejně jako je potřeba obnovovat vrstvu ochranného krému na pokožce, když se pohybujete venku ve slunečných dnech, ani pleť není výjimkou. Podle svého fototypu a podle obsaženého OF si propočtěte, jak dlouho jste na slunci chráněné. Jestliže jste na slunci i po uplynutí této doby, je třeba ochranu obnovit. Ale jak to udělat, když jste nalíčená? Záleží na tom, jakou z výše popsaných možností jste zvolila.
make-upOchranný krém s UV faktorem + klasický make-up: Ideální je přestříkat celý obličej mlhou s ochranným faktorem ve spreji. Nejlepší je nosit lahvičku s tímhle přípravkem stále u sebe a v případě potřeby použít.

Make-up s UV faktorem: Znovu naneste tenkou vrstvu make-upu. Ideální jsou přípravky v kompaktním provedení, kdy jen houbičkou nanesete a poupravíte make-up.

Ochrannou vrstvu je potřeba obnovovat nejen po uplynutí doby ochrany, ale také po každém koupání, po sportu, kdy se zpotíte, nebo po setření.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Michaela Lakó

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Michaela Lakó
Vizážistka, kosmetička a stylistka
47
"Žena je nejvíc krásná, když je šťastná a spokojená sama se sebou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít