Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Líčení a kontaktní čočky

Líčení a kontaktní čočky

Líčení a kontaktní čočky

1. května 2019 od Karolína Hornová

1. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Pavla Vedralová

Nebojte se, jde to dohromady. Stačí dodržovat pár pravidel, dbát na čistotu a „naslouchat“ svému oku. Jak na to, radí optička a optometristka Pavla Vedralová.
Pravidelné nošení kontaktních čoček neznamená, že se nemůžete líčit jako všechny ostatní. Naopak – barevné kontaktní čočky spolu se zajímavým líčením mohou efektně proměnit váš vzhled. Na čočce ale mohou ulpívat nečistoty, které mohou oko podráždit – je proto důležité udržovat čočky v naprosté čistotě. Pro nositelky čoček je vhodná také kvalitní hypoalergenní kosmetika nebo kosmetika s konzistencí, která snižuje riziko případného podráždění oka částečkami líčidel.

Základní pravidlo: Nejdříve čočka!

Jak postupovat při aplikaci kontaktních čoček a líčení? Názory na to, co přijde první a co následuje, se různí a na internetu najdete spoustu teorií. „Pokud si nejste jista, v jakém sledu postupovat, zapamatujte si jednoduché pravidlo ‚nejdříve čočka‘: když se jdete líčit, nejdříve aplikujte čočku nebo čočky a teprve pak nanášejte líčidla. Když se jdete odlíčit, tak zase nejdříve vyjměte čočky a pak až odličujte,“ doporučuje Pavla Vedralová.
kontaktní čočky

Snižte riziko podráždění

I když jste na čočky zvyklá a v oku je prakticky nevnímáte, je dobré pracovat s tím, že oko s čočkou je nebo může být citlivější a náchylnější na různé vnější faktory. Nositelkám čoček se proto doporučuje hypoalergenní kosmetika, která je vhodná pro citlivé oči a snižuje riziko možného podráždění,“ radí Pavla Vedralová.

Pokud máte nepříjemný pocit, určitě se ho nesnažte přehlížet. Oko je citlivý orgán a i nenápadná příčina může způsobit velkou nepříjemnost – i kdyby to měl být „jen“ zánět. „Pokud máte pocit zarudlých očí, rozhodně raději vynechte líčení,“ doporučuje optometristka. Od věci není také vyjmout čočky (pokud můžete) nebo je ten den vůbec nenasazovat.

Na co dát pozor při líčení

Ani jako nositelky kontaktních čoček se nemusíte v líčení nijak omezovat, nebo se dokonce vůbec nelíčit. Kromě používání vhodné kosmetiky doporučuje Pavla Vedralová také pohlídat si to, čím a jak se líčíte. „Určitě doporučuji používat kvalitní kosmetické štětce, z nichž se neuvolňují vlákna, která by mohla oko podráždit,“ zmiňuje odbornice. Vyzkoušejte třeba štětec kabuki EcoTools, který je jemný, odolný, má univerzální použití a zároveň je vyroben z kvalitních materiálů.
 
Expertka upozorňuje také na to, abyste si hlídali trvanlivost své dekorativní kosmetiky„V prošlé kosmetice se množí bakterie, které mohou způsobit nepříjemnou alergickou reakci.“ Platí to především o řasenkách. Ze stejného důvodu radí vyvarovat se půjčování make-upu od jiných osob. Taková kosmetika může obsahovat bakterie, na něž je její majitel zvyklý, ale druhému člověku opět mohou způsobit alergickou reakci nebo podráždění oka.
 
Také dejte pozor na různé spreje – ať už je to lak na vlasy, nebo třeba fixační sprej na make-up. Mohly by opět podráždit oko, a navíc nenávratně poškodit čočku,“ varuje Pavla Vedralová. Při jakémkoli lakování a „sprejování“ mějte oči pevně zavřené nebo čočky nasaďte až posléze.
nanášení řasenky

Líčidla vhodná pro nositelky kontaktních čoček

Odbornice radí vybírat kvalitní líčidla, která drží na místě a neohrožují svými částečkami oko. Vybírejte řasenky, které nepouštějí vlákna a žmolky, oční stíny, které „nepráší“ do oka, a také kvalitní oční linky. Vhodné jsou krémové oční stíny, jako třeba Maybelline Color Tattoo Cream Eye Shadow, které vydrží na svém místě až 24 hodin. Pozor si dejte na vnitřní linku – raději tento způsob líčení nepoužívejte, aby se kosmetika nedostala do oka a na čočku,“ radí Pavla Vedralová. Co se týče očních linek, jsou vhodnější ty tekuté, u nichž nehrozí, že se dostanou do oka – zkuste třeba fix Dermacol Oční linky Sensation Precise Black.
 
Opatrné buďte také v případě, že se chystáte na ples nebo večírek a chcete zvolit výrazné líčení. Je více než vhodné použít líčidla, která už vaše oko zná a u nichž víte, že vám nezpůsobí podráždění.Příliš vhodné nejsou pro nositelky čoček také umělé řasy, protože lepidlo může dráždit oči,“ radí optometristka. Pokud přeci jen toužíte po hustých řasách, volte ty samolepicí a raději si je také vyzkoušejte ještě před akcí.
krémové oční stíny

Čistota – půl zdraví

Známé rčení platí pro oči dvojnásob. Nikdy nezapomínejte své čočky večer vyjmout a pečlivě očistit. Platí to i tehdy, když používáte kvalitní roztok, který slibuje důkladnou dezinfekci i bez oplachování a mnutí. „Péče o čočky by se měla dodržovat tak, že když čočku z oka vyjmete, nejdříve ji promněte a propláchněte, aby se nečistoty odstranily. Pak teprve uložte do pouzdra. Je to prevence zánětu,“ uzavírá odbornice.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Pavla Vedralová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Pavla Vedralová
Optik, optometrista
33
"Souhlasím s Malým princem, že správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít