Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Líčení s barevnými čočkami: proměňte svůj pohled

Líčení s barevnými čočkami: proměňte svůj pohled

Líčení s barevnými čočkami: proměňte svůj pohled

24. ledna 2017 od Karolína Hornová

24. ledna 2017 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Kontaktní čočky jsou každodenní rutinou mnoha z nás, které je nosíme kvůli korekci dioptrických očních vad. Kontaktní čočka ale nemusí být zdaleka jen zdravotní pomůckou nebo nutným zlem, ale i módním doplňkem, který zcela promění váš pohled.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pokud alespoň občas nosíte kontaktní čočky kvůli korekci dioptrií, máte výhodu v tom, že víte, jak se o čočky starat a s trochou štěstí najdete i barevnou variantu dioptrických čoček, které ozvláštní váš pohled. Někteří známí výrobci kontaktních čoček totiž vyrábějí i barevné verze svých produktů. Vedle toho ale existují výrobci, kteří se specializují jen na barevné čočky a dělají je v dioptrické i nedioptrické variantě (pro ty, kteří chtějí jen občas změnit barvu očí, ale nepotřebují korekci).


Zdraví především

Výběr kontaktních čoček (i těch pro parádu) je samozřejmě ideální konzultovat s očním lékařem – třeba proto, aby vám čočky dobře seděly a nedráždily oko. „Při výběru kontaktních čoček je nutné znát zakřivení oka, jeho průměr a také ohniskovou vzdálenost. Ta je ale jiná než u brýlí,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky DuoVize. Upozorňuje na to, že byste při koupi čoček neměli postupovat „na vlastní pěst“, a to i tehdy, když pravidelně navštěvujete očního lékaře a víte, kolik dioptrií máte v brýlích. „Navíc existuje řada typů čoček, které se liší materiálem, obsahem vody, konstrukcí i dobou nošení. Výběr kontaktních čoček je vždy individuální, a je proto nutné ho konzultovat s odborníkem,“ dodává lékařka.


Hygiena není vždy samozřejmostí

Oční lékařka Lucie Valešová upozorňuje i na fakt, že se velmi vysoké procento nositelů kontaktních čoček chová rizikově: průzkum kliniky ukázal, že 36 % „čočkařů“ nemění pouzdro na čočky po měsíci, jak by se mělo, 60 % nositelů čoček alespoň někdy přetáhlo dobu nošení, na kterou jsou čočky určeny a 45 % dotázaných si někdy před aplikací čoček neumylo ruce. Při nošení kontaktních čoček (samozřejmě i těch barevných) bychom přitom měly dodržovat přísná hygienická pravidla. Když je zvládnete, a není to tak těžké, můžete si užívat ostrého vidění, ale i jiných benefitů, včetně těch módních.

Proměna k nepoznání

Kvalitní barevné kontaktní čočky seženete za cenu od tří set korun za balení se dvěma čočkami. Vybrat si můžete buď krycí čočky, které razantně změní barvu vaší duhovky (klidně z hnědé na nebesky modrou), nebo čočky tónovací, které zvýrazní přirozenou barvu vašich očí. Obě varianty jsou vhodné jak na večírek, tak i pro běžné nošení. Záleží, jak výrazným líčením ho doplníte. Barevné čočky umějí prohloubit a zvýraznit váš pohled tak, že se během vteřiny proměníte v učiněnou femme fatale. Pamatujte i na to, že stíny, které vám doteď slušely, nemusejí s novou barvou očí ladit.
„Při vybírání vhodné kombinace očních stínů k barevným duhovkám je nejosvědčenější cestou metoda pokus-omyl,“ říká vizážistka Kateřina Krobová. Naznačuje, že přes všechna barevná schémata a dobře míněné rady prostě někomu určitá barva nemusí slušet, i když jinak splňuje všechna kritéria. Zároveň ale vyjmenovává kombinace, které by neměly zklamat.

„Existuje několik tipů, na které můžete vsadit. K nebesky modrým očím budou krásně pasovat měděné, oranžové, bronzové, žluté nebo zlatavé stíny. Výrazně zelené duhovky krásně vyniknou s vínovými, cihlovými, hnědými nebo fialovými odstíny. K tmavším hnědým duhovkám půjdou dokonale švestkové, temně zelené či lososové oční stíny,“ shrnuje Kateřina Krobová a dodává, že bychom při výběru líčení měly vždy brát v potaz i barvu vlasů, pleti a případně oblečení.


Se zlatem v oku

Opravdovou libůstkou, kterou ale nesmíme opomenout, jsou takzvané crazy čočky. Vyrábějí se většinou pouze v nedioptrické variantě, ale o to jsou zábavnější. Vykouzlí vám třeba fialové nebo zlaté duhovky, ale klidně i překryjí oko jakýmkoli obrázkem – třeba smajlíkem, vlajkou či srdíčkem nebo vám třeba propůjčí rudé upíří oči. Jsou ideální na kostýmovou party a ty decentnější třeba na silvestrovský večírek.

„Osobně si myslím, že podobné extravagantní barevné čočky jsou opravdu pro fajnšmekry, kteří si chtějí se svou vizáží pohrát do sebemenšího detailu,“ říká Kateřina Krobová a dodává: „Já sama si podobné kontaktní čočky umím představit jako součást extravagantní image na party nebo třeba jako doplněk masky na Halloween. Když už sáhnete po těchto barevných čočkách, určitě se nebojte doplnit je výrazným líčením, ať už to budou výrazné temné oční linky nebo barevné oční stíny v kontrastní barvě k vašim čočkám,“ uzavírá vizážistka. S takovýma očima se ale rozhodně připravte na nejeden překvapený pohled!

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Olga Ryparová 23.února 2017
To je skvělý článek, nedávno jsem na to četla na Fokus optiku https://eshop.fokusoptik.cz/clanky/jak-se-licit-s-kontaktnimi-cockami, od kterých beru čočky, a ted u vás, u kterých kupuji kosmetiku :) Super díky, Olga

Expert z článku

Kateřina Krobová
Vizážistka, umělecká maskérka, kosmetička a stylistka
2337
"Méně je často více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít