Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Krása na míru: Rtěnky, které musíte mít!

Krása na míru: Rtěnky, které musíte mít!

Krása na míru: Rtěnky, které musíte mít!

6. srpna 2018 od Karolína Hornová

6. srpna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Vybrat tu správnou rtěnku je opravdu věda. Především ty, které tento produkt nepoužívají denně, ale jen pro výjimečné příležitosti, mohou váhat. Připravili jsme pro vás průvodce výběrem, se kterým už nikdy nešlápnete vedle.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Zatímco u většiny líčidel se ženy s postupem let většinou „usadí“ u oblíbených, vyzkoušených a osvědčených produktů, na které je spolehnutí, s rtěnkou to není tak jednoduché. Vybrat správný odstín totiž neznamená jen sáhnout po tom, který se vám líbí. Pokud rtěnku nosíte jen občas, můžete mít obavy z její výdrže i z toho, zda nebudete vypadat příliš výrazně. I se rtěnkou totiž musíte být samy sebou. A v neposlední řadě – co textura? Oblíbená rtěnka, kterou jste používaly před deseti lety, se už nevyrábí, za to je takový výběr, že často nevíte, co dřív vyzkoušet.


Jaký jste barevný typ?

To je první otázka, kterou byste si měly položit. Nemusíte dělat žádné profesionální rozbory, stačí se řídit svou barvou vlasů a odstínem pleti. Každému typu sluší něco jiného.

Pokud máte světlé vlasy i pleť, budou vám sedět odstíny, které zvýrazní přirozenou barvu rtů: tedy odstíny růžové, broskvové, béžové nebo červená s oranžovým podtónem. Tmavovláskám se snědou pletí budou slušet tmavší, zemitější odstíny – vínová, tmavě malinová, švestková a také chladnější odstíny červené. Pokud se nemůžete rozhodnout, kam patříte, budete nejspíše neutrální typ – vyzkoušejte teplé odstíny růžové, lososovou nebo malinovou. Přečtěte si i náš článek, kde se výběru rtěnky podle barevného typu pleti věnujeme detailně.

Tip redakce:
S věkem přirozená barva rtů bledne. Opticky omládnout vám tak pomůže rtěnka v barvě vašich rtů. Podívejte se, jakou barvu mají vaše rty, a zvolte například růžovou nebo červenou rtěnku o pár odstínů tmavší. Zkuste třeba luxusní rtěnku L’Oréal Paris Color Riche Balmain ve šťavnatém odstínu Confession. Pokud máte užší rty, dejte pozor na tmavé odstíny, které by vašemu obličeji mohly dodat přísný výraz.


odstíny rtěnek

Rozhoduje i tvar obličeje

Možná se divíte, jak spolu může souviset tvar obličeje a barva rtěnky. Barvy mají schopnost umocnit nebo naopak upozadit prostorový dojem. A toho se dá využít i v případě optického tvarování obličeje.

Kulatý obličej často může působit plochým dojmem. Zároveň ale jeho majitelky i ve vyšším věku vypadají mladší. Chopte se této výhody a zvýrazněte svůj obličej pomocí rtěnky: plastičnost obličeje podpoří červená rtěnka. Pokud se jí „bojíte“, nemusíte sahat přímo po rudé, ale světlejší červené, barvě „nahnilých“ jahod nebo odstínu sytější starorůžové.

Trojúhelníkový a hranatý obličej může působit přísně. Jejich hrany zjemní tónovaný lesk a rtěnka vklepaná do středu rtů, nebo přímo tekutá rtěnka s lesklým finišem.

Tip redakce:
Tónované lesky se skvěle hodí i pro optické zvětšení úzkých rtů. Během dne či do práce je můžete používat samotné, navečer pod ně vklepejte trošku výraznější rtěnky. Postarají se i o hydrataci a příjemný „nesuchý“ pocit. Vyzkoušejte třeba L’Oréal Paris Infallible Mega Gloss.


červená rtěnka

Textura rtěnky

A teď ta pro někoho možná nejobtížnější část: textura. Na výběr jich je opravdu mnoho: „klasické“ tuhé rtěnky se sušší nebo naopak hydratační texturou, tekuté rtěnky jedno- nebo dvousložkové s matným, přirozeným nebo naopak lesklým finišem. A pak samozřejmě multilíčidla – třeba tekuté produkty, které lze použít jako tvářenku i rtěnku. Co si vybrat?

Na začátku si položte otázku: potřebuji rtěnku, která vydrží vše a nebudu se o ni muset celý den strachovat třeba i za cenu mírného diskomfortu, nebo hledám hlavně pohodlí, hydrataci, rtěnku nechci na rtech cítit, ale musím počítat s tím, že budu muset občas své líčení doladit? V prvním případě bez váhání vyzkoušejte hit poslední doby – tekuté rtěnky s výdrží několik hodin. Některé z nich vydrží opravdu hodně. Důležité je ovšem je správně nanášet.

Tip redakce:
Tekuté rtěnky zároveň zaručují, že se barva nebude rozpíjet do případných vrásek kolem úst. A to často i bez použití konturovací tužky. Vyzkoušejte třeba dvoufázovou Dermacol 16H Lip Colour s fixačním svrchním leskem.

tekutá rtěnkaPokud hledáte spíše hydratační rtěnku nebo vám prostě vyhovuje „klasika“, sáhněte raději po tuhé vysouvací rtěnce. Její výhodou je i to, že se jednodušeji nanáší – s trochou cviku to zvládnete i bez zrcadla a „za pochodu“. Zde platí, že rtěnky s krémovou texturou jsou hydratační a na rtech velmi příjemné, ačkoli nevydrží dlouhé hodiny.

Tip redakce:
Klasické rtěnky jsou rozhodně stálicemi na trhu. Ty se sušší texturou se postarají o delší výdrž, ale před nanesením je vhodné rty důkladně hydratovat třeba lehkým balzámem. Pro dlouhotrvající vzhled, perfektní krytí i hydrataci vyzkoušejte třeba rtěnku Dermacol Lip Seduction.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít