Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak zamaskovat projevy jarní alergie

Jak zamaskovat projevy jarní alergie

Jak zamaskovat projevy jarní alergie

10. dubna 2018 od Helena Hladíková

10. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.

Na jarní sluníčko a probouzející se přírodu se těšíme celou zimu. Jenže na tvářích některých z nás to nevyvolává jen blažený úsměv, ale také trápení v podobě zarudlých očí, odřeného nosu a dalších nepříjemností. Na to, jak se s těmito alergickými projevy vypořádat, jsme se zeptali vizážistky Jany Lavrenčíkové Myškové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Než se vrhneme do maskování nedostatků na svém obličeji, je důležité, aby pleť po zimě nejprve pořádně zregenerovala. „Doporučuji zapojit do každodenní péče hydratační a rozjasňující masku, a to vždy s ohledem na váš typ pleti. Osvědčená jsou i séra, která pomáhají pleť regenerovat do hlubších vrstev kůže, například s obsahem vitaminu C. A při výběru přípravků rozhodně myslete na ochranný faktor,“ doporučuje odbornice.

Vyzkoušet můžeme například hydratační masku značky Ellie s mandlovým olejem, panthenolem, kaolinem a konjak mannan určenou pro normální a smíšenou pleť. Při ošetření pleti nevynecháme ani jemné oční okolí, které potřebuje specifickou péči. „Ideální je zpevňující oční krém, který pleť v okolí očí dostatečně hydratuje a zároveň zpevní. Díky tomu se pak minimalizují mikrotrhlinky, způsobující otékání nebo zarudnutí. Doporučuji rovněž aplikovat gelovou oční masku,“ dodává expertka.  Jakmile budeme mít pleť perfektně vyčištěnou a ošetřenou, můžeme se začít věnovat líčení. Co tedy dělat, když máte…

 

…odřený, červený nos?

Na líčení oblasti nosu si lze pořídit hutnější krémový korektor se silnějším krytím, nejlépe ve žluté barvě, která zčervenání zneutralizuje. „Vždy také použijte fixační gel pod make-up a teprve pak plně krycí make-up, který bude stejně jako krém odpovídat potřebám vaší pleti. S odstínem si raději nechte poradit od své vizážistky, aby make-up nepůsobil jako nepřirozená maska,“ dodává odbornice. Skvělého pomocníka najdeme ve 4barevné paletce korektorů značky Dermacol, která si hravě poradí s každou nedokonalostí.

smrkání

…zarudlé, uslzené oči?

Kvůli svědění a pálení v očích nám neustále tečou slzy, což samozřejmě dráždí oční okolí a zároveň rozmazává i jen nepatrně nalíčené oči. „Co se týče zakrytí, používejte fixační krém pod oční make-up vhodný pro citlivé oči. Ten hydratuje oční víčko a zafixuje a zvýrazní oční stíny tak, že vám bude stačit nanést jen polovinu běžného množství. Volte spíše světlé barvy, například béžovou. Pozor si dejte na růžovou, která může naopak vyvolat dojem ještě smutnějších, uslzenějších očí,“ radí vizážistka. Krásné stíny vytvoříme třeba s 12barevnou paletkou Freedom Audacious Matte. A co s řasenkou, která patří k základní výbavě snad každé ženy? „Nesmí se rozmazávat, vyzkoušejte tedy něco ze sortimentu voděodolných řasenek. Já osobně ale dávám přednost transparentní řasence. Řasy krásně vyživí a zafixuje ještě lépe než voděodolná,“ doporučuje expertka. Vyzkoušet můžeme například essence gelovou řasenku na řasy a obočí Lash & Brow.

Tip redakce:
Pokud doma nemáme fixační krém na oči, naneseme přes víčka velmi lehkou vrstvu hydratačního make-upu.
neutrální oční stíny

…vysušené rty?

Někdo by si myslel, že stačí rty jen sem tam namáznout balzámem na rty. Ano, trocha balzámu je určitě lepší než nic, ale i tak bychom měly svým vysušeným rtům dopřát něco víc. „Nejprve použijte jemný peeling, který je určen výhradně na rty. Poté rty pořádně hydratujte vhodným balzámem a nakonec naneste hydratační rtěnku nebo lesk. A hodně, opravdu hodně pijte,“ zdůrazňuje expertka. Pořádnou porci hydratace zajistí vašim rtům třeba Astrid Balzám na rty Aloe vera.

nanášení balzámu na rty

…vyrážku, pupínky?

Obecně se vyrážky projevují spíše vysušenými místy na kůži, i proto je tak důležitá hydratace pleti, o níž jsme mluvili už na začátku. „Poté radím zvolit buď tekutý make-up, nebo CC krém,“ říká odbornice. A jaký že je mezi těmito dvěma přípravky vlastně rozdíl? Make-up jednoduše řečeno zajistí větší krytí, CC krém pleť pouze dotónuje. „Rozhodně bych se vyhýbala pudru nebo pudrovým make-upům a na jednotlivé pupínky bych použila korektor,“ dodává vizážistka. 

Tip redakce:
Co když se objeví na tváři zarudlé podrážděné pupínky? Lze na ně nakapat oční kapky. Dokážou zmírnit zarudlost a skvrna se pak dá snadněji zamaskovat make-upem.

okurková maska na oči

…celkově oteklý obličej?

Známe to z období, kdy nás přepadne nachlazení – opuchne nám celý obličej a máme pocit, že se naše hlava podobá přinejmenším fotbalovému míči. Kromě jarní alergie to však může mít na svědomí také nedostatečný pitný režim, mysleme proto na pravidelné doplňování tekutin. A jak se v takovém případě nejlépe nalíčit? „Na oteklý obličej doporučuji nanést ráno slabou vrstvu gelové hydratační masky, kterou předtím nechte v chladničce. Pro oční okolí volím speciální gelovou masku na tuto oblast. Pokud je pleť opravdu hodně dehydratovaná, nechám tenkou vrstvičku gelové masky na pleti, doplním hydratační krém a nanesu hydratační make-up,“ doporučuje vizážistka.


Pár rad závěrem

  • Při svědění očí a otoků kolem nich si co možná nejméně saháme na oči. Neustálé mnutí alergickou reakci ještě umocní.
  • Máme po ruce vychlazené plátky okurky (pozor, ne namražené!) a přikládáme je na obličej, zejména na oči. Chlad stáhne cévy, a otoky tak rychleji zmizí. Vyzkoušet lze také studené obklady z čajových odvarů, skvěle působí heřmánek nebo světlík lékařský.
  • Vyhneme se přípravkům, které pleť vysušují, to znamená obyčejnému mýdlu, pleťovým tonikům s obsahem alkoholu či pleťovému peelingu. 
  • Spíše než hutné make-upy používáme tekuté přírodní nebo tónovací BB či CC krémy. Vybrat si lze třeba z nabídky Garnier BB Cream pro různé typy pleti nebo Astor BB Cream Lift Me Up 10 in 1 s SPF 20.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.
Beauty specialistka – kosmetická poradkyně – vizážistka
120
"Jak řekla Coco Chanel: Krása ženy začíná v momentě, kdy se rozhodne být sama sebou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít