Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak pečovat o zuby s rovnátky?

Jak pečovat o zuby s rovnátky?

Jak pečovat o zuby s rovnátky?

15. srpna 2020 od Eva Šarfová

15. srpna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MDDr. Jiří Pečenka

Pokud vám příroda nadělila křivé zuby, není problém to pomocí rovnátek napravit. Počítejte ale se zvýšenou péčí! Ta je totiž jednou z podmínek úspěchu.
Rovnátka jsou dnes běžnou součástí života mnoha lidí a stydět se za ně rozhodně nemusíte. Krásný úsměv z vás udělá doslova jiného člověka, úplně zadarmo to ale nebude. Řeč teď není o penězích, ale o pozornosti, péči a času, jež budete muset zubům věnovat. Počítejte s tím, že půjde minimálně o dva roky. Buďte trpěliví, výsledek stojí za to!
Dvakrát denně? Zapomeňte!

Dvakrát denně? Zapomeňte!

Doba, kdy jste si „přejeli“ zuby dvakrát denně kartáčkem, s nasazením fixních rovnátek skončila. V ústech budete mít systém drátků a zámečků, které jsou pevně nasazené na vašich zubech. Je celkem jasné, že se na nich bude zachytávat jídlo a zubní plak, což není příjemné, natož pak estetické. Čeká vás tedy důkladné čištění zubů nejen klasicky ráno a večer, ale také po každém jídle. „Nedostatečná či nedokonalá hygiena dutiny ústní bývá největším kamenem úrazu. A pak také domněnka, že ke správné péči o zuby s rovnátky stačí pouze klasický kartáček,“ upozorňuje MDDr. Jiří Pečenka.

TIP: Ten správný kartáček, pastu a další produkty dentální hygieny můžete vybírat z široké nabídky i na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

 

Povinná výbava

Vyčistit perfektně zuby i kolem rovnátek není jednoduché, ale jde to. Kromě obvyklého zubního kartáčku a zubní pasty doporučuji jednosvazkový kartáček pro preciznější dočišťování míst kolem zámečků a dále mezizubní kartáčky, které jsou dnes již standardem v péči o zuby nejen s rovnátky,“ říká stomatolog. Počítejte s tím, že s sebou budete muset nosit kartáčky a pastu do školy nebo do práce, je tedy praktické pořídit si ještě jeden set na čištění zubů, který budete mít při sobě v tašce či kabelce. Pro časté čištění se hodí například zubní pasta Vademecum BIO-Complete Protection s veganskou recepturou a ve 100% recyklovatelném papírovém obalu.
Povinná výbava

Jak na to?

  • Vezměte klasický kartáček a každý zub jím vyčistěte zvlášť krouživými pohyby v úhlu 45 stupňů k dásni, a to nejen kolem zámků, ale hlavně okolo dásně. Vydržte asi 10 vteřin. Stejně postupujte u všech vnějších i vnitřních ploch zubů.
  • Poté si vezměte jednosvazkový kartáček a dočistěte místa kolem zámečků a pod drátky.
  • Ráno a večer si vyčistěte mezizubní prostory, a to mezizubním kartáčkem, například DentaMax Mezizubními kartáčky 0,5 mm (koupit v e-shopu).
Tipy redakce:
Máte-li citlivé zuby či dokonce obnažené zubní krčky, pořiďte si zubní kartáček s velmi měkkými vlákny pro jemné čištění, například
Elmex Sensitive Zubní kartáček velmi měkký (koupit v e-shopu). Variantou mezizubního kartáčku je dentální nit. Vyzkoušejte například DentaMax Dentální voskovanou nit s mátou 1,5 mm (koupit v e-shopu).
Ať jsou krásně bílé

Ať jsou krásně bílé

Mnoho lidí se obává nežádoucího zabarvení zubů pod zámečky rovnátek. „Jestliže byla péče o zuby s rovnátky dostatečná, neměly by se problémy se změnou barvy objevit. Ne zcela perfektní péče zapříčiňuje demineralizaci na sklovině zubu, tudíž i změnu barvy. V tom případě pacientům doporučuji remineralizační zubní pasty, další možností je profesionální bělení zubů, které však probíhá vždy pod dohledem zubního lékaře,“ dodává MDDr. Jiří Pečenka. Nic nezkazíte ani pravidelným používáním zubních past s recepturou pro bělení zubů, třeba Signal White Now Gold bělící zubní pasty (koupit v e-shopu), která bělí zuby už po prvním použití.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MDDr. Jiří Pečenka

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MDDr. Jiří Pečenka
Stomatolog
"Nejlepší zub je ten vlastní."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít