Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak čistota povlečení ovlivňuje stav i zdraví vaší pleti

Jak čistota povlečení ovlivňuje stav i zdraví vaší pleti

Jak čistota povlečení ovlivňuje stav i zdraví vaší pleti

15. února 2021 od Lada Rudovská

15. února 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Víte, s kým spíte? Snadná otázka, ale překvapivě těžší odpověď. Kromě vás či vašeho partnera žijí ve vaší posteli až dva kilogramy roztočů a různých bakterií, najdete tu i šupinky odumřelé kůže, zbytky vlasů, kvasinky a občas i plísně... Není to právě příjemné zjištění, že? Tento stav bohužel ovlivňuje vzhled vaší pokožky i její zdraví. Jak se tedy nezvaných nocležníků zbavit?

Staráte se o svoji pokožku dobře – čistíte, vyživujete a hydratujete, ale stále není taková, jak byste si přáli? Možná za to může stav vašich lůžkovin a postele. Věděli jste, že naše tělo za jednu noc vypotí až půl litru vody a odloučí až 30 000 kožních buněk? Vlhko a teplo přitahují roztoče, kteří se šupinkami odumřelé kůže živí. Ve vlhkých lůžkovinách se navíc objevují i plísně. Pokud neměníte své lůžkoviny dostatečně často, hrozí vaší pokožce podráždění, alergické reakce, zhoršení akné, vznik ekzémů... 

Jak často měnit lůžkoviny?

V posteli trávíme třetinu života. A teď v době koronakrize i více – postel se mnohdy stává i home officem, místem na hraní s dětmi... O to více bychom měli myslet na její čistotu. Odborníci doporučují měnit lůžkoviny jednou týdně, nejlépe však každé tři dny. Připadá vám to šílené? Zkuste si uvědomit, jak často perete třeba svá trika (nosíte jedno celý týden?). Pokud máte problémy s pletí, trápí vás akné nebo ekzém, měňte každé tři dny alespoň svůj polštář. Právě na něm lze podle délky užívání najít mnoho druhů bakterií, zbytky kosmetických přípravků, slin, odumřelých buněk. Když spíme, otíráme si obličej o polštář, což může kvůli všem těmto věcem vést ke vzniků pupínků, zanícených pórů, akné... Abyste zlepšili prostředí vaší postele, nestelte postel hned ráno, jak vstanete, ale nechte ji po noci pořádně vyvětrat a vyschnout

Tip redakce:
Když jdete do postele bez důkladně odlíčené a
vyčištěné pleti, podráždění se zhoršuje. Zkuste třeba  Mixa Micelární vodu Mixa Anti-dryness proti vysušování  (koupit v e-shopu). Nechoďte také spát hned, jak si nanesete noční péči, dejte jí čas, aby se vstřebala. Jinak byste její velkou část setřeli rovnou do polštáře.

Jak a v čem prát ložní prádlo, aby bylo opravdu čisté

Všechno ložní prádlo by se mělo prát při teplotě minimálně 60 stupňů, protože vyšší teplota ho zbaví nejen špíny a pachu, ale právě i všech bakterií a roztočů. Případné skvrny nejdříve odstraňte Q-Power Odstraňovačem skvrn (koupit v e-shopu). Volte šetrný prací prostředek pro citlivou pleť Persil prací gel Deep Clean Sensitive (koupit v e-shopu), jenž účinně odstraňuje všechny nečistoty, ale je šetrný k pokožce. Použít můžete i produkt určený pro děti a alergiky, například hypoalergenní Frosh Baby Prací prostředek na kojenecké prádlo (koupit v e-shopu), který si bez zbytečné chemie poradí i s odolnou špínou. Podobně poslouží i hypoalergenní prací gel Lovela Baby Tekutý prací přípravek na barevné prádlo (koupit v e-shopu). Vyprané prádlo nechte důkladně uschnout a poté je vyžehlete.

Tip redakce: 
Jestli můžete, sušte lůžkoviny venku. UV světlo zabíjí mikroorganismy a roztoče. Jednou za čas je „vydezinfikujte“ třeba hypoalergenní
Lysol Dezinfekcí na prádlo svěží vůně (koupit v e-shopu). Ta odstraní při praní až 99,99 % bakterií, plísní a virů včetně viru chřipky.

Jak často prát polštář a peřinu

Peřiny by se měly prát dvakrát za rok, polštář ale častěji – asi jednou za tři měsíce. V tu dobu prý třetinu jeho váhy tvoří mrtvá kůže, brouci, roztoči a další... Mezi praními můžete svůj polštář „čistit“ i tak, že jej proženete při vyšší teplotě sušičkou. Teplota nad 60 stupňů roztoče zahubí, ovšem ne všechny materiály to snesou. Polštář i peřinu perte například v Sanytol Dezinfekce pracím gelu (koupit v e-shopu), jenž bez chlóru eliminuje bakterie a mikroby a působí i proti kvasinkám a virům. Nikdy nepoužívejte aviváž. Pokud chcete, aby prádlo vonělo, přidejte pár kapek esenciálního oleje. Na sušení je nejlepší použít sušičku a vložit do ní pár tenisových míčků, aby vše zůstalo krásně nadýchané. 

Nezapomínejte na matrace

Živnou půdou pro roztoče jsou kromě lůžkovin samozřejmě i matrace. Proto při každém převlékání postele matraci důkladně ze všech stran vyluxujte – použijte nástavec na čalounění. Vysátím odstraníte kromě části roztočů i zbytky kůže, vlasů a prachu. Poté vyčistěte případné skvrny od slin, potu, krve... a celou matraci postříkejte sprejem Sanytol Proti roztočům (koupit v e-shopu). Ten matraci vydezinfikuje, zabije 100 % roztočů i štěnic a zabrání jejich rozmnožování. Navíc nezpůsobuje skvrny ani nepříjemný zápach. Kromě matrací ho můžete využít i jinde v domácnosti, na sedací soupravu nebo koberce. Pokud máte pratelné potahy na matrace, jednou za rok je vyperte na 90 stupňů.

TIP: Vhodné prací prostředky pro své lůžkoviny najdete na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít