Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ingredience: Green Tea Matcha

Ingredience: Green Tea Matcha

Ingredience: Green Tea Matcha

8. března 2018 od Eva Suchomelová

8. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Zelený čaj dokáže pomoci vaší kráse, zvlášť pak japonský čaj matcha. Zjistili jsme, jak a proč účinkuje a z jakého důvodu se čím dál častěji objevuje v kosmetických přípravcích.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kolébkou zeleného čaje je Asie a pochází odtud všechny druhy čaje, které známe. Zelený čaj má více než 500letou tradici, a tak není divu, že lidé za tu dobu vypozorovali a v současnosti i vědecky dokazují neuvěřitelně pozitivní účinky tohoto nápoje na lidské zdraví i krásu.

Nejpozoruhodnějším se v tomto směru ukázal japonský zelený čaj Matcha. Pokud hned nevíte, o který jde, napovíme vám – je to zelený prášek, který se používá při známém japonském čajovém obřadu, neluhuje se, ale rozpouští se. Možná se vám vybaví gejša, která míchá v šálku zelenou tekutinu jakousi malou metličkou.

Z pohledu zdraví a krásy obsahuje až 10x více účinných látek než běžný zelený čaj. Díky tomu dokáže zlepšit kvalitu vaší pleti, a to jak při pravidelné konzumaci, tak i při vnějším použití. I výrobci dražších pleťových přípravků už zakomponovávají tuto ingredienci do svých produktů. Možná se inspirovali u japonských maminek, které tradičně omývaly svá miminka jemnou látkou, namáčenou právě v japonském zeleném čaji, aby netrpěla jejich citlivá pokožka.

matcha tea

Zelený „zázrak“ v šálku

Od jiných zelených čajů se liší v první řadě tím, že dozrává poslední týdny zakrytý před slunečním zářením. A právě proto se v něm koncentruje mnohem více zdraví prospěšných látek než v běžně dostupných zelených čajích. Má prokázané antioxidační účinky, dokáže opravit defekty způsobené nejrůznějšími negativními vlivy, např. slunečním zářením, kouřením atd. Matcha má také kladný vliv na prokrvení kůže, chrání její buňky před UV zářením a jinými látkami, které poškozují její DNA, a celkově zlepšuje strukturu pleti. To prokázala studie německých vědců, z níž vyplynulo, že pití již jednoho šálku denně po dobu 12 týdnů rapidně zlepšilo pleť u testovaných žen, takže se stala pružnější a byla lépe chráněna před slunečními paprsky.

Tip redakce:
Chcete zlepšit zdravotní stav své pokožky? Pijte až tři šálky čaje matcha denně. Nejdříve začněte s asi polovinou lžičky na šálek, ale později můžete toto množství navyšovat a postupem času se můžete dostat až na jednu čajovou lžičku na šálek.


Ingredience: Green Tea Matcha

Čaj přímo na pleť

Matcha vaší pleti prospěje, když ji budete pravidelně popíjet, ale můžete ji použít i zevně jako masku nebo třeba peeling. Pozitivních účinků dosahuje především díky obsahu látky katechin EGCG (epigalokatechin galát). Tato látka se považuje za úplně nejdůležitější složku čaje matcha, jež zodpovídá za její schopnost fungovat jako prevence rozmanitých nádorových onemocnění. Kromě toho však mnoho vědeckých prací detailně popsalo katechin EGCG jako vhodný prostředek, ovlivňující činnost pro lidské tělo nebezpečných volných radikálů, slouží tedy i jako prevence proti vráskám. Vedle toho má na kůži pozitivní vliv i vysoký obsah přírodních antioxidantů vitaminu C a Etaninu, dále bioflavonoidy, jež mají dobrý vliv na zuby a dásně, a kofein, který pomáhá hubnutí stimulací organismu a mírnými diuretickými (močopudnými) účinky. Zároveň je matcha vhodná pro jakýkoli typ pleti včetně citlivé a podrážděné, jež zklidňuje.

spa

Antioxidační pleťová maska ze zeleného čaje matcha

Půl lžičky práškového čaje matcha rozmělněte s polovinou lžičky vody. Mísíte tak dlouho, až získáte jemnou, sytě zelenou pastu. Tu nanášejte na pleť obličeje, nechte působit 10-15 minut nebo do chvíle, kdy zaschne, a pak smyjte. Dostanete tak vysoce koncentrované množství antioxidantů přímo na místa, kde jsou potřeba. Tuto masku nelze uchovávat, vždy si připravte jen množství pro okamžité spotřebování.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít