Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co dokáže růže?

Co dokáže růže?

Co dokáže růže?

14. července 2021 od Lada Rudovská

14. července 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Tak jako je lev král zvířat, je růže bezpochyby královou květin – pyšní se nádhernými květy a silnou smyslnou vůní. Ovšem dokáže toho mnohem více než jen potěšit naše smysly.
Růžový olej je už od starověku vzácnou ingrediencí s neuvěřitelnými schopnostmi. Jediná kapka čistého růžového oleje se získává z tisíce květů růže. Nejčastěji jde o damašskou růži, pěstovanou v Bulharsku a Turecku, a růži stolistou, která se pěstuje hlavně na jihu Francie. Levnější variantou je pak olej z šípkové růže, který má podobné účinky. Ostatně i vaše růže na zahradě má mnoho z nich, protože i když existují tisíce variant růží, všechny jsou jedlé a mají podobné účinky.

1. Pomáhá proti depresi

Už pouhé přivonění k růži nám zlepší náladu. Omamná vůně růže totiž stejně jako třeba vůně levandule dokáže navodit pocit uvolnění a pozitivní myšlení. Efektivně tak zmírňuje úzkosti a stres. A pomáhá i v boji s depresemi. Proto se její síla často využívá v aromaterapii. Příjemná vůně růže zklidní před spaním tělo a uvolní mysl, a tak napomáhá lepšímu usínání. Ne nadarmo se říká vyspat se do růžova. Nalaďte se na spánek večerní sprchou s Ameté Sprchovým gelem Rose & Pearls (koupit v e-shopu) a pleť očistěte nebo jen osvěžte Floré Květovou pleťovou vodou růže (koupit v e-shopu). Obsažená damašská růže pleť zjemňuje, regeneruje a zklidňuje a nádherně voní.

2. Zpevňuje a hydratuje pleť

V péči o pleť se růžová voda i olej používají po tisíce let. Růže má skvělé hydratační a antioxidační účinky, napomáhá obnově buněk a zabraňuje stárnutí pleti a tvorbě vrásek. Navíc díky svým antibakteriálním účinkům skvěle zklidňuje pleť, snižuje zarudnutí i otoky, a je tak skvělým pomocníkem v boji s akné, ekzémem nebo jinými neduhy pokožky. Velmi dobře ji snáší i citlivá pleť. Vyzkoušejte třeba jemný NIVEA Rose Touch Hydratační denní gel-krém (koupit v e-shopu) s organickou růžovou vodou a kyselinou hyaluronovou, který revitalizuje pleť a intenzivně ji hydratuje. Floré Bylinný pleťový olej růže (koupit v e-shopu) obsahuje olej z růže mošusové, palmorůžovou silici, kokosový, mandlový a jojobový olej a squalane. Má zklidňující a zjemňující účinky a je vhodný i pro citlivou pleť.
Tip redakce:
Růžový krém si můžete „vyrobit“ i ze svého oblíbeného krému. Stačí nabrat malé množství krému a kápnout k němu kapku růžového oleje. Nicméně pokud si chcete dopřát růžový zážitek, dopřejte si růžový krém
Purity Vision Bio Růžový krém (koupit v e-shopu): tento macerát růže damašské v bambuckém másle má úžasné vyživující schopnosti.

3. Má skvělé čisticí účinky

Růžová voda dokáže pleť hluboce vyčistit. Na cestách vám udělají dobrou službu dermatologicky a oftalmologicky testované NIVEA Rose Touch Micelární čisticí pleťové ubrousky (koupit v e-shopu), které jemně odstraní i voděodolnou řasenku. Osvěžující ráno i večer vám zajistí i NIVEA Rose Touch Čisticí micelární gel (koupit v e-shopu). Důkladně čistí pokožku od nečistot a nadbytečného kožního mazu a dodává hydrataci.

4. Posiluje vlasy

Máte-li unavené vlasy bez vitality a lesku, pak pro ně bude kosmetika z růží vítanou vzpruhou. Růže zlepšuje pružnost a dokáže vlasy hydratovat do hloubky. Zvolit můžete například šampon bez silikonů Pantene Lift’n’Volume Šampon (koupit v e-shopu) s biotinem a růžovou vodou, který vlasy zpevňuje, hydratuje a chrání je před poškozením. Vlasy mají po jeho použití větší objem a viditelnou hustotu.
Tip redakce
Růžový olej můžete přidat do svého oblíbeného šamponu – vlasy krásně ovoní, hydratuje a zvýší jejich lesk. Suché a unavené vlasy v létě osvěží domácí maska z růžového oleje, jejíž příprava vám zabere jen chvilku. Smíchejte lžíci
Allnature Kokosového oleje panenského Bio (koupit v e-shopu) s pár kapkami růžového oleje. A takto připravenou směs aplikujte na suché vlasy a nechte asi půl hodiny působit. Poté vlasy umyjte běžným způsobem.

5. Tlumí záněty a bolest

Zmírňuje záněty, tlumí bolest a pomáhá při žaludečních potížích, růže totiž pozitivně ovlivňuje tvorbu žluči, a tím napomáhá lepšímu trávení. Například růžový čaj z čerstvých či sušených listů je plný antioxidantů a obsahuje stejnou dávku fenolu jako zelený čaj – připisují se mu tedy podobné zdravotní benefity. Uvádí se, že růže snižuje i riziko rakoviny a cukrovky, chrání mozek před degenerativními chorobami a má silné analgetické a protizánětlivé účinky. Růžová voda nebo výluh z růže zklidňují bolest v krku.

6. Hojí rány a jizvy

Díky svým antiseptickým a antibakteriálním účinkům hojí růžový olej i voda rány, jizvy a popáleniny. Udržují rány čisté a chrání je před infekcemi. Růžovou vodu můžete aplikovat přímo na malé ranky.
Tip redakce:
Na drobné ranky, ale i na pleť nebo pokožku můžete použít
Purity Vision Bio růžovou vodu (koupit v e-shopu) s výtažkem z vzácné damašské růže. A protože jsou růže jedlé a tato růžová voda je vyrobena bez chemie, můžete ji použít i k dochucení či ovonění dezertů, čaje, koktejlů nebo třeba zmrzliny.

7. Zlepší váš sexuální život

Růže není jen univerzálním symbolem lásky, ale je považována i za přírodní afrodiziakum. Podle ajurvédy pomáhají okvětní plátky růže stimulovat sexuální aktivitu tím, že ovlivňují zároveň srdce a nervovou soustavu. Doporučuje se denně konzumovat čerstvé okvětní listy. Nebo zkuste masáž s kapkou růžového oleje.

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít