Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Černý detox: V čem spočívá jeho síla?

Černý detox: V čem spočívá jeho síla?

Černý detox: V čem spočívá jeho síla?

9. března 2018 od Helena Hladíková

9. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Také už jste narazili na produkty v černě zbarvených obalech s nápisem „uhlí“ a nevěřícně kroutili hlavou, co je to zase za výmysl? Věřte, že nejde o žádný vtip, ale o kosmetiku s obsahem aktivního černého uhlí, které slibuje absorpci přebytečného mazu, redukci černých teček a celkové pročištění pleti. Jak je to s takzvaným černým detoxem, na to jsme se zeptali kosmetičky Lucie Bončové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Aktivní černé uhlí vzniká jako vedlejší produkt při spalování dřeva, kokosových skořápek a dalších přírodních produktů. A proč ten výraz „aktivní“? Při spalování totiž dochází za vysokých teplot k přídavku vodní páry, čímž se zajišťuje oxidace (aktivace), a vzniká tak pórovitá struktura, která do sebe dokáže vstřebat neuvěřitelné množství látek. „Aktivní uhlí má schopnost navazovat na sebe až tisíckrát větší objem škodlivých látek a nečistot, než jaký je jeho vlastní objem,“ upřesňuje odbornice. Dost ale teorie. Čím konkrétně může aktivní uhlí prospět naší pleti?


Pro všechny typy pleti

Takzvaný černý detox neboli použití kosmetiky s obsahem aktivního uhlí je uznávaným pomocníkem především pro čištění mastné a aknózní pleti, ale nejen to. „Aktivní uhlí velmi prospívá pročištění i ostatních typů pleti. V kosmetologii je známé už řadu let, ale nyní zažívá velký návrat. Má skvělé účinky rovněž ve spojení s jinými látkami, například s vitaminem C, který je také úžasný antioxidant,“ vysvětluje expertka. Čištění pleti pomocí přípravků s aktivním uhlím tedy není třeba omezovat jen na problematickou pleť, kterou trápí akné, ale dopřát si ho můžete i tehdy, pokud máte suchou nebo smíšenou pleť. Pozor byste si měly dát jen v případě, že trpíte velmi citlivou pletí nebo kožními onemocněními, jako jsou lupénka či různé typy dermatitidy. „V takovém případě raději zkonzultujte použití černého detoxu se svým lékařem a následně i kosmetičkou,“ doporučuje odbornice.
aktivní uhlí

Čištění především

Síla aktivního uhlí se nejčastěji využívá právě ke zmíněnému čištění pleti, proto je součástí nejrůznějších peelingů, čisticích mýdel a především pleťových masek. Dopřát si můžete například masku Charcoal 7th Heaven od společnosti Montagne Jeunesse, která nabízí zároveň i „černé“ náplasti na čištění pórů na nose. Skvělý výsledek zaručí pleťová maska s obsahem aktivního uhlí Pure Clay od L’Oréal Paris nebo s přídavkem černého cukru a zázvoru od Freeman, jež právě díky obsahu černého cukru funguje také jako pleťový peeling. Cukr odstraňuje odumřelé buňky a zanechává pleť krásně hladkou a jemnou. Hned tři přípravky v jednom pak kombinuje čisticí péče Garnier Pure Active 3 in 1, a sice pleťovou masku, peeling a čisticí gel. Účinek je tu znásobený výtažkem z borůvek a kyselinou salicylovou.

černá maska

Od vlasů až po zuby

Přípravky na čištění pleti však nejsou jediným sortimentem s obsahem aktivního uhlí. Jeho detoxikační, protizánětlivé a zklidňující účinky se využívají rovněž ve vlasové kosmetice, zejména v šamponech určených na mastné vlasy a rychle se mastící pokožku hlavy nebo proti lupům. Využívá se také jako přísada do koupelových solí nebo sprchových gelů. Například značka Nivea nabízí v sortimentu pánských sprchových gelů gel Active Clean, který pokožku důkladně vyčistí, aniž by ji vysušoval. Hojně se používá i v oblasti dentální hygieny, kde pasty s obsahem aktivního uhlí a „černé“ zubní kartáčky slibují bělejší zuby. Vesměs však nejde o trvalé vybělení, ale spíše o dočasné odstranění pigmentových skvrn po čaji, kávě atd. S výběrem konkrétních výrobků se ale vždy poraďte se svým zubařem, abyste si případně nepoškodili zubní sklovinu nebo dásně.

Tip redakce
V žádném případě nepoužívejte „zaručenou metodu“ rozdrcení uhlí a nanesení samotného černého prášku na zubní kartáček nebo pleť! Internetem koluje spousta návodů na „domácí“ černý detox, ale těm se raději obloukem vyhněte.    

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Bončová
Expertka na péči o pleť a kosmetička
2177
"Krásná a opečovávaná pleť je klíčem k vaší sebedůvěře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít