Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 12 zlatých pravidel pro dokonalé oční stíny!

12 zlatých pravidel pro dokonalé oční stíny!

12 zlatých pravidel pro dokonalé oční stíny!

14. dubna 2019 od Anna Adlerová

14. dubna 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Ani Kadaníková

Držíte se v líčení očí nejnutnější řasenky, ale rádi byste vyzkoušely komplikovanější líčení, jako je stínování? Společně s make-up artistkou Ani Kadaníkovou jsme pro vás dali dohromady několik základních pravidel pro stínování očí. Pokud se jich budete držet, za chvíli z vás bude profík. Pusťme se do toho!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Bez přípravy to nejde

Příprava víčka na aplikaci stínu je stejně důležitá jako čisté a suché malířské plátno pro malíře. Mastnota na víčku může snižovat výdrž stínů. Na vyčištěné, odlíčené víčko je běžné aplikovat nějaký druh primeru, respektive podkladové báze, která udrží vše na svém místě i v teplých dnech.
 
příprava očních víček

2. Nezapomeňte na první vrstvu

Další příprava spočívá v nanesení první vrstvy, která na víčku nebude vidět, ale dobře ho připraví pro roztírání a přimíchávání dalších barev. Přes celé víčko rozetřete stín v neutrální barvě, jako je světle růžová nebo tělová, dobře poslouží i zapudrování víčka transparentním pudrem.

 
3. Pořiďte si paletku na stínování

Základního stínování oka dosáhnete kombinací několika odstínů stejné barvy, není nutné se hned pouštět do extrémních barevných variací. „Pořiďte si paletku, která obsahuje jen několik odstínů jedné barvy, a oko hezky vystínujte,“ radí Anička. Mísením různých odstínů stejné barvy dodáte svému pohledu hloubku.
 

Tip redakce:
Mnoho tónů jedné barvy obsahuje třeba šedá stínovací paletka očních stínů L´Oréal Paris La Petite Palette Fetishist.
 
paletky očních stínů

4. Světlo dovnitř, tmu ven

Základní pravidlo pro práci s barevnými tóny je jednoduché, jak vysvětluje expertka:Nejtmavší stín patří do vnějšího koutku oka, směrem dovnitř zesvětlujte.

 
5. Zvolte minimálně 3 odstíny

Stínováním lze oční víčka krásně nalíčit už třemi očními stíny. Nejtmavší stín nanesený do vnějšího koutku se prolne se středně intenzivním stínem nanášeným na přechodové části oka a světlý pak patří k vnitřnímu koutku oka pro projasnění pohledu.
 
Anička postup konkretizuje:Začíná se stínovat v nadočnicovém oblouku středně tmavým (přechodovým) stínem, pak se vezme tmavší stín, kterým se ztmavuje vnější koutek oka, a nakonec se jiným štětečkem se světlým stínem pokryje zbytek víčka včetně vnitřního koutku.“ Každé oko je ale trochu jiné. „Rozsah plochy záleží na tvaru oka, aby mu líčení lichotilo,“ dodává expertka.
 

6. Stínovat nemusíte jen podélně

Je obvyklé se stínováním začít od vnějšího koutku oka směrem k vnitřnímu. „Stínovat ale můžete i směrem nahoru, na což je ale lepší použít trochu přirozenější barvu, například hnědou,“ uvádí vizážistka. „Naneste ji na nadočnicový oblouk, a to tak, že začnete zhruba v polovině oka a štětečkem (nebo klidně jen prstem) pojedete směrem ven,“ pokračuje. Oči tak získají hloubku. Stín vždy rozetřete do ztracena a nepoužívejte ho příliš, ať nad okem nevznikne nevzhledný pruh.

 

oční stíny krok za krokem

7. Spodní linka stínem

Aby efekt stínování působil hezky přirozeně a jednotně, stejnými stíny, které se používají na pohyblivé víčko, se kreslí i spodní linka. Pro tu je možné použít přechodový stín nebo část spodní linky vykreslit nejtmavším stínem a část u vnitřního koutku oka tím nejsvětlejším.


8. Jaké barvy vybrat?

„V podstatě může každá barva sedět každé ženě, záleží, jak se nakombinuje,“ vysvětluje Anička. „Vybírat tak lze třeba podle barvy oblečení – zvolí se teplý nebo studený tón líčení.“ Ještě před výběrem barvy zjistěte, jaký jste barevný typ, nebo zvolte barvu očních stínů podle barvy vlasů. „Nejuniverzálnější barvy pro líčení jsou podle mého tmavě fialová nebo hnědá.“ Podle odbornice pak lze vybírat i podle rtěnky. Tvrdí, že k rudé například hnědé stíny, k vínové fialové i hnědé. Hnědá je sázkou na jistotu, protože sluší opravdu každé ženě.
 

9. Odvaz pro tmavé oči

Pokud máte tmavě zabarvené oči, můžete se v líčení odvázat. Nemusíte se bát, že bude líčení příliš výrazné.Tmavé oči snesou nejvíc extravagance a výraznosti. Může se na ně použít téměř jakákoliv barva, a navrch je ještě můžete orámovat tmavou linkou,“ vysvětluje expertka. Vybírat tak můžete barvy, jako je švestková, tmavě šedá, hnědá, zelená nebo si užít tmavé kouřové líčení.
 

10. Výrazné rty velí jemnější stíny

Pokud je výrazná rtěnka, ve stínování se upozaďuje tmavý stín ve prospěch světlého. Pokud jsou rty méně výrazné, můžeme si dovolit přidat víc tmavých tónů,“ uvádí Anna. „Nanesu-li tmavou nebo křiklavě barevnou rtěnku, na oči ten nejtmavší odstín někdy ani nepoužiju a využiju jen odstín 1 a 2,“ pokračuje.

štětec na líčení očí11. Štětce rozhodují o úspěchu

Vhodná volba štětců rozhoduje stejně jako kvalita očního stínu o tom, jak dobře půjdou navzájem odstíny propojit. Na nanášení stínů na celé plochy používejte plochý štětec, na prolnutí jednoduchých odstínů se hodí kulatý štětec s delšími štětinkami, tzv. „blending brush“. Na spodní linku je pak ideální menší kulatý štětec s kratšími štětinami.
 
Tip redakce:
Pomozte si při stínování štětců sadou dvou štětců Ecotools pro pronikavý pohled. Přírodní materiály, ze kterých jsou vyrobeny, a jejich příjemné štětinky vám usnadní každé líčení očí.

 

12. Borec na konec

Třešničku na dortu můžete vystínovaným očím dodat závěrečným stínem (většinou 4. v pořadí), pro který vyberete ten nejvýraznější a nejkrásnější odstín z paletky. „Do středu očního víčka se jako závěrečný krok nanáší výrazný, často třpytivý a dobře pigmentovaný stín, který dodá celému líčení šťávu,“ potvrzuje make-up profesionálka Ani Kadaníková.
  
Jak jste na tom se stínováním vy? Hrajete si rády s barvami, nebo se držíte minimalistických looků i v líčení?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Ani Kadaníková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Ani Kadaníková
Vizážistka, hairstylistka a analytička pleti
93
"Pomáhám ženám objevit jejich vlastní krásu."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít