Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Přeliv, nebo barva? Vyberte to nejlepší pro svoje vlasy!

Přeliv, nebo barva? Vyberte to nejlepší pro svoje vlasy!

Přeliv, nebo barva? Vyberte to nejlepší pro svoje vlasy!

7. března 2022 od Helena Hladíková

7. března 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Jiří Kočí

Šťastná to žena, která je spokojená se svou přirozenou barvou vlasů. Ty ostatní tápou, pořád hledají „tu pravou“ a mnohdy si neví rady ani s tím, jakou konkrétní metodu barvení vlastně zvolit. Patříte mezi ně i vy? Tak si nechte poradit od vlasového specialisty Jiřího Kočího.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Podle čeho zvolit barvu nebo přeliv?

Základní otázka, kterou byste si při volbě nové či při zvýraznění stávající barvy měla položit, zní:

Jak dlouho má barva vydržet?

Je totiž rozdíl v tom, když chcete trvalou a výraznou změnu své kštice, toužíte jen po dočasných barevných experimentech, anebo potřebujete zakrýt šediny. Existují různé techniky barvení vlasů, k nejvyhledávanějším stále patří „klasika“ v podobě nanesení permanentní barvy nebo přelivu. Ale jaký že je mezi nimi vlastně rozdíl?

barvení vlasů

Proč zvolit barvu?

 „Odlišnost přelivu a barvy spočívá hlavně v síle peroxidu, s nímž se konkrétní odstín míchá. V přelivu bývá nejčastěji 3% peroxid, který otevře vlas jen v nejvrchnější části, zatímco v barvě je 6-9% peroxid, čímž se barva dostane hlouběji do vlasového vlákna. Barva více drží, lépe kryje šediny a vzniklé odstíny jsou sytější,“ vysvětluje odborník. Pokud jste tedy o výběru barevného odstínu skálopevně přesvědčena, zvolte klasickou barvu. Sáhněte po ní také tehdy, když chcete svoje vlasy zesvětlit. I přeliv sice může vaší kštici dodat o něco světlejší odstín, ale rozhodně ne o tolik, aby se z černovlásky stala jako mávnutím kouzelného proutku blondýnka. Vzkoušejte třeba  Garnier Olia Permanentní barvu na vlasy bez amoniaku (koupit v e-shopu), díky které dosáhnete neobyčejně sytý výsledek, obsahuje totiž také 60 % olejů a viditělne tedy zlepšuje i kvalitu vlasů. 
 
Tip redakce:
Chcete-li barvit vlasy přírodní cestou, vyzkoušejte hennu. Zelený prášek nejen šetrně obarví, ale zároveň skvěle pečuje o kvalitu vašich vlasů.

barva nebo henna

Proč zvolit přeliv?

Pomocí přelivu však můžete dosáhnout osvěžení své stávající barvy, sjednocení a přirozeného vzhledu, po němž řada žen v současnosti touží čím dál častěji. Přeliv opravdu působí přirozeněji, protože každý vlas se probarví trochu jinak. Celkový výsledek tak netvoří dojem helmy nebo paruky, což se u barev bohužel někdy stává. Já sám často raději sáhnu po přelivu než barvě, protože přirozenost a zbytečné zatěžování vlasů jsou pro mě priorita. Další výhodou, ale pro některé klientky zároveň i nevýhodou, může být lehké a postupné vymývání odstínu při přelivu. Tady bych chtěl upozornit na to, že úplné vymytí přelivu je mýtus. To si většina žen myslí špatně a plete si to s tónovacími krémy či barvicími šampony, v nichž není žádný peroxid. Tím pádem požadovaný odstín při jejich použití zůstává jen na povrchu vlasu a po pár umytích je zcela pryč,“ objasňuje expert. Zkuste třeba jemnou Schwarzkopf Palette Color Shampoo Barvu na vlasy (koupit v e-shopu), vydrží až 24 umytí a jde o rychlé a jednoduché barvení pomocí šampónu. 

vzorník barev

Vyzrajte na šediny či zničené vlasy

Pokud se vám ve vlasech objevily první šediny, časem nejspíš začnete řešit, co s tím. V takovém případě je přeliv neúčinný a budete muset sáhnout po barvě, jejíž velkou výhodou je právě krytí šedivých vlasů. „Já osobně klientkám doporučuji barvu až ve chvíli, kdy mají šedých nebo bílých vlasů více než sedmdesát procent,“ říká kadeřník. A jak se rozhodnout, když vás trápí třeba poničené nebo sluncem vyšisované vlasy„Při jemných nebo jakýmkoli způsobem poničených vlasech vždy doporučuji lehký přeliv, který vlasy dál výrazně nezatíží. Naopak v mnoha případech může zapůsobit jako regenerace. Barvu bych doporučil ženám, které chtějí například změnit odstín vlasů po skončení léta, kdy mají vlasy vyšisované od sluníčka, anebo na dokonalé překrytí melíru, jenž je už omrzel,“ radí odborník závěrem. 

Tip redakce:
Vlasům  barveným, melírovaným i po přelivu je pořeba dopřát  tu správnou péči. Využívejte tey raději  šampón a kondicionér pro barvené vlasy, díky kterému se barva nebude tak rychle vymývat. Zkuste třeba
 Syoss Šampon Color pro barvené nebo melírované vlasy (koupit v e-shopu).
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Jiří Kočí

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jiří Kočí
kadeřník, vlasový specialista
49
"Lidé by při všem, co dělají, měli používat hlavu. Ostříhanou a učesanou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít