Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Potí se vám vlasy a hlava? Tohle vám pomůže!

Potí se vám vlasy a hlava? Tohle vám pomůže!

Potí se vám vlasy a hlava? Tohle vám pomůže!

23. května 2020 od Vanda Vízková

23. května 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Nejedná se o nemoc. Ti, kteří pocením vlasů netrpí, by nad ním mávli rukou – taková banalita! Vy ale víte, že vám komplikuje téměř každou činnost, do které se přes den pustíte. A že byste dali cokoli za to, abyste se tohoto nepříjemného problému zbavili. Jde to vůbec? A co pomáhá?
Vyrážíte z domu dřív. Jdete totiž šnečí rychlostí, abyste se příliš nezpotili. Přesto, kdykoli se zastavíte, vám z hlavy začne prýštit pot. I při pomalé józe můžete ždímat oblečení, o lekci squashe se ani neodvažujete přemýšlet. Po sprše vám vlasy ne a ne uschnout, jakákoli jejich úprava je téměř nemožná. Líčení neustále mokrého obličeje zní také jako sci-fi. O sexuálním životě se radši nezmiňujete vůbec. Poznáváte se v tom?  Nadměrné pocení hlavy a vlasů zní možná jako banální problém v porovnání se „skutečnými nemocemi“, ale jeho dopad na váš každodenní život může být téměř devastační. Spoustě aktivit se radši vyhýbáte a u těch, kterým se vyhnout nemůžete, se propadáte studem a snažíte se nevnímat pohledy lidí kolem.
žena s vějířem

Proč se potíte na hlavě a ve vlasech?

Lidské tělo je pokryto miliony potních žláz. Ty se rozprostírají po celém těle, a to i na hlavě a na obličeji. Pocení je přirozenou součástí termoregulace organizmu. Když se tělo příliš zahřeje, ať už vinou nějaké fyzické aktivity nebo okolní teploty, hormony stimulují potní žlázy, aby začaly vylučovat více potu. Ten se následně odpařuje a tělo se ochlazuje. Občas se však v tomto procesu něco pokazí a výsledkem je nadměrné pocení. To se může projevovat pouze lokálně – nadměrným pocením hlavy.

Problém, který se nezlehčuje

Někdo se silně potí v podpaží, jiný na nohou, další má stále mokré dlaně.  Všechna místa a formy nadměrného pocení neboli hyperhidrózy jsou velmi nepříjemné. Nicméně, pocení hlavy, obličeje a vlasů může být extrémně obtěžující z velmi jednoduché příčiny – na rozdíl od ostatních míst na těle ho tak snadno neošetříte antiperspiranty ani ho neskryjete. A vaše okolí si nejvíce všímá právě hlavy – vlasů a obličeje. Proto hyperhidróza v těchto oblastech může vést k velkým společenským problémům a ke vzniku komplexů. Pokud je pocení hlavy a potažmo vlasů vrozené, nedá se zcela vyléčit. Ale existují způsoby, jak ho zmírnit.

Co nejčastěji způsobuje nadměrné pocení hlavy a vlasů?

  • vyšší teplota vašeho okolí
  • zvýšená fyzická aktivita
  • stres
  • úzkost a strach
  • emoce, jako je vztek, rozčilení, vzrušení
  • reakce na léky
  • problémy se štítnou žlázou

Co s nadměrným pocením hlavy a vlasů dělat?

  • Nenoste čepice, klobouky, šátky kryjící temeno apod., protože vaše pokožka a vlasy potřebují dýchat.
  • Stále mějte po ruce kapesníčky, abyste si mohli otřít pot z čela a kontur vlasů. Například čtyřvrstvé a maximálně savé Kleenex Papírové kapesníky Ultra Soft (koupit v e-shopu).
kapesníčky
  • Vždy, když to dovolí počasí a společenská situace, choďte naboso a v otevřené obuvi. I to pomůže k ochlazení hlavy. Pokud by to vaše nohy odnášely zrohovatělou kůží, večer je vždy ošetřete např. Tip Line Levandulovým krémem na změkčení ztvrdlé kůže. Nenatírejte je ale ráno! Mohly by se při chůzi také velmi potit.
  • Nejezte pikantní nebo kořeněné potraviny. Česnek, cibule, pálivé papriky a pokrmy s chilli, kari apod. můžou pocení zhoršit
  • Vyzkoušejte meditaci, případně užívejte přírodní preparáty na zmírnění napětí. Pomoct vám může třeba pravidelné užívání dražé z třezalky tečkované, která uklidňuje nervový systém a podporuje psychickou pohodu – Kneipp Třezalka (koupit v e-shopu). (Třezalka může u některých jedinců způsobit fotoalergii při slunění, nebo i při běžném užití. - pozn. red.) Ve chvíli, kdy se vám podaří odbourat stres a úzkost, které pocení podporují, se situace může začít zlepšovat.
  • Používejte přírodní šampony bez silikonů a dalších zatěžujících a póry ucpávajících látek. Zaměřte se naopak na produkty, které se kromě mytí vlasů soustředí i na čištění pokožky, ideálně s extraktem z máty, jež zanechá i příjemně osvěžující pocit. Vyzkoušejte třeba N.A.E. Čisticí šampon Equilibrio (koupit v e-shopu), který obsahuje extrakty z organické šalvěje a máty.
mytí vlasů
  • Vlasy si vysoušejte pouze vlažným vzduchem.
  • Pokud vám to délka vlasů dovolí, noste vyčesané účesy, vlasy stáhněte do culíku. Vlasy spadající do obličeje a na ramena způsobují další pocení těchto partií. Hezký a funkční doplněk může být i stylová bavlněná čelenka, která na hranici vlasů a pokožky jako první bariéra část potu pohltí.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

3 komentářů k článku
Petra Hudáková 13.července 2021
Na internetu jsem hledala ten váš Electro Antiperspirant a jediné, co jsem našla, že stojí v akci skoro 23 tisíc, to bych jako léčbu tedy nevolila pro domácí použití a volbu pro normálního člověka...navíc maska na vlasy dalších několik tisíc, takže za mě: děkuji nechci...
Petra Hudáková 13.července 2021
Proč tu píšou o pocení nohou, když se článek jmenuje pocení hlavy a pocení vlasů??? To jste mohli rovnou napsat, jak se zbavit pocení po celém těle, ne? Navíc já se také dost potím nejen na hlavě, ale i v podpaždí a na zádech, Měli byste tu napsat osvědčené rady pro ty, co je potřebují a opravdu fungují a pro ty, co se toho potřebují zbavit...
Pokud možno, co není moc drahé a co je dostupné, děkuji...
Lenka Rezková 5.listopadu 2020
Pocení hlavy je úplně nejhorší. Kolem dospívání jsem se začala nadměrně potit ve vlasech a na čele, zvláště když jsem byla nervózní nebo napjatá. Nic nepomáhalo, nebylo to stravováním ani špatnou hygienou. Spustilo se to v pubertě a ať jsem dělala cokoliv, pocení přetrvávalo a to i v zimě. I když jsou zde dobré tipy na kosmetiku, se silným pocením si určitě neporadí, spíš bych jakékoliv účinky připisovala k placebo efektu. Třeba třezalkový čaj dokáže uklidnit a když je pocení hlavně ze stresu, možná trochu pomůže, ale nedokážu si představit že bych pila třezalkový čas 3x denně. Pocení hlavy zastavil až Electro Antiperspirant. Je to český zdravotnický prostředek a slouží právě pro případy jako já, kdy silné pocení ničí člověku život! Třeba bych to kombinovala s N.A.E. šamponen, ten je fakt dobrej, ale na samotné pocení jedine Electro Antiperspirant.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít