Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Krepatění vlasů na podzim: Dá se mu zabránit?

Krepatění vlasů na podzim: Dá se mu zabránit?

Krepatění vlasů na podzim: Dá se mu zabránit?

25. října 2019 od Helena Pokorná Hladíková

25. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

A je to tady – s příchodem sychravého počasí si vaše vlasy zase dělají, co chtějí, a o pěkném a dlouhotrvajícím účesu nemůže být ani řeč. Jak si poradit s nepříjemným krepatěním vlasů?
Nejprve je potřeba pochopit, proč ke krepatění vlastně dochází. Souvisí to s pronikáním vnější vlhkosti do vlasů, které tak jakoby nabobtnají a na jejich povrchu se objeví trhlinky a nevyhlazená struktura. To je důvod, proč ke krepatění dochází právě v sychravých, vlhkých měsících roku. Ne náhodou se také vyskytuje především u vlnitých a kudrnatých vlasů. Tyto typy vlasů totiž mají už od přírody otevřenou, pórovitější strukturu, tudíž vnější vlhkost nasávají více než rovné vlasy. A proč krepatění často trápí také suché vlasy? Opět jsme u té hydratace – nedostatek vlhkosti vlasů a pokožky hlavy způsobuje ztrátu ochranného filmu, kvůli čemuž jsou vlasy suché a krepaté. U některých jedinců je krepatění dáno dědičnou predispozicí, ale v mnoha případech jde o příčiny, které můžete ovlivnit. Které to jsou?
fénování

1. Fén nechte raději vypnutý

Jestliže chcete předejít krepatění nebo zmírnit jeho důsledky, omezte fénování a nechte vlasy co nejvíce sušit volně na vzduchu. Právě fénování a horký vzduch vůbec vlasům (a nejen krepatícím se) velmi škodí. A pokud už potřebujete fénovat, snažte se:
  • používat co nejnižší teplotu a minimální proud vzduchu,
  • používat kulatý kartáč se štěrbinkami určený speciálně pro fénování a
  • fénovat ve směru růstu vlasů.
Tip redakce:
Nechcete se fénování vzdát? Tak si alespoň pořiďte přípravky na ochranu vlasů před teplem. Jedná se o bezoplachové spreje, které před použitím fénu (kulmy, žehličky…) jednoduše nastříkáte na vlasy, například
TRESemmé Sprej na vlasy BIOTIN+ Repair 7.

2. Ohleduplnost nade vše

Jemné zacházení především s mokrými vlasy by mělo být samozřejmostí u všech typů vlasů, ale v případě těch krepatých to platí obzvlášť. Umyté, ještě mokré vlasy rozhodně nedrhněte ručníkem ani nebalte do mohutných ručníků, to raději využijte speciálních turbanů na vlasy, které mají vysokou savost. Pozor si dejte rovněž na rozčesávání, postupujte při něm velmi opatrně a vždy od konečků. Používejte k tomu také vhodné, spíše řidší kartáče a hřebeny bez ostrých konců.

Tip redakce:
Víte, že byste si měli dát pozor také na chlorovanou vodu v bazénech? Nejen, že vysušuje, tedy přispívá k nepříjemnému krepatění, ale zároveň také vyplavuje barevný pigment.
vitamin C

3. Jídelníček pro krásné vlasy

Stejně jako na vzhled pokožky i na kvalitu vlasů má vliv vaše strava. Zkuste do svého jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny bohaté především na:

  • zinek,

  • železo,
  • vitamin B a
  • vitamin C.
Omezte také kouření a konzumaci alkoholu i kofeinu. To všechno totiž brání správnému vstřebávání důležitých minerálů a dalších látek. 
úprava vlasů

4. Správná péče začíná při mytí

Chcete se radovat z krásného účesu co nejdéle? Tak vězte, že když nezačnete se správnou péčí již při mytí, stylingovými přípravky to nezachráníte. A co všechno se vyplatí dělat?
  • Vybírat vlasovou kosmetiku vhodnou pro svůj typ vlasů, to znamená především uhlazující produkty (označené většinou jako anti-frizz), které uhladí zkrepatělé vlasy a zabrání jejich zelektrizování. Otestujte třeba Toni&Guy Uhlazující šampon (koupit v e-shopu) a Uhlazující kondicionér Smooth Definition (koupit v e-shopu) nebo NIVEA Bezoplachový uhlazující kondicionér Hairmilk Natural Shine (koupit v e-shopu). Tyto výrobky redukují krepatění a dodají vašim vlasům hebkost, jemnost i potřebnou hydrataci.
  • Objevit sílu přírodních olejů, které se dají po umytí vetřít do konečků vlasů. Skvěle působí například olej arganový (uzavírá vlasovou strukturu) nebo kokosový (redukuje ztráty vlasových proteinů). Vyzkoušet můžete rovněž třeba Dove Suchý olej Pure Care Dry Oil s makadamiovým olejem a olejem z granátového jablka, které zanechají pocit krásně hebkých a hladkých vlasů.
  • Vyhýbat se přípravkům s obsahem alkoholu, ten by totiž vlasy ještě více vysušil.

Tip redakce: 
Při fixaci kudrnatých a vlnitých vlasů zkuste vsadit na spreje pro mokrý vzhled. Pomohou vám udržet tvar vln a kudrn a zabrání krepatění.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít