Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Hřeben, nebo kartáč? Vybírejte podle typu vlasů!

Hřeben, nebo kartáč? Vybírejte podle typu vlasů!

Hřeben, nebo kartáč? Vybírejte podle typu vlasů!

6. května 2018 od Karolína Hornová

6. května 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Pročesávání, rovnání, uhlazení, lesk, objem. To všechno zvládnou hřebeny a kartáče. Víme, který vybrat podle účelu a typu vlasů, abyste byla s výsledkem naprosto spokojená.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Rozdíl mezi hřebenem a kartáčem pozná každý, ale pokud se chcete pobavit, zkuste tyto dva názvy zaměnit před kadeřníkem: odměnou vám bude asi takový pohled, jako když před vodákem nazvete pádlo veslem. Další dělení pomůcek k pročesávání vlasů ale už tak jednoduché není: každý typ totiž slouží k jinému účelu a pro jiný typ vlasů. Pojďme si tedy projít základní typy hřebenů a kartáčů, které by neměly chybět i v domácí výbavě.


Hřeben se širokými zuby
Hřeben s širokými zuby: Mokré, velmi husté nebo kudrnaté vlasy

Klasický hřeben se širokými zuby by v arzenálu žádné ženy neměl chybět. Sice s ním vlasy dokonale nepročešete ani neuhladíte, ale při stylingu i tak zastane spoustu práce. Především se hodí pro pročesání mokrých vlasů před nebo během sušení. Pro výběr platí, že čím delší a hustší vlasy máte, tím větší zuby s širším rozestupem by měl hřeben mít – nebude tak hrozit zacuchání a bolestivé vytrhání vlasů. „Pokud máte velmi krátké až krátké vlasy, můžete pak sáhnout po hřebenu se zuby více u sebe,“ radí kadeřnice Iva Borovská.

Klasický „řídký“ hřeben se hodí i pro ty z vás, které příroda obdařila velmi hustou a především kudrnatou kšticí. „Pokud máte rovné, ale velmi husté vlasy, případně vlasy, které se snadno zacuchají, je hřeben s širokými zuby dobrou pomůckou pro první fázi rozčesání,“ upřesňuje kadeřnice. Když se hřeben ve vlasech přestane „zasekávat“, je čas pro použití kartáče k uhlazení vlasů. Řídký hřeben ale poslouží i těm, kteří chtějí pročesat a načechrat vlasy, ale nechtějí porušit vlny či kudrny, a také těm, jimž příroda (či kadeřník) nadělila husté afro, které je kartáčem téměř nepročesatelné.


Hřeben s jemnými zuby
Hřeben s jemnými, hustými zuby: Jemné vlasy a vlasy bez objemu

Hustý hřebínek, lidově někdy nazývaný „všivák“, je ideální pro tupírování, tedy techniku, bez které by se vlasoví stylisté neobešli. Pročesání napnutého pramenu vlasů krátkými tahy hřebenem ve směru „proti srsti“, tedy ke kořínkům, se používá v horní partii vlasů pro získání objemu. „Šlo o techniku hojně používanou v 60. letech, kdy byly v módě objemné drdoly. Dnes slouží spíše v decentnější míře pro dodání objemu vlasům nad čelem nebo při stylingu složitých společenských a kreativních účesů,“ vysvětluje Iva Borovská.

Tupírovací hřebínek by neměl chybět ve výbavě těch z vás, které mají jemné, rovné vlasy bez objemu. Skvěle poslouží, chcete-li docílit úhledného ohonu a zároveň dodat vlasům nad čelem objem nebo když naopak chcete vytvořit nedbalý „rozcuchaný“ cop – v takovém případě vlasy lehce natupírujte po celé délce.


Kulatý kartáč
Kulatý kartáč: Rovné vlasy a lehce vlnité či krepaté vlasy

Kulatý kartáč slouží primárně pro tvarování vlasů při sušení neboli na takzvanou foukanou. „Na jeho výběru a kvalitě hodně záleží: vyplatí se investovat do kartáče s keramickým povrchem, který se tolik nerozpálí a neničí vlasy. Ideální je ten s přírodními štětinami, jež eliminují elektrizování vlasů,“ vysvětluje odbornice. Otvory v kartáči slouží také proto, aby vzduch proudil skrz a co nejlépe vlasy prosušil.

A pro který typ vlasů se hodí? Ideální je pro rovné vlasy, přičemž platí, že čím delší vlasy máme, tím větší průměr by měl kartáč mít. Úzkým kulatým kartáčem ale zase s trochou šikovnosti můžete vytvořit volné lokny. Kulatým kartáčem lze uhladit i lehce vlnité vlasy či vlasy se sklonem ke krepatění – chce to ale vysušit je opravdu do sucha a pečlivě je při sušení napínat a natáčet na kartáč.


Kulatý kartáč
Tunelový kartáč se zakřivením: Krátké vlasy

Jde o plastový, dřevěný či keramický kartáč s jemným zakřivením plochy a otvory („tunely“), které jsou určeny pro proudění vzduchu. Jeho použití je stejné jako u předchozího typu – slouží především pro rovnání a tvarování vlasů při foukané, ale s tím rozdílem, že je ideální pro krátké vlasy. V hojné míře se s ním tedy setkáte v pánských holičstvích. Protože mívá řidší štětiny, dobře ale poslouží i při pročesávání kratších, hustých a vlnitých vlasů, kdy ho lze použít jako „něco mezi“ kartáčem a hřebenem.



Plochý kartáč: Husté, nepoddajné vlasy, vlasy bez lesku

Plochý kartáčPlochý, obdélníkový nebo oválný kartáč s hustými štětinami je vhodný pro dokonalé pročesání a uhlazení vlasů. Funguje podobně jako oblíbený plastový kartáč proti zacuchání: jeho štětinky se dostanou mezi pramínky vlasů, jež šetrně oddělí. Hodí se proto pro husté či silné vlasy, které se nesnadno rozčesávají, ale díky uhlazovací schopnosti je vhodný i pro vlasy bez lesku.

Plochý kartáč lze použít i pro pročesávání při sušení: dokonale uhladí hustou, nepoddajnou kštici a vlasy budou po jeho použití lesklejší a rovnější. „Dejte ale pozor, abyste se přílišným pročesáváním při sušení neochudily o objem – lepší je sáhnout po kulatém kartáči,“ radí Iva Borovská. Hodí se také pro dokonalé pročesání spodních partií vlasů (i jemných) při stylingu – např. pokud chcete vytvořit úhledný rovný ohon.



Elektrický kartáč s ionizací: Vlnité a krepaté vlasy

Elektrický kartáčElektrický ionizační kartáč je jakýmsi „křížencem“ žehličky a kartáče pro foukanou. Jeho keramické štětinky dosahují podobných teplot jako žehlička, ale jejich konce pokožku hlavy nepopálí – dosahují teploty maximálně 50 stupňů. Může vypadat jako klasický kartáč, ale existují i kulaté varianty, které lze použít podobně jako kulmu. U některých lze použít pouze funkci ionizace, která dokonale „odelektrizuje“ rozlétané vlasy.

Kartáč slouží pro pročesávání vlhkých vlasů od kořínků ke konečkům, čímž je dosuší a zároveň narovná. Celý proces je podpořen ionizací, která funguje podobně jako u fénů: zabraňuje vysušování a krepatění, takže vlasy jsou hladké a rovné.
 

 

typy štětin


Typy štětin

Kančí štětiny jsou čistě přírodní, takže eliminují elektrizování vlasů. „Jsou husté a jemné a velmi dobře se hodí pro jemné, dětské nebo uměle prodloužené vlasy. Nedráždí pokožku hlavy, naopak jí dopřávají jemnou masáž,“ říká kadeřnice. Najdeme je jak na klasických plochých, tak na kulatých kartáčích pro sušení vlasů.

Plastové štětiny mohou být různého typu – jemné a pružné, nebo silnější a pevné. První se hodí pro dokonalé rozčesání spíše jemnějších vlasů, druhé pro nepoddajné vlasy. Husté plastové štětiny jsou nepostradatelné i pro vlasové stylisty: podle vlastností se hodí pro uhlazování, tupírování nebo pro důkladné rozčesávání. Hitem současnosti jsou plastové kartáče s hustými štětinkami a konkávním zakřivením, které dokonale a především šetrně pročešou vlasy bez tahání.

„Dikobraz“ je výraz pro kombinované štětiny, které tvoří svazečky plastových a kančích štětin, které připomínají štětiny dikobraza. Kombinují výhody výše zmíněných materiálů. Většinou jde o tvrdší kartáče, které zaručují dokonalé pročesání především hustých, ale jemnějších vlasů.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít