Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vitamíny a minerály: Víte, jak je užívat správně?

Vitamíny a minerály: Víte, jak je užívat správně?

Vitamíny a minerály: Víte, jak je užívat správně?

14. ledna 2021 od Vanda Vízková

14. ledna 2021 5 minut čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem Mgr. Alena Predmerská

Doplňky stravy si často vybíráme sami a bereme je podle toho, jak se nám to právě hodí. Jenže i jejich užívání má svá pravidla. Některé se mají užívat s tuky, další nejlépe na lačno, a navíc jedny mohou rušit účinky druhých, pokud jsou užívány společně… Zeptali jsme se proto magistry farmacie Aleny Predmerské, jak je brát, aby v našem těle účinkovaly co nejlépe.
Mnozí z nás se nestravují právě ukázkově, málo chodíme ven na vzduch a slunce, zato si denně dopřáváme velkou porci stresu, někdo i cigarety... a to vše se projevuje negativně na zásobách vitamínů a minerálů v těle. Stejný vliv mohou mít i prodělané nemoci, zejména ty doprovázené horečkami, což je zvláště teď, v covidové době, bohužel častý jev. Všechny tyto faktory – a mnoho dalších – ovlivňují hladinu vitamínů a minerálů v organizmu, a tím pádem také to, jak se cítíme a fungujeme. „Užívání doplňků stravy nenahradí pestrou čerstvou stravu ani nevyléčí nemoci, ale může pomoci zmírnit některé negativní projevy jejich nedostatku a my se budeme cítit lépe,“ říká Mgr. Alena Predmerská. Když už se tedy rozhodnete investovat do doplňků stravy, užívejte je tak, abyste z nich vytěžili maximum! Jak je to tedy správně?

Vitamín A

Zodpovídá za to, jak dobře vidíme barvy a v šeru a mimo jiné má také vliv na kvalitu pokožky. Užívá se také jako nám známější betakaroten.  

Najdete ho:
V mrkvi, rajčatech, špenátu, mléčných produktech a játrech.
 
Jak se užívá:
Vitamín A je rozpustný v tucích, proto je nutné užívat ho po jídle. „Nikoli ale po dietním jídle, ale po tom, které obsahuje kvalitní tuky,“ upozorňuje expertka. Ideálně po plnotučných mléčných výrobcích, avokádu, hrsti ořechů. Vyzkoušejte třeba MaxiVita Exclusive Beta-Karoten s aloe vera forte+ (koupit v e-shopu), kde je příznivý efekt na pleť ještě posílen účinky aloe vera.

Vitamín B

Vitamíny skupiny B dělají v našem těle spoustu práce. Nás nejčastěji zajímají zdravá pokožka, nehty a vlasy a dobrá funkce imunitního systému. Často chybí veganům.

Najdete ho:
V pestré stravě, jako jsou obiloviny, maso, sýry, luštěniny.
 
Jak se užívá:
Vitamín B je rozpustný ve vodě, můžete ho tedy užívat kdykoli. „Dobré je užívat skupinu více vitamínů B najednou, protože jejich účinky se vzájemně podporují a zesilují,“ radí magistra Predmerská.  Najdete je pod názvem B komplex, například Vitar B Forte komplex (koupit v e-shopu), který kombinuje 8 vitamínů B.

Vitamín C

Je jedním z nejdůležitějších vitamínů v našem těle. antioxidační účinky, posiluje obranyschopnost našeho těla a snižuje míru únavy a vyčerpání. Je klíčový pro tvorbu kolagenu v těle, a tím pádem pro dobrou funkci kostí, chrupavek, cév, dásní i kůže.

Najdete ho:
Jeho nejlepším zdrojem jsou čerstvé ovoce, především citrusy, a zelenina

Jak se užívá:
Coby vitamín rozpustný ve vodě ho můžete užívat téměř kdykoli, ale na lačno může dráždit žaludek. „Všeobecně lze říct, že až na některé výjimky je většinu vitamínů dobré užívat s jídlem nebo po něm, protože trávicí procesy ihned zahájí i vstřebávání živin z vitamínů,“ uvádí odbornice. Třetinu lžičky Allnature Prášku Vitamínu C Premium (koupit v e-shopu) rozpusťte ve vodě a vypijte.

Hořčík

Když nám chybí hořčík, trpíme křečemi svalů, jsme podráždění a náladoví. Špatně se nám také spí. Aby nám nervová i pohybová soustava perfektně fungovaly, musíme ho našemu tělu dodávat stravou nebo jejími doplňky.

Najdete ho:
Přirozeně ho do těla dostaneme konzumací luštěnin, bulguru, ořechů, datlí, fíků nebo banánů.

Jak se užívá:
Brát byste ho měli alespoň hodinu po jídle, dříve se to nedoporučuje. „Pokud vás trápí akutní problémy jako nespavost nebo svalové křeče, užijte ho podle potřeby,“ schvaluje Mgr. Predmerská. Vysoce vstřebatelnou formu najdete v GS Magnesium + vitamin B6 (koupit v e-shopu).

Vápník

Až 99 % vápníku se nachází v našich kostech a zubech a potřebujeme ho pro to, aby byly pevné a silné. Jeho nedostatek může skončit až osteoporózou.

Najdete ho:
V jídelníčku složeném z mléčných výrobků, fazolí, ořechů či tofu. V případě, že to nestačí, sáhněte po vápníku v tabletách, např. Cemio Vápník, Hořčík, Zinek (koupit v e-shopu).
 
Jak se užívá:
Vápník narušuje vstřebávání některých léků a vitamínů, proto pokud berete nějaké léky, konzultujte užívání vápníku nejprve se svým lékařem,“ upozorňuje expertka. V případě, že ho lékař schválí, užívejte ho během jídla.

Železo

Bez železa se nám správně netvoří červené krvinky a také nedochází ke správnému přenosu kyslíku do tkání. Začínáme být chudokrevní, bledí a neustále unavení.

Najdete ho:
V červeném mase, především hovězím, a také ve vnitřnostech.

Jak se užívá:
Některé potraviny, jako jsou např. celozrnný chleba, vejce, mléko nebo káva, omezují jeho vstřebávání. Magistra Predmerská doporučuje: „Proto ho užívejte nejlépe na lačný žaludek nebo alespoň hodinu před jídlem či dvě hodiny po něm. Jeho vstřebávání naopak příznivě ovlivňuje vitamín C, takže ho můžete zapíjet třeba džusem.“ Jedna tableta GS Železa (koupit v e-shopu) denně by měla dostat vaši hladinu železa do normálu.

TIP: Další potřebné doplňky stravy a produkty, které podpoří vaši dobrou kondici a zdraví, najdete v prodejnách Teta drogerie a také na e-shopu (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem Mgr. Alena Predmerská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Alena Predmerská
magistra farmacie
"
"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít