Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Upečte si domácí chleba: vyzkoušejte 3 jednoduché recepty

Upečte si domácí chleba: vyzkoušejte 3 jednoduché recepty

Upečte si domácí chleba: vyzkoušejte 3 jednoduché recepty

9. února 2022 od Eva Karlová

9. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Pečení chleba bylo dříve záležitostí našich babiček a prababiček. Ovšem v poslední době se opět hlásí ke slovu. A kdo nepeče domácí chleba, jako by nebyl. Jaké jsou ty nejlepší recepty na zdravé chleby, které hravě zvládnete sami doma?

Domácí tvarohový chléb s bylinkami

Co budete potřebovat:
250 g oříškové mouky – zkuste Lískooříškovou mouku praženou (koupit v e-shopu) nebo mandlovou (seženete v kamenných prodejnách)
250 g špaldové mouky
400 g polotučného nebo tučného tvarohu
bylinky dle chuti
4 vejce
máslo nebo přepuštěné máslo – Allnature Ghí (koupit v e-shopu)
2 lžičky soli
½ lžičky sody
vodu
3 lžičky kmínu
Čím namazat:
Allnature Arašídové máslo jemné (koupit v e-shopu)
plátky banánu na obložení
 
Postup:
Do mísy rozklepněte vejce a přidejte tvaroh. Připravte si půl hrnečku rozpuštěného másla a přilijte ho k ostatním surovinám. Přidejte sodu, kmín a sůl. Všechno vypracujte v hladké těsto. Pak do směsi přidejte mouky a nasekané čerstvé bylinky (rozmarýn, oregano atd.) a ještě znovu propracujte. Z hotového těsta vytvořte bochník a dejte ho do formy vyložené pečicím papírem. Dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut na 130 °C. Po upečení nechte vychladnout. Poté můžete namazat oříškovým máslem a obložit plátky banánů. Skvělá zdravá svačinka či snídaně, co říkáte?
Tip redakce:
Chleba můžete upéct pouze z oříškové mouky nebo třeba místo špaldové mouky přidat žitnou či pohankovou. Podle toho také budete mít třeba úplně bezlepkový chléb, který je vhodný při
bezlepkové dietě.

Bezlepkový low carb chleba

Co budete potřebovat:
150 g směsi Topnatur Low Carb směs na chléb (koupit v e-shopu)
4 vejcel
150 g tučného nebo smetanového jogurtu
Můžete přidat Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu)

Čím namazat:
Druid Veganská pomazánka s hlívou ústřičnou (koupit v e-shopu)
čerstvé bylinky na posypání
zelenina na obložení
Postup:
Troubu rozehřejeme na 170 °C. Do mísy rozklepneme 4 vejce a ručním nebo elektrickým šlehačem je vyšleháme do pěny. Přidáme jogurt a nakonec směs na chleba. Vše důkladně zamícháme. Pokud chcete, můžete přidat ještě loupané dýňové semínko. Necháme ideálně 2 minuty odstát a poté tvarujeme chléb. Chléb vám půjde lépe tvarovat, pokud si ruce navlhčíte vodou. Můžete posypat dýňovými semínky. Dáme na plech pokrytý pečicím papírem a pečeme asi 60 minut. Z této směsi lze péct také chlebové bulky, které můžete případně plnit libovým uzeným či šunkou nakrájenou na kostičky. Bulky pečte asi 35 minut. Po vychladnutí si můžete low carb chlebík namazat třeba veganskou pomazánkou s příchutí hlívy ústřičné, obložit zeleninou a posypat nasekanými bylinkami.
Tip redakce:
Důležitou složkou této směsi na chleba je psyllium – 100% rostlinná
vláknina, která udržuje naše trávení v harmonii. Psyllium - Topnatur 100 % originální psyllium indická vláknina  (koupit v e-shopu)  neboli semena jitrocele indického obsahují rozpustnou vlákninu. Dokážou nabobtnat, a to tak, že svůj objem zvětší až 40krát. Poté, co se psyllium spojí s tekutinou, stává se z něj gel, jenž čistí trávicí trakt. Při pravidelném užívání příznivě ovlivňuje vyprazdňování. Pomáhá nejen se zácpou, ale je účinný i proti hemoroidům a předchází vzniku rakoviny tlustého střeva. Při konzumaci nalačno navozuje pocit nasycení, čehož je možné využít při hubnutí.

Bezlepkový semínko-ořechový chléb

Co budete potřebovat:
150 g slunečnicových semínek
150 g pohankových vloček
100 g Allnature Dýňového semínka loupaného (koupit v e-shopu)
100 g lněných semínek
50 g lískových ořechů
25 g kešu oříšků
25 g vlašských ořechů
3 lžíce Chia semínek 100 g BIO Country life (koupiat v e-shopu)
4 lžíce Topnatur 100 % originální psyllium indická vláknina (koupit v e-hopu)
lžička soli, lžička medu nebo javorového sirupu
450 ml vody
Čím namazat:
Domácí tvarohová pomazánka
400 g odtučněného tvarohu
60 g bílého jogurtu
sůl a pepř
4 jarní cibulky i s natí
50 ml polotučného mléka
2 hrsti bylinek (pažitka, libeček, petrželka apod.)
 
+ čerstvá zelenina k podávání
Postup:
Veškerá semínka, psyllium i ořechy smícháme ve velké míse a promícháme s vodou, medem a solí. Formu na chlebíček vyložíme pečicím papírem a nalijeme směs. Přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat při pokojové teplotě 12 hodin. Poté rozehřejeme troubu na 200 °C a pečeme zhruba 20 minut ve formě i s pečicím papírem. Poté chléb vyklopíme z formy a dopečeme v troubě dalších 30 až 40 minut.
Pomazánka: Bylinky omyjeme a osušíme, nasekáme najemno, cibulku pokrájíme na kolečka. Z tvarohu, jogurtu, mléka, pepře a soli vyšleháme jemný krém, přidáme cibulku a bylinky. Mažeme na chleba a podáváme s čerstvou zeleninou podle chuti.

TIP: Varianta s lepkem – místo pohankových použijte vločky ovesné.
Tip redakce: Lněná semínka
K dostání je len hnědý a zlatý. Hnědý má oříškovou chuť, zlatý je chuťově jemnější. Oba se pyšní vysokým obsahem vitaminů řady B a E, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, vlákniny, omega-3 mastných kyselin a jsou i zdrojem lignanů – rostlinných estrogenů, které preventivně působí proti rakovině prsu. Dokážou také
zrychlit metabolismus. Lněná semínka je nutné důkladně rozkousat, jinak z nich nedostanete potřebné výživné látky. Před použitím je i dobré je rozemlít nebo namočit.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít