Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Svátky a hubnutí: Jak nepřibrat, ale naopak shodit!

Svátky a hubnutí: Jak nepřibrat, ale naopak shodit!

Svátky a hubnutí: Jak nepřibrat, ale naopak shodit!

14. prosince 2020 od Eva Šarfová

14. prosince 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Bc. Renata Daubnerová

Přibrat pár kilo není v době hodování v závěru roku problém, ale shodit je bývá složitější. Zkuste to letos jinak. Dodržujte pár zásad a vsaďte na zdravý životní styl. Vůbec to nemusí být trápení.

1. Vyzkoušejte klasiku jinak

Cukroví, smažený kapr, bramborový salát. To jsou jen příklady jídel, která představují kalorickou bombu. Vyzkoušejte zdravé recepty a některé suroviny v těchto pochoutkách nahraďte zdravější variantou. Snížíte tím zároveň jejich energetickou hodnotu.
  • Máslo alespoň částečně nahraďte rostlinnými tuky, nejlépe v bio kvalitě. Vyzkoušejte například Purity Vision Bio kokosový olej (koupit v e-shopu).
  • Bílá mouka překyseluje organismus a zhoršuje trávení. Proto ji vyměňte za špaldovou nebo celozrnnou.
  • Nedáte-li dopustit na smaženého kapra, připravte jej místo ve fritéze nebo na pánvi plné oleje v troubě na pečicím papíru.
  • Bramborový salát udělejte letos bez tučné majonézy. Alespoň částečně ji nahraďte bílým jogurtem nebo sojanézou.

2. Vsaďte na bílkoviny

Jednou z položek jídelníčku na hubnutí jsou bílkoviny, které žaludek zasytí a zařídí, že vás každou chvíli nebude honit mlsná. K snídani si tedy dejte místo pocukrované vánoční štoly míchaná vajíčka a k tomu talířek čerstvé krájené zeleniny a třeba kousek žitného chleba,“ říká výživová poradkyně Bc. Renata Daubnerová. Až vás bude večer u televize honit mlsná, nakrájejte si mrkev a k ní si přidejte pár kousků Fine Gusto Sušeného hovězího masa (koupit v e-shopu)

TIP: Potraviny odpovídající zásadám zdravé výživy najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).  

3. Hýbejte se

Nemusíte zrovna začít běhat, když jste to před tím nedělali. Počítá se jakýkoli pohyb, i když to bude třeba jen obyčejná procházka. „Ideální je, když vyrazíte alespoň na půl hodiny svižnější chůzí. Pokud si chcete zacvičit a trochu posilovat, zkuste to podle některé platformy na internetu, na spoustě z nich jsou lekce zdarma, i pro začátečníky,“ radí výživová poradkyně.

4. Veďte si přehled

Přibírat budete tehdy, když přijmete víc kalorií, než vydáte. Proto je dobré vědět, jak na tom jste. Zkuste si zapisovat jídelníček, tedy vše, co přes den sníte a vypijete. Třeba do aplikace Kalorické tabulky, kterou si stáhnete zdarma do telefonu či počítače. Vyplňují se do ní také veškeré fyzické aktivity, takže získáte skvělý přehled o své životosprávě.

5. Nepřehánějte to s alkoholem

K závěru roku alkohol sice patří, ale bohužel je hodně kalorický. Místo sladkých likérů a svařáků, které jsou nabité cukrem, si raději přiťukněte lehkým suchým vínem. „A nezapomeňte ani na dostatek obyčejné vody, denně se snažte vypít za všech okolností alespoň dva litry tekutin. Pozor ale na sladké limonády, kolové nápoje a džusy, ty raději úplně vynechejte,“ dodává Renata Daubnerová. Čistou vodu můžete střídat s  Magnesia Neperlivou přírodní minerální vodou (koupit v e-shopu), která obsahuje přírodní hořčík.
Tip redakce:
Vhodné je i pravidelné pití
zeleného čaje, protože podporuje metabolismus a urychluje tedy spalování tuků. Skvělou chuť má například Teekanne Zelený čaj s příchutí opuncie (koupit v e-shopu)

6. Nic si nevyčítejte

Zdravá strava má být přirozeným základem vašeho životního stylu. Jenže jsou svátky a jsme jen lidi. Takže když si dáte kousek cukroví nebo vánočky, svět se nezboří. Snažte se ale hlídat si porce, ochutnejte, užijte si to bez výčitek, ale večer si už místo dalších nezdravých dobrot dejte raději jen zeleninu.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Bc. Renata Daubnerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Bc. Renata Daubnerová
nutriční specialistka
"Zdravá výživa je základ."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít