Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Revoluce: Pánský parfém pro ženu a obráceně

Revoluce: Pánský parfém pro ženu a obráceně

Revoluce: Pánský parfém pro ženu a obráceně

4. listopadu 2019 od Karolína Hornová

4. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Taky občas při nákupu parfémů zabrousíte do nabídky těch pánských? Co to je fluidní vůně a jak se liší od té unisexové? Je pánský parfém vhodný pro ženu? Poradíme, jak parfémy kombinovat a které vybírat.
Vůně pro ženy a vůně pro muže. Květinové, ovocné a jemné na jedné straně a kořeněné, dřevité a výrazné na straně druhé. Stereotyp, možná až genderový a hodný zamyšlení, jak to vlastně všechno vzniklo…
lahvičky parfémů

Kolínská pro barokní šlechtu

V dobách před reklamou si lidé vybírali či nechávali míchat vůně podle svých preferencí nebo vzácnosti ingrediencí a používali je především k přebití tělesného zápachu. Například v baroku a rokoku se vysoce postavení lidé vyhýbali vodě jako čert kříži v domnění, že způsobuje mor a další nevyléčitelné nemoci. Koupání nedoporučovali ani doboví lékaři.

Mělo to ale i své pozitivní dopady: rozkvět parfemářství a také vznik některých legendárních vůní, z nichž některé existují dodnes. Patří mezi ně třeba originální kolínská voda, kterou Jean Marie Farina začal vyrábět roku 1709. Dnes bychom ji nazvali unisex vůní – používal ji Napoleon Bonaparte, kníže Metternich i Bill Clinton, stejně jako královna Viktorie i princezna Diana.

Jak jsme už naznačili, za „genderové“ rozdělení dámských a pánských parfémů může masivní nástup reklamy ve 20. století, který je jedním z příkladů toho, jak nabídka může určovat poptávku. Ženy najednou měly na výběr, mohly si zvolit jemnější, květinovější vůni, později dokonce vůni vhodnou na den nebo na večer, na všední den i na svátek.

Unisex, nebo fluidní vůně?

Trošku nám to vnutilo myšlenku, že mužské vůně nejsou pro ženy. Nemusí to tak být – ve většině pánských parfémů se nachází i „ženská“ složka, tedy ovocná nebo květinová. Hodně často to bývá vanilka nebo pomeranč. Na rozvinutí vůně působí i pH pokožky, které ženy mají vyšší než muži. Stejný parfém použitý mužem a ženou nakonec může vonět jinak. Na tomto principu pracují i tzv. unisex vůně. V devadesátých letech způsobila revoluci dodnes oblíbená toaletní voda Calvin Klein One, která obsahuje vyvážený koktejl ovocných a květinových i dřevitých a kořeněných ingrediencí, není ani jemná, ani silná a působí přirozeně a svěže na mužích i ženách.

Dnes téma unisex (nejen v případě vůní) přechází na další úroveň genderové neutrality. V parfemářství jsou toho důkazem takzvané genderově fluidní vůně. Na jejich poli je průkopníkem arménský parfemář Francis Kurkdjian a má se za to, že i zavedené značky se vydají podobným směrem. Podstatou genderově fluidních parfémů není univerzálnost, ale přizpůsobivost pro obě pohlaví – složky jsou namíchány tak, aby na ženě zvýraznily ženskou stránku a na muži mužskou. Podobně fungují i některé vůně v pánské a dámské verzi – třeba parfémy Calvin Klein IN2U (koupit v e-shopu) mají obě verze, které se ale krásně doplňují a lze je kombinovat. Nebojte se „svou“ variantu okořenit kapkou pánské verze této vůně.
pánský parfém

Pánské vůně pro ženy

Pokud chcete „zajít ještě dál“, než je používání unisex nebo genderově fluidní vůně, nebojte se vyzkoušet parfém, určený pro muže. Začít můžete třeba tak, že si na jeden den „půjčíte“ voňavku svého partnera. Ve skutečnosti na vás může vonět totiž zcela odlišně než na něm. Pamatujte také na to, že to, co vám voní a v čem se cítíte dobře, je jen na vás. A že doba, kdy by se někdo podivoval, proč nosíte pánský parfém, je snad nadobro pryč. Pár pravidel ale neuškodí znát.
  • Sahejte po nižší intenzitě. Voda označená jako „Eau de toilette“ je slabší a méně vtíravá než „Eau de parfum“. Nebude na vás působit příliš výrazně a snadněji s vámi splyne.
  • Vrstvěte. Vrstvení vůní není žádná novinka. Mnohé ženy kombinují deodorant a parfém, nebo dvě voňavky. Další možností je „okořenit“ svůj parfém kapkou toho pánského.
  • Párujte vhodně. Vhodné ke kombinování jsou vůně orientálního a chyprového (cypřišového) základu, který se používá pro výrobu jak pánských, tak dámských parfémů. Citrusové základy se používají převážně pro pánské vůně, ale umí být i lehké a svěží a nemusíte se bát jimi doplnit svěží dámskou vůni. Příkladem může být třeba primárně pánská vůně Hugo Boss Bottled (koupit v e-shopu).
  • Hledejte niche. Právě zde se najde hodně unisex vůní i originálně vonících pánských parfémů, které jako ženy můžete použít. Mezi luxusními, neobvyklými a niche parfémy najdeme nejvíce příležitostí k párování.
  • Využijte aromaterapii. Teplé kořeněné a dřevité či kouřové tóny pánských voňavek dokážou pocitově zahřát. Zkuste je v zimních měsících.
  • Namíchejte si vlastní parfém. Pokud vám vrstvení již zakoupených vůní nestačí, můžete si namíchat svůj originál, třeba právě za použití „mužských“ složek.

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít