Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Parfém z nafty aneb Znáte niche parfémy?

Parfém z nafty aneb Znáte niche parfémy?

Parfém z nafty aneb Znáte niche parfémy?

1. srpna 2019 od Anna Adlerová

1. srpna 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Jde o vůně, které vás odliší od davu a budou jen vaše. Niche parfémy se od ostatních vůní na trhu podstatně liší, a to nejen svým luxusním balením…
Zaujmout se dá různými způsoby: dokonalým make-upem, sladěným outfitem nebo můžete třeba speciálně zavonět… A to niche parfémy. Termín niche odkazuje k vzácnému typu parfémů obsahujících zvláštní a zajímavé vůně, které se těžko hledají. Zajímavostí je, že byly dostupné ještě dříve, než se staly populární masově distribuované parfémy, ale nebyly pro každého... Používaly je královské rodiny a osobnosti jako třeba královna Victorie nebo princezna Diana, která se do jednoho květinového niche parfému zahalila například ve svůj svatební den.


Jak se liší od běžných parfémů?

Jedná se o vůně s unikátním složením, kterých bylo vyrobeno jen několik kousků. Dostupné množství nové vůně je tedy vždy omezené, k čemuž odkazuje i samotné slovo „niche“. To je největší rozdíl od zbytku vůní na trhu produkovaných masově, často návrhářskými módními domy. Vůně niche parfémů je neopakovatelná a je možné, že stejnou vůni nikdy neucítíte na někom jiném. K jejich vytvoření se používají často zvláštní, luxusní a vzácné suroviny sesbírané ze všech koutů světa. Mezi oblíbené přísady patří třeba damašská růže nebo santalové dřevo. U niche parfémů můžete zaznamenat i vyšší koncentrace vonných extraktů, která zajišťuje dlouhodobější výdrž a intenzivní vůni.
vůně

Jedinečnost v každé kapce

Parfémy niche by měly vyprávět příběh, vyvolávat zážitky a pocity prostřednictvím smyslů. Obsah lahvičky proto skrývá všelijaké zajímavosti, které rozhodně zaujmou. Některé parfumérské domy se zaměřují pouze na exkluzivní a nevšední esence, jiné staví úspěch parfému na jediné hlavní přírodní přísadě. Takové parfémy patří k vůbec nejoblíbenějším z niche parfémů. Může se jednat třeba o populární vanilku, růži či jasmín. Nezvyklé už dnes ale nejsou ani parfémy, které se snaží zachytit vůni světových metropolí New Yorku, Paříže a dalších měst, ale i celých zemí, ostrovů či exotických míst. Ve složení vás mohou překvapit i hodně netradiční přísady jako třeba střelný prach nebo nafta. Může něco takového vonět? V kombinaci s ostatními přísadami vznikají nezvyklé originální vůně, na kterých si tvůrci parfémů zakládají.
niche parfém

Parfumérské řemeslo

Na prvním místě ve výrobě niche parfémů stojí umění a kreativita. Výroba jediné vůně může zabrat celou řadu měsíců i let. Ale stejně jako v jiných uměleckých oblastech je pravděpodobnost, že nový parfém nebude pochopen ani oblíben. Toto riziko na sebe ale bere stále více výrobců, kteří na elitní scénu s niche parfémy vstupují. Po skončení první dekády nového milénia se parfumérské domy začaly objevovat jako houby po dešti. Lidé, unavení z masové produkce, toužili po osobní a jedinečné vůni víc a víc, a tak trh začal reagovat. Řídí se ale řadou principů, které musí všechny parfumérské domy dodržovat. V jejich čele musí stát jeden parfemář, který vše řídí. Distribuce hotových produktů pak musí probíhat selektivním způsobem. Důležité je také vyhnout se reklamě v médiích. Až na články v časopisech je pro výrobce niche parfémů nejlepší reklamou dobrá reputace parfumérského domu.

Kde se dají najít?

Téměř nikdy je neuvidíte na pultech obchodů, které prodávají masově vyráběné parfémy, nebo ve velkých obchodních řetězcích. V některých známých obchodních domech, jako je třeba Harrods v Londýně, mají vyhrazené své speciální místo. V Čechách se dají koupit ve speciálních buticích a samozřejmě i on-line.

Tip redakce:
Řada distributorů nabízí vzorky a odstřiky předem k vyzkoušení. Můžete se tak se svou novou vůní nejprve ztotožnit, než ji začnete nosit.
flakon

Krása uvnitř i navenek

Když drahocenný obsah, tak i nádoba musí něčím zaujmout. Skleněné flakonky niche parfémů jsou luxusní jako voňavá tekutina uvnitř. Často na nich pracují přední skláři, kterým parfumérské domy zadají výrobu na zakázku pro přesně určený počet plánovaných kusů. Flakonek od niche parfému tak přináší radost, kdykoliv se na něj podíváte, a skvěle reprezentuje jedinečnost esencí obsažených uvnitř.

Máte už s niche parfémy zkušenosti? Jaké přísady vás v nich nejvíc překvapily? Nebo se radši držíte svého oblíbeného kousku z parfumerie či drogerie, u kterého máte jistotu, že ho kdykoliv po vypotřebování seženete znovu?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít