Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pilník na nehty: Jak vybrat ten správný

Pilník na nehty: Jak vybrat ten správný

Pilník na nehty: Jak vybrat ten správný

29. května 2018 od Karolína Hornová

29. května 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Pryč jsou doby, kdy byl jedinou možností drsný kovový pilník. Připravili jsme pro vás průvodce základními druhy pilníků, ze kterých si vyberou majitelky pevných, křehkých i gelových nehtů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Papírové pilníky

Pořídit je můžeme v různých tvarech i úrovních hrubosti. Profesionálové jich vlastní několik v různých tvarech (rovný, prohnutý, případně zkosený) a střídají je – prohnutý (tzv. tvar banánu) se hodí pro úpravu linie nehtu, rovný zase pro práci kolem kůžičky. Papírový pilník je také skvělým pomocníkem při odstraňování akrylových a gelových laků – pokud si ale nejste jisti, tuto práci raději svěřte profesionální manikérce.

Papírové pilníky jsou vhodné pro silné, nelámavé nehty. U těch křehkých může jejich hrubší povrch podpořit třepení. Kvalitní pilníky disponují i označením hrubosti – vždy platí, že čím nižší číslo, tím větší hrubost. Číslem 80 se označují nejhrubší profi pilníky pro odstranění gelu či akrylu, čísly 240 nebo 320 pak nejjemnější pilníky pro přírodní nehty. Většina papírových pilníků kombinuje dvě, nebo i více úrovní hrubosti.

Papírové pilníky se hodí pro úpravu přírodních i gelových nehtů. Pokud máte nehty křehké, vybírejte kvalitní papírový pilník s jemným povrchem nebo sáhněte po tom skleněném, případně postupujte velmi opatrně a trpělivě. Papírové pilníky lze dezinfikovat, ale sušte je vždy přirozeně – ne nad teplem nebo na sluníčku, kde by se mohly zkroutit.

Tip redakce:
Měkký papírový pilník Parsa Beauty je dlouhý, zaoblený a disponuje dvěma plochami o různé hrubosti.

Papírový pilník

Skleněné pilníky

Pilníky z broušeného skla jsou ideální pro úpravu přírodních nehtů, a to včetně těch velmi křehkých. Nejsou vhodné na odstraňování akrylového materiálu, ale tvar umělých nehtů jimi doladíte. Jejich velkou výhodou je, že jsou takřka „věčné“: lze je mýt i dezinfikovat a na rozdíl od papírových pilníků se netupí. Velmi dobře se s nimi pracuje i při domácí, neprofesionální manikúře.

Jsou velmi šetrné k nehtům, které dokonale dohladka zapilují. Při pilování nehtů se doporučuje postupovat dlouhými tahy vždy od okraje nehtu k jeho špičce. Skleněným pilníkem si u pevných nehtů můžete dovolit pilovat i pohybem „sem a tam“. Pilují efektivně, ale zároveň jemně, takže jejich koupí nemůžete šlápnout vedle.

Jedinou nevýhodou skleněných pilníků je křehkost – dávejte tedy dobrý pozor třeba v koupelně: po pádu na dlažbu se skleněný pilník téměř vždy rozbije. Vyrábí se ale v různých velikostech a ty menší v ochranném pouzdře zvládnou i cestování nebo nošení neustále při ruce v kabelce.

Tip redakce:
Skleněný pilník Zenner s jemným, ale účinným povrchem zapiluje vaše nehty k dokonalosti. Součástí balení je praktické ochranné pouzdro. Navíc má krásné barvy a je vyroben z českého skla.
Skleněný pilník

Kovové pilníky

Kovové nebo tzv. safírové pilníky byly svého času jediným dostupným nástrojem, kterým bylo možné si zapilovat nehty. Postupně je ale začaly vytlačovat jiné, výše zmíněné materiály. Kovový pilník si lidé často představují jako hrubý nástroj, který může třepit nehty a zanechávat je nepříjemně ostré.

U kovového pilníku je velmi důležitý výběr a kvalita. Seženete i velmi jemné varianty, které mohou vyhovovat pevným nehtům. Hodit se může také jako doplňkový nástroj pro zabroušení po stranách a doladění mandlového tvaru nehtu.

Tip redakce:
Safírový pilník Zenner má pohodlnou plastovou rukojeť s praktickým nástrojem na úpravu kůžičky na jeho konci.

Kovový pilník

Bloky, leštičky a speciální pilníky

Variací na pilník jsou i hranaté pěnové bloky s různě hrubými plochami. Nepoužívají se k obrušování a tvarování okraje, ale pro zdokonalení povrchu nehtu. Mají sice také brusný, ale velmi jemný povrch, jímž můžete brousit (nebo spíše leštit) nehet, který má z různých důvodů nerovný povrch. Nejhladší plochou bloku pak nehet dokonale vyleštíte tak, že ani nebudete muset použít lak.

Bloky patří mezi základní výbavu profesionálních manikérek. Právě s nimi totiž lze dokonale začistit a vyhladit všechny nerovnosti. Některé z nich mají na jedné z ploch i hrubší pilník pro úpravu tvaru nehtu, který se „chová“ stejně jako papírový pilník. Takový blok je pak vlastně sadou na úpravu nehtů, která se dobře hodí i na cesty.

V sortimentu drogerií, ale především obchodů pro profesionální manikérky najdeme i další speciální pilníky. Může to být třeba minerální pilník, který je vyroben ze speciálního kamene. Slouží k odstranění kůžičky nebo dolaďování drobných nedostatků. Jako lékařský nástroj funguje pilník na zarůstající nehty: jde o velmi tenký, kovový nástroj, kterým se snadno opilují i boky a hrany nehtů.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít