Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nohy při sportu: Dopřejte jim komfort!

Nohy při sportu: Dopřejte jim komfort!

Nohy při sportu: Dopřejte jim komfort!

2. března 2018 od Eva Suchomelová

2. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Sport na čerstvém vzduchu je zdraví velmi prospěšný, ale nohy při něm mohou trpět. Jak tomu předcházet a mít je „jako v bavlnce“, jsme se zeptali pedikérky Blanky Kučerové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Nástrahy v botě

Při běhu či dalších sportovních aktivitách venku jsou nohy značně namáhány. Vědět o sobě dají netrénované a v zimě zlenivělé svaly, ale často především pokožka nohou. Puchýře, otlaky, odřeniny, záděrky… Jistě sami znáte sice malé, ale neodbytné bolístky, které se však nesmějí zanedbat. Pokud se místo dále zatěžuje a neošetří se, hrozí riziko infekce, či dokonce zánětu. Před sportem se rozhodně vybavte kvalitními náplastmi na puchýře, například hydrokoloidní náplastmi Urgo Puchýře sport na paty, které přilnou jako druhá kůže, nebo rychloobvaz Cosmos Na puchýře XL twin tec.

Další nepříjemností je vyšší potivost nohou, která může způsobit zapaření. To má pak za následek v lepším případě zápach nohou, v horším případě vyrážku nebo rozvoj plísní na nohou. Jak takovým stavům předcházet?

puchýře na patách

Jednoduché pravidlo: Nohy v suchu

Nejčastěji se s problémy nohou sportujících setkávají pedikérky. „Kromě častých otlaků, puchýřů či odřenin se čas od času setkáváme i s plísněmi či prasklými nehty,“ vyjmenovává podle svých zkušeností Blanka Kučerová. „Většina těchto drobných zranění či nepříjemností je způsobena špatnou obuví, a to už od špatně zvoleného materiálu ponožky až po velikost boty. Někdy za zničené nohy může i délka či náročnost trasy běhu či výšlapu, nebo i jiná zátěž.“ Základem je tedy pořídit si na sport kvalitní obuv ve správné velikosti, používat tzv. funkční ponožky, tedy z materiálu, který odvádí vlhkost od pokožky, a také si s rozumem dávkovat sportovní zátěž.

Nejdůležitější pravidlo však je držet nohy v suchu. „Ponožky i boty by měly být z materiálů, které jsou dobře prodyšné. Noha by se neměla zapařovat. Během sportování by měla ponožka i noha v ní zůstat co nejvíce suchá, ponožku klidně i v průběhu aktivity vyměňte,“ doporučuje pedikérka vlastní zkušeností podložený tip.

pedikúra

Kosmetičtí pomocníci

Někomu mohou zabrat i speciálně upravené antiperspiranty na nohy. Vyrábí se v pudrech, aerosolech či krémech, je potřeba otestovat, co konkrétně vám bude vyhovovat. Vyzkoušet můžete třeba přípravky z řady Pedik od značky Alpa nebo deo sprej na nohy či osvěžující sprej do bot Tip Line.

Když už se vám nohy zapaří, je potřeba to ihned řešit. Výborný a rychlý domácí recept má Blanka Kučerová po ruce: „Možná se budete smát, ale naprosto nejjednodušším receptem je octová voda, která nohy i nehty dobře vydezinfikuje.“


Komfort pro svaly i klouby

Bolestem svalů lze předejít tím, že před započetím aktivity si svaly namažete prohřívací emulzí. Ta tkáň prokrví, takže sval je pak schopen zvládnout zátěž, kterou na něj kladete. Hodí se na to například Masážní emulze hřejivá od značky Alpa. Předejít bolesti svalů a kloubů před spotem i po něm můžete také díky Hřejivému mazání Thermolka od Cannadermu. Po výkonu je dobré si dát krátkou teplou sprchu a pak svaly ještě prohníst a jemným poštipováním promasírovat. Úlevu může přinést i klasická Alpa Francovka. V souvislosti se sprchou připomíná Blanka Kučerová jednu podstatnou věc pro nohy v pohodě: „Nezapomínejte si po jakémkoli sprchování dobře vytřít vodu mezi palci!“

Venkovní sporty bývají také velkou zátěží pro klouby. Kromě kvalitní obuvi si lze vypomoct i speciálními gelovými vložkami do bot na sport, například od značky Scholl. Skvěle tlumí nárazy a dají se pořídit v dámské i pánské verzi v různých velikostech. Osvědčily se dokonce i do in-line bruslí.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Blanka Kučerová
Kosmetička, pedikérka, překladatelka a vydavatelka
156
"Jak řekl Alexandre Vinet: Chtěl bych - neznamená nic, chci - dělá divy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít