Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Menstruace versus dovolená

Menstruace versus dovolená

Menstruace versus dovolená

4. června 2019 od Simona Kohoutková

4. června 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Simona Kohoutková

To nejkrásnější období roku, plné volna a zábavy, na které jste se tolik těšila, je přede dveřmi. Jak si však užít cestování, slunce a vodu, když zrovna jako každý měsíc přichází období, které není zrovna tím nejpříjemnějším – menstruace? Víme, jak ho i tak prožít v pohodě a užít si dovolenou plnými doušky.

Když cestujete

Když jste na cestě, tak jste limitovaná jednak hygienou, jednak tím, kde se o sebe při svých dnech „postarat“. „Ideálním společníkem na cesty při menstruaci jsou podle mne stále menstruační tampony. Jsou k dispozici v různých velikostech, takže si vybere téměř každá žena, včetně těch, co ještě neměly styk. Jsou nenápadné, po použití se rovnou vyhodí a dají se koupit téměř všude. Pro ženy, které je běžně nepoužívají, doporučuji vyzkoušet v předstihu. U žen se silnou menstruací je dobré se pojistit ještě i vložkou,“ radí gynekoložka  Lenka Rűcková z nestátního zdravotnického zařízení GONA v Praze. Podle naší zkušenosti jsou na cestu nejvhodnější tampony, které mají hygienický papírový nebo plastový aplikátor, se kterým zvládnete v pohodě manipulovat, i když nemáte možnost si umýt ruce. V těchto případech stejně ale doporučujeme mít u sebe vlhčené dezinfekční ubrousky nebo gely na ruce, které můžete kdykoliv použít, i když k dispozici není ani mýdlo, ani voda.
menstruace

Menstruační kalíšek získává na oblíbenosti

Dnes získávají na oblibě také menstruační kalíšky Mooncup. „Může to být praktická varianta pro běžné nošení, ale při manipulaci je potřeba voda na omytí, což nemusí být na cestách vždy po ruce,“ říká gynekoložka. U žen, které nemají menstruaci tak silnou a necestují příliš dlouho, však stačí, když si kalíšek hygienicky zavedou doma a pak si ho vyndají až v hotelu. Protože asi nebudete na dovolené mít možnost kalíšek vyvářet, je vhodné si pořídit malé antibakteriální tablety, které se pouze rozpustí ve vodě (dopručujeme hygienicky balenou pitnou vodu). Kalíšek se do této tekutiny na 15 minut vloží a po čtvrt hodině je plně vydezinfikovaný.
menstruační kalíšek

Menstruační houba

U tamponů si lze vystačit s hygienou pomocí vlhčených ubrousků. „Také se na trhu objevily menstruační houby – mořská houba, kterou si žena upraví do potřebného tvaru a zavede. Od pacientek mám informaci, že funguje i při hodně silné menstruaci, ale informace, že se po vyndání propláchne studenou vodou a zavede zpět, mě po pravdě dost překvapila. Nechci si ani představit, jaké všechny mikroorganismy se v ní pak hezky množí. Navíc je opět potřeba tekoucí voda,“ říká gynekoložka Lenka Rűcková.
 
Tip redakce:
Poslední dobou se hodně mluví také o tzv. menstruačních kalhotkách. Vypadají jako obyčejné kalhotky, ale mají savou a nepropustnou vrstvu na spodním dílu, takže je můžete použít během samotné menstruace. Oproti vložkám mají tu výhodu, že nikam nekloužou ani se neposouvají.

Hygienický gel vždy při ruce

Podle odbornice jsou tedy  ideálním společníkem na cesty vlhčené ubrousky, tampony a vložky„Důležité je vždy se snažit před a po manipulaci s tampony či vložkami dodržet základní hygienické návyky – mytí rukou nebo alespoň otření vlhčeným ubrouskem, případně aplikace antibakteriálního gelu.“ Velmi praktické jsou antibakteriální gely v malém balení.
menstruace

Co dělat na pláži

Dovolená bez koupání a vody by asi nebyla ono. Kdo si ale dokáže pláž a všechny tyto vodní hrátky odříct? „I tady asi opět zůstanu u tamponů. Ideální je zavést těsně před plaváním nový a po koupání ho vyměnit. Během plavání se do pochvy dostane voda, která se stejně jako krev vsakuje do tamponu. Jakmile je tampon nasáklý, začne propouštět, krev nezadrží a nehoda je na světě. Takže spotřeba tamponů sice trochu stoupne, ale za tu možnost a pohodlí koupat se i při menstruaci to určitě stojí,“ radí gynekoložka. Druhou variantou jsou i zde menstruační kalíšky. Pokud si vyberete správnou velikost a také se naučíte je vhodně zavádět (chce to určitý cvik), jsou velmi bezpečné - při plavání či při vodních nebo jiných sportech o nich téměř ani nevíte, jsou diskrétní , a navíc je nemusíte měnit tak často jako tampony. Vedle toho šetříte i přírodu -  jsou ekologické a investice do nich se vám vyplatí i finančně.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Simona Kohoutková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít