Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Lyofilizované ovoce: Čím prospěje vašemu zdraví a kráse?

Lyofilizované ovoce: Čím prospěje vašemu zdraví a kráse?

Lyofilizované ovoce: Čím prospěje vašemu zdraví a kráse?

22. května 2019 od Helena Hladíková

22. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Možná už jste v obchodě narazili na sáčky nebo tubusy s ovocem, které vypadá a voní jako čerstvé, ale přitom úplně čerstvé není. Co že je to za zázrak? Ovoce sušené mrazem! A my vám prozradíme, proč ho vyzkoušet…
Proces sušení mrazem zvaný odborně lyofilizace není výdobytkem posledních let, naopak první náznaky tohoto způsobu konzervace se objevily dokonce už v říši Inků. Ovšem metoda v podobě, jak ji známe a používáme dnes, byla objevena počátkem 20. století francouzským vědcem Dr. Jacquesem Arsène d’Arsonvalem a jeho asistentem v laboratořích Collège de France. K většímu využívání lyofilizace pak došlo za druhé světové války, kdy se tímto způsobem uchovávala a přepravovala krevní séra. A v čem vlastně spočívá podstata procesu, díky němuž si můžeme vychutnat různé druhy ovoce, kdykoli na ně máme chuť?
smothie

Mráz, který prospívá

Lyofilizace je založena na sublimaci zmrzlé vody, kdy se voda mění z pevného skupenství (ledu) na plynné (páru), aniž by se mezitím proměnila v tekutinu. Laicky řečeno, je ovoce vystaveno šokovému zmrazení při velmi nízké teplotě a pak putuje do speciálních sušicích komor, kde se pomocí postupného snižování tlaku led změní na páru. Veškerá voda tak zmizí a zůstává jen ovoce, které je po rozmrazení takřka identické s původní surovinou.


Výhody:

  • ovoce si zachovává všechny vitaminy, minerály a další důležité látky,
  • vydrží velmi dlouho, aniž byste se museli obávat zkvašení, zplesnivění apod., tudíž se hodí třeba jako svačinka na cesty,
  • neobsahuje žádné konzervanty, umělé látky, přidaná barviva ani cukr.

Nevýhody:

  • vyšší cena, která však souvisí s technologicky náročnějším procesem výroby,
  • nemůžete si ho připravit doma, protože jde o poměrně složitý proces
Tip redakce:
Myslete na to, že lyofilizované ovoce si zachovává veškeré nutriční hodnoty včetně obsahu cukru, tudíž zejména v případě, že si hlídáte linii či hladinu krevního cukru, neplatí, že byste ho oproti čerstvému ovoci mohli konzumovat v neomezeném množství.
ovocná maska

Připravíte z něj čaj i pleťovou masku

Koupili jste si ze zvědavosti ovoce sušené mrazem a teď nevíte, co s ním vlastně udělat? Věřte, že možností je opravdu spousta. Lyofilizované ovoce se hodí:
  • do vlastních směsí müsli,
  • do jogurtu,
  • do mléka na osvěžující koktejl,
  • k přípravě ovocného čaje (stačí hrst ovoce zalít horkou vodou),
  • do obilných kaší,
  • na pečení (stačí před použitím namočit ovoce na chvilku do vody).
Zkuste také svoje oblíbené lyofilizované ovoce rozemlít a přidat do DIY kosmetiky. Takové letní domácí pleťové masky vaší pleti zaručeně prospějí! K přípravě masky využijte třeba Allnature Lyofilizované maliny, jahody, ostružiny, banán nebo ananas.
Tip redakce:
Pokud váháte, zda dát v obchodě přednost kupovanému sušenému ovoci, nebo tomu lyofilizovanému, zvolte určitě mrazem sušené. Na rozdíl od průmyslově sušeného totiž neobsahuje přidaný cukr, oxid siřičitý a další látky, které vaše tělo jistě velmi rádo oželí.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít