Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Klasické cukroví zdravěji? Vyberte správné suroviny!

Klasické cukroví zdravěji? Vyberte správné suroviny!

Klasické cukroví zdravěji? Vyberte správné suroviny!

2. prosince 2019 od Eva Suchomelová

2. prosince 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Upečte si letos cukroví ve zdravější variantě! Kokosový olej, špaldová mouka, růžová voda… Když zaměníte některé nezdravé suroviny za jejich alternativy, uděláte něco pro své zdraví i linii.

Jděte na to chytře

Klasické české vánoční cukroví bývá často kombinací těch nejméně zdravých ingrediencí – bílá mouka, máslo, sádlo či umělý tuk a bílý cukr. Někdo se chce vyhnout živočišným produktům, jiný má problém s cukrem a někoho dalšího trápí třeba intolerance lepku a musí volit bezlepkové varianty pokrmů. Ale i když chcete jen odlehčit svůj vánoční jídelníček, můžete zaměnit obvyklé suroviny za ty zdraví prospěšné.

Co za co vyměnit?

Máslo, sádlo

Rozhodli jste se přestat jíst potraviny živočišného původu, tedy stát se vegany? Nebo potřebujete snížit množství cholesterolu ve stravě? Případně byste rádi zkusili něco nového? Pak vyměňte v receptech máslo nebo sádlo za kokosový olej či bambucké máslo. Kokosový olej dodá cukroví křehkost a lahodnou kokosovou chuť a vůni. Bambucké máslo zase díky své konzistenci nahradí klasické máslo a těsto s ním bude krásně křehké a získá oříškovou vůni a chuť. Lze ho použít ve slané i sladké kuchyni a je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a množství vitaminů – A, D, E a F.

Bílá mouka

Intolerance lepku, celiakie, je čím dál rozšířenější potravinovou alergií a těm, kdo jí trpí, značně změní stravovací návyky i způsob vaření. Klasická bílá pšeničná mouka se obtížně nahrazuje jinými druhy, protože ty při přípravě těsta reagují jinak. Existují recepty, v nichž se místo ní používá sójová, rýžová, amarantová mouka či mleté mandle, ořechy či oříšky (musejí být ale skutečně namleté najemno).
Jestliže spíš chcete nahradit jen bílou mouku, sáhněte po špaldové nebo celozrnné mouce. Proč?
  • Celozrnná mouka dodá lineckému cukroví oříškovou chuť, a hlavně výrazně zlepší výživovou hodnotu celého cukroví​.
  • Špaldová mouka je jednou z nejstarších pěstovaných obilnin. Na rozdíl od „klasické“ mouky se špalda zpracovává celá, a obsahuje tak vysoké podíly vitaminu B, vlákniny a je zdrojem kvalitních bílkovin a komplexních sacharidů. I přes obsah lepku je organismem velmi dobře snášena.
Víte, že…
Obě mouky jsou zdrojem nerozpustné vlákniny, která je ve stravě žádoucí. V trávicím traktu nefermentuje (nekvasí) a nedodává organismu energii. Zvětšuje objem obsahu tráveného ve střevech a díky ní se zkracuje doba, po kterou v nich potrava zůstává. Příznivě působí hlavně v tlustém střevě

Cukr

Cukr je zdrojem energie, a tak je potřeba s ním zacházet. Pokud máte příjem energie vyšší než výdej, pocítíte to jako přibírání na váze. Chcete-li v cukroví nahradit klasický cukr, máte více možností. Je ale třeba si uvědomit, že pouze vyměnit bílý řepný cukr za hnědý nebo třtinový nestačí – všechny mají při použití ve stejném množství stejné vlastnosti a také stejné dopady. Můžete zkusit přírodní sladidla, ovšem je stále potřeba mít na paměti, že je potřeba buď snížit příjem sacharidů včetně všech sladidel, nebo zvýšit výdej energie, například cvičením. Do pečeného cukroví jsou vhodné např. kokosový cukr, březový cukr, agávový sirup atd.

Umělé aroma

Vánoční cukroví získává svoji vůni a chuť především z obsaženého typického koření, ale u některých se sahá k umělým aromatům. Ta ale lze nahradit například bio květinovými vodami, jako je růžová či levandulová voda. Cukroví hezky ovoní i chuťově osvěží. Opravdu ale vybírejte jen 100% květinovou vodu v bio kvalitě.

Veganské linecké cukroví

150 g celozrnné mouky
400 g hladké mouky
25 g Hrašky Vanilka
200 g moučkového cukru
300 g Allnature Premium Bio Kokosového oleje (koupit v e-shopu)
25 g citronové šťávy
12 g vanilkového aroma
voda podle potřeby
marmeláda na slepení
linecké
Všechny sypké suroviny přesijte přes jemné síto a důkladně promíchejte. Bio kokosový olej si rozpusťte, spolu s vanilkovým aroma a citronovou šťávou dejte do hnětače nebo do mísy a vypracujte těsto. Když je těsto dobře vyhnětané, zkuste kousek upéct. To slouží jako kontrola, zda není potřeba přidat vodu nebo mouku. Těsto nechte alespoň hodinu vychladit v lednici a pak vyválejte. Vykrajujte své oblíbené tvary a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 7 minut. Podle barvy pak lze ještě dopéct, případě otočit plech, aby bylo těsto všude stejně upečené. Cukroví nechte vychladnout a slepujte oblíbenou marmeládou.


Pečené máslové kuličky z bambuckého másla

80 g PURITY VISION Bio prémiového bambuckého másla (koupit v e-shopu)
20 g kokosového cukru
150 g špaldové mouky
16 g (2 balení) bio vanilkového třtinového cukru
20 g lískových oříšků
kuličky
Nejprve opražte lískové oříšky: do trouby předehřáté na 175 °C dejte na plech lískové oříšky a nechte 5 minut je pražte. Poté oříšky přesypte do utěrky a jemným třením je zbavte tenké slupky. Mouku prosijte a smíchejte s kokosovým a vanilkovým cukrem. Jeden balíček si nechte na obalování kuliček po upečení. Na mírném plameni rozpusťte bambucké máslo a pak vše smíchejte. Utvořené těsto nechte hodinu odpočívat v lednici. Odkrajujte malé kousky těsta, každý zploštěte na placičku, doprostřed vložte lískový oříšek a utvořte kuličku. Pečte zhruba 20 minut a ještě horké obalujte ve vanilkovém třtinovém cukru.


Veganské minikoláčky

80 g ovesných vloček
100 g oloupaných jablek
30 g Purity Vision Bio kokosového oleje (koupit v e-shopu)
20 g strouhaného kokosu
1 lžička skořice
oblíbený džem
Troubu rozehřejte na 170 °C a plech vyložte papírem na pečení. Ovesné vločky rozdrťte válečkem, jablka nastrouhejte najemno. Vše dejte do mísy, přidejte rozpuštěný kokosový olej, strouhaný kokos a skořici. Vypracujte těsto, které bude víceméně držet pohromadě, a nechte ho cca 5 minut uležet. Pak z něj tvarujte kuličky o průměru cca 3 cm, do kterých doprostřed udělejte důlek malíčkem nebo kulatým koncem vařečky. Důlky vyplňte džemem. Pokud se koláček mírně rozpadne, jemně ho opět dotvarujte. Minikoláčky pečte v troubě cca 30 minut, dokud nezezlátnou.
Varianta: Místo džemu dejte do důlku celý opražený lískový oříšek.


Sušenky s růžovou vodou

80 g PURITY VISION Bio prémiového bambuckého másla (koupit v e-shopu)
30 g kokosového cukru
150 g špaldové mouky
2 čajové lžičky čerstvých okvětních plátků růže
2 čajové lžičky PURITY VISION Bio Růžové vody (koupit v e-shopu)
sušenky
Troubu předehřejte na 160 °C. Přes síto prosijte všechny sypké ingredience. Bambucké máslo rozpusťte na mírném plameni, přidejte růžovou vodu v bio kvalitě a čerstvé okvětní plátky růže. Vše důkladně promíchejte. Utvořené těsto nechte hodinu odpočinout v lednici. Těsto vyválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary. Pečte do zlatova zhruba 20 minut.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Richard Krejčiřík 10.prosince 2020
Moje řeč,chuť to nenahradí...
Sandra Abigail Maitland 11.prosince 2019
Jednou za rok se dělá cukroví a takhle ho kazit? Kvůli celiakii samozřejmě, tomu se přizpůsobí vaření celkově, ale zdravý člověk může klidně bez následků sníst klasické cukroví a nepřibere ani deko a to i tehdy, když se jinak stravuje po celý rok zdravě. Proč? Protože není prasátko, nepřejídá se, žaludek má stále stejně velký a vejde se mu do něj stále stejně jídla.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít