Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně vyčistit sprchový kout. Pryč s plísní!

Jak správně vyčistit sprchový kout. Pryč s plísní!

Jak správně vyčistit sprchový kout. Pryč s plísní!

18. srpna 2021 od Lada Rudovská

18. srpna 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Ke konci léta dostávají sprchový kout i celá koupelna zabrat – ještě se netopí, ale už není takové teplo, aby voda rychle vysychala. Tma a vlhko jsou pak ideálním prostředím pro různé bakterie, plíseň i živočichy, jako jsou rybenky. Jak sprchový kout správně čistit a udržovat, aby se nestal časovanou zdravotní hrozbou?
Fleky plísně v rozích a ve spárách, skoro neprůchodný odtok, zanesená hlavice sprchy, flekatá vodní baterie i sklo, které téměř ztratilo svou průhlednost. To občas bývá realita každé koupelny. Co s tím, aby se sprchový kout opět leskl čistotou? Máme pro vás pár rychlých a účinných tipů.

Obkladové stěny a vanička

Celý vnitřek sprchového koutu, tedy i obklady a vaničku osprchujte horkou vodou, tím zmizí hrubé nečistoty a odmočí se ty zbylé. Poté celý prostor vyčistěte pomocí houbičky a BactoSTOP Dezinfekčního čističe na koupelny, který všechnu špínu hladce odstraní, a navíc bude vyčištěný povrch odpuzovat vodu i nečistoty a zůstane tak déle čistý. Můžete ho použít i na vyčištění spár – tady si ale vezměte na pomoc starý zubní kartáček, kterým se dostanete do všech prohlubní. Když budete hotovi, osprchujte celý sprchový kout studenou vodou, a nakonec stáhněte stěny gumovou stěrkou. Ideálně třeba Leifheit Stěrkou na sprchové kouty Cabino (koupit v e-shopu), která má stírací část z bílé gumy, takže nedělá skvrny na žádném materiálu.
Tip redakce:
Pokud vás v koupelně či sprchovém koutě trápí plíseň ve spárách nebo rozích sprchového koutu, nebojte se použít
Savo Proti plísním Koupelna rozprašovač (koupit v e-shopu), které je rychle a efektivně likviduje. Stačí postižená místa postříkat, nechat chvíli působit a důkladně opláchnout.

Sprchová hlavice a baterie

Sprchová hlavice, kterou si často přikládáme až k tělu či obličeji, může být nejen ucpaná vodním kamenem nebo nečistotami, ale stává se i semeništěm různých bakterií a mikroorganismů. Než se začnete sprchovat, pusťte chvíli horkou vodu (více než 60 stupňů) a nechte tak sprchu propláchnout. Pokud potřebuje hlavici vyčistit od kamene a dalších nečistot, vyzkoušejte Cillit Bang Odstraňovač vodního kamene do koupelny (koupit v e-shopu), který si s tím hravě poradí. Kromě sprchové hlavice ho můžete použít i na dlaždičky, keramiku, sklo nebo nerezovou baterii. Tu ale můžete umýt i hadříkem a mýdlovou vodou a poté důkladně vysušit a vyleštit. Pokud je více zanesená, zkuste třeba Pulirapid čistič na vodní kámen (koupit v e-shopu), který odstraní veškerou špínu a dodá baterii lesk.

Ucpaný odpad

Nejčastější příčinou ucpaného odpadu ve sprchovém koutě bývají vlasy. I když je pravidelně sbíráte z povrchu odpadu, neobejdete se ani tak bez pomoci speciálního čističe, kterým je potřeba čas od času odpad vyčistit. Jen tak předejdete větším problémům. S vlasy, zbytky mýdla, tuku i zubní pasty si poradí HG Čistič odpadů ucpaných vlasy (koupit v e-shopu).

Skleněné stěny

Nevzhledným uschlým flekům od kapek na skle a šmouhám od mýdla můžete předcházet, když po každém sprchování setřete povrch skel či plastových stěn stěrkou. Pokud potřebujete skla vyčistit pořádně, osprchujte je a nastříkejte na ně Q-Power Aktivní čistič na koupelny (koupit v e-shopu), který odstraňuje vodní kámen a leští skleněné i plastové plochy. Nechte chvíli působit, umyjte houbičkou či hadříkem. Nakonec vše osprchujte studenou vodou a setřete stěrkou do sucha. Můžete přeleštit i papírovou utěrkou. Dáváte-li přednost úklidu bez chemie, zkuste buď Frosch Čistič vodního kamene s malinovým octem (koupit v e-shopu), nebo jen teplou vodu s bílým octem a citronovou šťávou.

Sprchové závěsy

Údržba a čištění sprchových závěsů jsou komplikovanější, protože kvůli záhybům špatně vysychají a přitahují různé houby a plísně. Snažte se proto roztahovat je po každém sprchování, aby mohly dobře schnout, a čistěte je nejméně jednou za tři měsíce.
Pokud je závěs z textilu, nejjednodušším způsobem je vyprat jej v pračce, nejlépe i s ručníky na 40 stupňů. Je-li závěs hodně špinavý, vyperte jej klidně i dvakrát za sebou – poprvé normálně s běžným pracím práškem a podruhé přidejte do praní jen skleničku octa. Nebo zvolte rovnou praní v Sanytol Dezinfekce pracím gelu (koupit v e-shopu), který závěs vypere i vydezinfikuje. Pro plastové závěsy použijte spíše ruční čištění – třeba teplou vodu s octem, případně velmi opatrně zkuste tekutý písek Real Zelený čaj & aloe jemný čisticí krém proti mastnotě a špíně (koupit v e-shopu). Vždy raději nejdříve vyzkoušejte reakci čističe na maličkém kousku povrchu. Odborníci radí nechat poté závěs ještě naložený v horké vodě s rozpuštěnou kuchyňskou solí, aby se pořádně vydezinfikoval a účinněji bránil bakteriím. Stejným způsobem můžete použít i již zmíněný Sanytol. Každopádně však závěs ihned po vyprání či vyndání z lázně pověste a nechte důkladně vyschnout.
Tip redakce:
Jestliže máte v koupelně okno, pravidelně v ní větrejte, ať v místnosti cirkuluje vzduch a voda lépe vysychá. Sklo, stěny i podlahu sprchového koutu stírejte co nejčastěji gumovou stěrkou a občas vysušte dosucha ručníkem nebo utěrkou. Předejdete tím zbytečnému vlhku a vzniku plísní, ale i bílým flekům po zaschlých kapkách na skle.

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít