Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak mít dokonale čistá okna

Jak mít dokonale čistá okna

Jak mít dokonale čistá okna

5. října 2021 od Klára Malá

5. října 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Klára Malá

Mytí oken není součástí každodenního ani každotýdenního úklidu. Vrháme se na ně několikrát do roka. V jakou denní dobu je dobré je mýt a jaké triky vyzkoušet, aby se nám okna leskla?

1. Začněte rámem a parapetem

Pokud byste mytí rámů a parapetů nechali na konec, zašpiníte si nablýskané výplně a vaše práce přijde vniveč. Rámy myjte vždy vlhkým hadříkem s trochou jemného saponátu nebo speciálního čističe na plastová okna i různé nátěry barev – Clin Čistič oken a rámů (koupit v e-shopu), nezmatňuje povrch, bez problému si dokáže poradit s nánosy nikotinu i atmosférické nečistoty. Začněte shora a pokračujte směrem dolů. Nakonec umyjte parapet zvenku a poté ten uvnitř. Rámy a parapety bývají vždy velmi znečištěné, zvláště zvenku. Proto je dobré po umytí rámu vyměnit vodu v kyblíku.

2. Umyjte skla

Hadřík či houbu namočte do čisté vody s kapkou čističe (2–3 čajové lžičky) HG Čistič oken (koupit v e-shopu) a krouživými pohyby zbavte skla mastnoty a největší špíny. Pokud jsou okna velmi znečištěná, můžete na hadřík přidat čistič bez naředění. Poté setřete skla dosucha.

Tip redakce:
Nečistotu ze skel můžete stáhnout také pomocí vysavače
Leifheit Vysavač na okna Aquanta Click (koupit v e-shopu). Což vám může zrychlit úklid a ušetřit čas. Vysává a leští okna beze skvrn a bez kapek, díky elektrickému odsávání vody. Je vhodný na klasická i střešní okna, zrcadla, sprchové kouty, dlaždice.

3. Vrhněte se na leštění

Pokud jsou okna umytá dobře, po zásahu stěrky, není třeba dále leštit. Někdy se ale stane, že přece jen na skle drobné šmouhy zůstanou. Pak na doleštění použijte Q-Power Na okna a skla fresh  (koupit v e-shopu), naneste trochu na lešticí utěrku – třeba Q-Home Utěrka na sklo a hladké povrchy  (koupit v e-shopu)  a krouživými pohyby vyleštěte okna do požadovaného lesku.

4. Kdy je správný čas

Ideální čas na mytí oken je na jaře a v létě. Pokud chcete mít čistá okna před Vánocemi, pak alespoň volte dny, kdy nemrzne. V mrazivém počasí jde špína hůře dolů a voda vám může na oknech namrzat. Důležitou roli v mytí oken hraje také denní doba. Nejlepší čas je tehdy, kdy vám slunce nesvítí do oken. Sluníčko totiž opět může způsobit nesprávné doleštění a zanechání šmouh na okně. Okna také nemyjte v období pylové sezony nebo před bouřkou.

5. Na co si dát pozor

Spousta diskusí okolo mytí oken se vede o tom, zda se mohou okna umýt obyčejným saponátem. Odpověď? Ano, mohou, ale…  Saponát nejspíš zbaví okna špíny i nepříjemné mastnoty. Bohužel vám po jejich umytí mohou na oknech zůstat zbytečné šmouhy, kterých se budete hůře zbavovat. A dalším sporným bodem může být mytí oken v těhotenství. Většinou každá nastávající maminka touží mít před narozením miminka vymydlenou celou domácnost včetně čistých oken. Bohužel přílišné natahování zvláště v pokročilém stadiu těhotenství miminku příliš nesvědčí, a tak v jiném stavu nechte okna umýt raději někomu jinému.

Jak to dělaly naše babičky?

– k omývání oken použily octovou vodu
– zaschlé skvrny od mušek umyly pomocí mýdla
k leštění oken používaly obyčejný novinový papír, v lepším případě pak bavlněné plátno, pleny či staré oblečení.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Klára Malá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít