Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže med?

Co dokáže med?

Co dokáže med?

6. května 2019 od Jana Kantorová

6. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

V kuchyni se využívá již po staletí, ale med je také skvělým pomocníkem při léčení zdravotních obtížích a své uplatnění najde i v kosmetice. Pojďme se na to společně podívat.

1. Zklidnit pokožku

Suchá a popraskaná pokožka, roztřepené nehty nebo citlivé a poraněné rty? Pak určitě sáhněte po medu. Med totiž dokáže zklidnit, vyživit, vyhladit a hydratovat pleť, a proto je velmi častou přísadou pleťových krémů, odličovadel, tělových mlék či vlasové kosmetiky.
 
Tip redakce:
Smíchejte jednu lžíci medu, tři lžíce včelího vosku a pár lžic mandlového, kokosového nebo levandulového oleje. Tuto směs můžete používat jako balzám na popraskané rty nebo jako masku na pleť.
med v kosmetice

2. Obrousit pleť

Med má antibakteriální vlastnosti a enzymy v něm obsažené přirozeně pročišťují a rozjasňují pokožku. Stačí tedy smíchat med s cukrem a krouživými pohyby aplikovat směs na pleť. Nechte působit maximálně 10 minut a poté opláchněte vlažnou vodou

3. Rozjasnit vlasy

Enzymy medu rozjasňují nejen pokožku, ale to samé umí i s vlasy. Ideálního efektu lze dosáhnout na světlých vlasech, ale i u tmavších vlasů dochází k projasnění. Výslednou barvu vždy odvozujte od konkrétní barvy používaného medu. Pokud máte blond vlasy, volte med žluté barvy a přimíchejte k němu pár lžiček citronové šťávy. Pokud chcete dodat vlasům karamelové, až červené tónování, pak volte tmavý med a přidejte k němu skořici. Ingredience smíchejte, naneste na vlasy a nechte delší dobu působit (ideálně přes noc).
domácí medová kosmetika

4. Zlepšit kvalitu vlasů

Enzymy a látky obsažené v medu zlepšují také kvalitu vlasů. Jednoduše stačí lžičku medu přidat do běžně používaného šamponu pro dokonalý lesk vlasů. Pro hloubkovou regeneraci vlasů smíchejte jeden díl medu se dvěma díly kokosového oleje. Masku naneste na vlasy, nechte 20 minut působit a opláchněte

5. Předcházet stresu

Na jaře je obzvlášť důležitá detoxikace nejen zevnitř, ale i zvenčí. Dvě lžíce medu rozpusťte v horké vodě a přilijte ji do koupele. Med obsahuje velké množství antioxidantů, které dokážou detoxikovat kůži a předcházet oxidačnímu stresu. Ten je hlavní příčinou předčasného stárnutí.
medová koupel

6. Léčit na akné

Díky antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem bojuje med také proti akné. Stačí nanést malé množství medu na zanícené oblasti a nechat působit přes noc. Při styku medu s vodou vzniká kysličník, který dezinfikuje a hojí i ranky na kůži, jako jsou škrábance a poškrábání. Kromě toho také zmírňuje viditelnost strií.

7. Léčit bolesti v krku

Med zklidňuje podráždění v krku, obaluje ho zevnitř, a tak usnadňuje například polykání. Na bolest v krku stačí smíchat jednu polévkovou lžíci medu s horkou vodou a citronovou šťávou. Nápoj lze popíjet po celou dobu léčby bolesti v krku
připrava medové kosmetiky

8. Bojovat proti nespavosti

Nemůžete usnout? Pak s tím zabojujte díky medu, který zklidňuje mysl i celé tělo a bojuje s nadměrným stresem. Před spaním si můžete dát sklenici teplého mléka s medem nebo jen lžičku samotného medu.

9. Zatočit s chudokrevností

Tmavý med obsahuje větší množství železa, mědi a hořčíku. Máte-li tedy problém s chudokrevností, pak začněte pravidelně konzumovat tmavší druhy medu. Do čaje nebo mléka denně přidávejte dva ořechy a jednu lžíci medu. Takto připravené šálky denně vypijte nejméně dva.
čaj s medem

10. Zklidnit žaludek

Med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu, zklidňuje podrážděný žlučník a lze ho používat namísto jedlé sody při pálení žáhy. Navíc už jedna lžička medu dokáže rychle upravit stolici při problémech se zácpou.

11. Konzervovat ovoce

Potřebujete ovoce uchovat delší dobu tak, aby bylo dostupné, kdykoli na něj budete mít chuť? Žádný problém. Maliny, borůvky a další letní ovoce lze snadno zakonzervovat právě pomocí medu. Jeden díl medu přidejte k deseti dílům vody, nalijte do vzduchotěsné nádoby, přidejte ovoce a uzavřete.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít